Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulaja ammensi lama-ajasta

Merle Haggard 1937–2016

Ihmiset
 
KEVIN BARTRAM
Merle Haggard
Merle Haggard Kuva: KEVIN BARTRAM

Kalifornialaisen Bakersfield-countryn suuri tähti Merle Haggard kuoli 6. huhtikuuta Pohjois-Kaliforniassa. Hän oli syntynyt 6. huhtikuuta 1937. Haggard oli kärsinyt keuhkokuumeesta.

Merle Haggard muistetaan parhaiten hippivastaisesta punaniskahitistään Okie from Muskogee vuodelta 1969, jossa hän kuvailee karikatyyrimäisesti oklahomalaisen Muskogeen kunnon väkeä, jotka eivät sanfranciscolaishippien lailla trippaile Lsd-päissään, eivätkä polta pilveä tai kutsuntakirjeitään.

Kappaleesta oli vaikea suoraan päätellä satiirinastetta, mutta ehkä Haggard oli enemmän tosissaan kuin monet halusivat uskoa. Vuonna 2003 hän totesi No Depression -musiikkilehdelle olleensa ”tyhmä kuin saapas” kirjoittaessaan kappaleen ja esittävänsä sitä nyt ”erilaisin aikein”.

Haggardin oma perhetausta oli kuin John Steinbeckin Vihan hedelmistä, Oklahoman kuivuuden tuhoamilla viljelymailla, joista hänen vanhempansa olivat muiden ”okien” lailla paenneet 30-luvun suurta lamaa ja kuivuuden aiheuttamia pölymyrskyjä.

Kalifornian todellisuus ei vastannut vuokraviljelijöiden unelmia, vaan useimmat päätyivät slummimaisille työleireille, niin kutsuttuihin Hoovervilleihin, joita Haggard kuvasi Hungry Eyes -kappaleessaan.

Haggardin toinen keskeinen lähde olivat hänen vuotensa nuorisorikollisena, jotka lopulta johtivat siihen, että hän istui St. Quentinin vankilassa vajaat kolme vuotta murrosta. Kappaleet kuten Life in Prison, Branded Man ja Mama Tried olivat suoraan omakohtaisten kokemusten inspiroimia.

Haggardin musiikkityyli oli kitaravetoista Bakersfieldin countrya, joka oli lähempänä rock’n’rollia sekä tempoltaan että asenteeltaan kuin Nashvillen countryviihdettä. Vaikka Haggard oli luontainen populisti, joka ylisti lauluissaan työtätekevää kansaa, hän oli monisärmäinen hahmo, jonka musiikki vetosi laajasti muihinkin kuin countrymusiikin perinteiseen kohdeyleisöön. Hänen kappaleistaan tekivät covereita muun muassa Grateful Dead, The Byrds, Keith Richards ja Lynyrd Skynyrd.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?