Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaarevien muotojen kuningatar

Zaha Hadid 1950–2016

Ihmiset
 
Paula Holmila

Maailman tunnetuin naisarkkitehti Zaha Hadid kuoli matkallaan Miamissa 31. maaliskuuta 65-vuotiaana. Hän oli syntynyt Bagdadissa 31. lokakuuta 1950 varakkaaseen teollisuusperheeseen.

Kun tapasin ujon ja pidättyväisen oloisen Zaha Hadidin Helsingissä Rakennustaiteen museossa huhtikuussa 1988 ajattelin, että tämän arkkitehdin lennokkaita suunnitelmia tuskin koskaan toteutetaan. En olisi voinut olla enempää väärässä. Mutta silloin minulla ei ollut aavistustakaan, mitä kaikkea tietokonetekniikka ja 3D-mallinnus tulevaisuudessa mahdollistaa.

Hadid oli mm. hollantilaisen Rem Koolhaasin oppilaita, ja myös Koolhaasilla ja Frank Gehryllä oli näyttelyt Rakennustaiteen museossa samoihin aikoihin. Museo oli todella ajan hermolla 1980-luvulla, kun keksi kutsua nämä tuolloin vielä suhteellisen tuntemattomat tulevat maailmantähdet Suomeen.

Zaha Hadidilla ei ollut paljon muuta näyttöä kuin huikeat piirustuksensa, mutta juuri nämä olivat herättäneet museon kiinnostuksen.

Myöhemmin Philip Johnson poimi Hadidin dekonstruktivismia esittelevään näyttelyynsä yhdessä mm. Koolhaasin ja Daniel Libeskindin kanssa New Yorkin Modernin taiteen museoon.

Hadid opiskeli ensin matematiikkaa Beirutissa, mutta siirtyi sitten Lontoosen opiskelemaan arkkitehtuuria. Oman toimistonsa hän perusti 1979. Hän oli ensimmäinen arkkitehtuurin nobeliksi kutsutun palkinnon Pritzkerin (2004) saanut nainen maailmassa.

Hadidin referensseissä on 950 työtä 44 maassa. Hänen toimistossaan työskenteli 400 arkkitehtiä 55 eri maasta. Kuinka hän pystyi pitämään käsissään lähes tuhat työtä? Hänen muotokielensä oli niin omaleimaista, että ehkä avustajakunta saattoi toteuttaa hänen ajatuksiaan pitkälle itsenäisesti.

Hadid käytti orgaanisessa, dekonstruktivistisessa arkkitehtuurissaan paljon betonia, jonka muovailtavuus sopi hänen kaarevien muotojen kieleensä. The Guardian luonnehtii muistokirjoituksessa häntä sanoilla ”The Queen of the Curve”, kaarien kuningatar.

Eurooppalaisista töistä varhaisin oli Vitran paloasema (1993) Saksassa. Phaenon tiedekeskus Volkswagen-kaupungissa Wolfsburgissa ja BMW-tehdas Leipzigissa Saksassa avattiin 2005. Nykytaiteen museo MAXXI valmistui Roomassa 2010.

Hadid suunnitteli paljon myös Kiinaan, Yhdysvaltoihin ja Lähi-Itään. Bakun kulttuurikeskus Azerbaidzanissa sekä Kantonin ooppera Kiinassa ovat hänen keskeisiä kulttuurirakennuksiaan. Abu Dhabiin hän suunnitteli kuuluisan sillan sekä kulttuurikeskuksen.

Hadidia kritisoitiin Britanniassa välillä ankarastikin. Tokiossa syntyi ilmiriita, kun Japanin hallitus kieltäytyi maksamasta vuoden 2020 olympialaisten stadionin rakennuskustannuksia. Hadid taipui ja alkoi tehdä uusia suunnitelmia.

Brittiläisessä kritiikissä esitettiin, ettei hän ota riittävästi huomioon ympäristöä rakentaessaan ”veistoksiaan”. BBC joutui esittämään julkisen anteeksipyynnön syytettyään Hadidia osallisuudesta Quatarin jalkapallostadionin rakennustöissä sattuneista kuolintapauksista.

Richard Rogers, toinen Pompidou-keskuksen suunnittelijoista, oli hänen kuuluisa puolustajansa. Britanniassa Hadid sai valmiiksi ensimmäisen suuremman työnsä, Glasgow’n Riverside museon, monen vuoden taistelun jälkeen vasta 2011, samana vuonna, kun Lontoon olympialaisten Aquatics Centre valmistui.

Viime helmikuussa Hadid määritteli BBC:n haastattelussa sijoittuvansa arkkitehtuurin reuna-alueille. ”En tunne kuuluvani arkkitehtuurin establishmentiin. Olen ulkopuolinen. Roikun reuna-alueilla ja pidän siitä. En ole itseisarvoisesti valtavirtauksia vastaan. Minä vain teen mitä teen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!