Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käynti Liverpoolissa poiki kirjan

Moni musiikin harrastaja kerää levyjä tai nimikirjoituksia. Sitten on Heikki Lehtonen.

Ihmiset
 
Milla von Konow
Heikki Lehtosen kokoelmiin kuuluu myös kattaus historiallisia musiikinkuunteluvälineitä. Muhkea Wurlitzer 1100 -savikiekkojukebox raahattiin USA:sta Lohjalle 11 vuotta sitten.
Heikki Lehtosen kokoelmiin kuuluu myös kattaus historiallisia musiikinkuunteluvälineitä. Muhkea Wurlitzer 1100 -savikiekkojukebox raahattiin USA:sta Lohjalle 11 vuotta sitten. Kuva: Milla von Konow
Kolme nopeaa

Näyttelyn tärkeimpiä nimikirjoituksia

1 The Trashmen: Surfin’ Bird

”Tapasin Tony Andreasonin Minneapolisissa hänen 60-vuotispäivänään. Tony lupasi lainata skannattavaksi 1960-luvun fanikuvan bändistä, mutta kun annoin hänelle pullon Koskenkorvaa, hän päättikin, ettei kuvaa tarvitse palauttaa.”

2 Bob Wooler

”Beatlesit 274 kertaa alkuperäisen Cavernin lavalle spiikannut Wooler piirusti klubin pohjapiirroksen ja signeerasi sen. ”

3 Teijo Joutsela: Hän sinun on

”Näytteillä olevan levykokoelman ensimmäinen esine! Joutselan nimikirjoituksen hain Kannelkodin senioritalosta vuonna 1997.”

Liverpool elokuussa 1999. Heikki Lehtonen oli muutaman ystävänsä kanssa Madryn Streetillä katsomassa taloa, jossa Beatlesin rumpali Ringo Starr syntyi ja asui elämänsä ensimmäiset vuodet.

”Talon ulko-ovi oli auki, ja irlantilaiset remonttimiehet kutsuivat meidät sisälle katsomaan paikkoja,” Lehtonen kertoo.

”Mennessämme yläkerran makuuhuoneeseen, jossa Ringo oli syntynyt, oli yksi miehistä juuri irrottamassa valurautaista kekälesuojaa seinästä takan edestä.”

Takkarauta vaihtoi omistajaa kymmenellä punnalla ja 8. toukokuuta asti sen voi nähdä Lohjan museon näyttelyssä Iskelmää, rockia, rautalankaa.

Lohjalla eläkepäiviä viettävä Heikki Lehtonen, koulutukseltaan ekonomi ja metsänhoitaja, teki työuransa paperinjalostusteollisuuden vientikaupan parissa. Hän asui Britanniassa pitkään jo 1970-luvulla, mutta kävi Liverpoolissa ensimmäistä kertaa vasta vuonna 1990.

”Vierailu historiallisilla paikoilla synnytti voimakkaan ahaa-elämyksen. Haastattelin pitkään yhtyeen ensimmäisenä managerina toiminutta Allan Williamsia ja Cavern-klubin seremoniamestaria ja dj:tä Bob Wooleria.”

Keskustelut johtivat tiedonjanon kasvamiseen ja ystävystymiseen monien Beatles-historiaan kuuluvien henkilöiden kanssa.

Lehtonen alkoi työstää Beatlemaniaa, englanninkielistä historiaa yhtyeen varhaisvaiheista. Teosta hän kirjoitti työmatkojen joutohetkinä, kaikkiaan viidessätoista eri maassa.

Monisatasivuisen omakustannejärkäleen kaikki kolmisensataa kappaletta on lahjoitettu onnekkaille kiinnostuneille.

”Kiistämättä mieltäni hivelee se, että Amazonin sivuilta löytyi juuri kaksi USA:ssa myyntiin tullutta Beatlemaniaa, noin 190 dollarin kappalehintaan.”

Joka elokuu Lehtonen järjestää Liverpoolin Beatle Weekille yhteismatkan, jonka kymmenet osanottajat löytyvät tutunkauppaa.

Lehtosen isännöimillä bussiretkillä suomalaiset viedään myös paikkoihin jonne viralliset Beatle-kiertoajelut eivät yllä – kuten St. Peters -kirkkoon, samoille jalansijoille, joilla John Lennon ja Paul McCartney ensi kertaa kohtasivat, ja Eleanor Rigbyn haudalle.

Myös kaupunki noteerasi suomalaisen ansiot. ”Elokuussa 2014 Liverpoolin pormestari Erica Kemp luovutti elegantissa residenssissään minulle kaupungin virallisen tunnustuskirjeen kiitoksena kaupunkiin suuntautuvan turismin edistämisestä yli 20 vuoden ajan.”

Eläkeläisenä Heikki Lehtonen jopa aloitti Beatles-aiheiset opinnot Liverpool Hope -yliopistossa, johon kuitenkin joutui pettymään.

”Kirjoitettaviksi annetut ajoittain mystiset esseeaiheet ja niissä edellytetty munkkilatinamainen kieli sotivat periaatteitani vastaan, ja viivyin yliopistossa vain yhden lukukauden.”

Beatles-historian lisäksi Lehtonen harrastaa laajemminkin musiikkiaiheista keräilyä.

”Vanhan imatralaiskaverini kanssa sovimme vuosituhannen vaihteessa, että keräämme savikiekkoformaatissa kaikki 1950-luvulla Billboardin listaykkösiksi nousseet singlet.”

Kokoelma on nähtävillä Lohjan museossa.

”1950-luvun loppupuolen osalta hankinta vaikeutui, koska levymyynnistä valtaosa oli vaihtunut vinyyliformaattiin. Esimerkiksi Wilbert Harrisonin Kansas City oli hankala löytää ja hinta varsin korkea.”

Lehtosella on vastaavat täydet sarjat savikiekkoja myös Britannian ja Suomen 1950-luvun listaykkösistä. Yhdysvaltojen listaykkösistä Lehtonen laati omakustannekirjan. Samalla perusteellisuudella työmyyrä on ahertanut muutakin.

”Olen varmaan ainoa henkilö, joka on käynyt jokaisen edesmenneen Mannerheim-ristin ritarin haudalla ja tehnyt niistä kirjan.”

Vuonna 2007 ilmestynyttä opusta ei jaettu ystävänkappaleina, vaan koko painos myytiin. Tuotto tilitettiin Sotainvalidien Veljesliitolle, ja tekijä kutsuttiin Mannerheim-ristin ritarien säätiön valtuuskunnan jäseneksi.

Keräilijänä Lehtonen sanoo viettävänsä nyt luovaa taukoa.

”Toki aikaisempia projekteja voi täydentää”, hän täsmentää harrastusta, jota kuulemma saa kutsua hulluudeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!