Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvaaja keksi ”Kolarittoman keskiviikon”

Ihmiset
 
Pentti Koskinen / HS
1960-luvun liikenteessä ei tunnettu vielä turvavälejä.
1960-luvun liikenteessä ei tunnettu vielä turvavälejä. Kuva: Pentti Koskinen / HS

Pertti Jenytin hypistelee pientä käsiarkistoaan: kirjeitä, kuvia, muistioita, tilaisuuksien käsikirjoituksia ja lehtileikkeitä. Arkistossa on aineistoa Kolariton keskiviikko -kampanjasta, jonka Jenytin keksi tasan viisikymmentä vuotta sitten keväällä 1966.

Hän oli siihen aikaan nuori lehtivalokuvaaja, joka joutui ajamaan pienellä volkkarillaan joka vuosi kymmeniä tuhansia kilometrejä pitkin maanteitä.

”Nykypäivän ihmiset eivät pysty kuvittelemaan, miten hurjaa meno maanteillä oli. Tiet olivat mutkaisia ja kuoppaisia, valtaosa sorapintaisia. Autotkin olivat huonoja, mutta kaikista kauheinta oli suomalaisten asenne. Liikennesäännöistä ei piitattu tuon taivaallista”, Jenytin kuvailee.

Jenytinin kauhukuvauksen tueksi löytyy tilastoaineistoa. Suomessa oli 1960-luvun puolessa välissä 600 000 rekisteröityä ajoneuvoa, ja tieliikenteessä kuoli joka vuosi tuhat ihmistä. Vertailun vuoksi – viime vuonna liikenteessä kuoli 260 ihmistä, vaikka rekisteröityjä ajoneuvoja oli yli kolme miljoonaa.

Idean kampanjasta Jenytin sai pitkällä työmatkalla.

”Ajoin Helsingistä nelostietä pitkin Rovaniemelle ja takaisin. Pelkäsin koko ajan. Minulla oli sentään kaksi pientä lasta kotona. Kun pääsin ehjin nahoin Helsinkiin, menin illalla lehtivalokuvaajien kokoukseen ja ehdotin, että me kuvaajat järjestäisimme liikenneturvallisuuskampanjan.”

Ehdotus ei saanut jakamatonta kannatusta.

”Kuvaajat olivat karskeja miehiä. Eivät he aluksi lämmenneet minun kauniille puheilleni. Puoleen yöhön mennessä saimme kuitenkin aikaan yksimielisen päätöksen.”

Näin syntyi Kolariton keskiviikko -kampanja, joka oli keväästä 1966 kevääseen 1972 puheenaihe koko maassa. Kuvaajat järjestivät helatorstain alla monenlaisia tempauksia, joissa muistutettiin liikennesääntöjen noudattamisesta.

”Helatorstain aatto valittiin sen takia, että suomalaiset lähtivät silloin maalle. Ne onnettomat ropposet, kesäautot, otettiin käyttöön, ja maantiet olivat talven jäljeltä routaisia. Oli se pelottava yhdistelmä.”

Lehtikuvaajien kampanjasta tuli suurmenestys. Mediahuomiota tuli paljon jo työn puolesta, mutta mukaan saatiin myös poliisi, koulut ja puolustusvoimat sekä tietysti kaikista tärkein vaikuttaja, itse tasavallan presidentti Urho Kekkonen.

”Presidentiltä saatiin sivustatukea, ja kun Kekkoselta tuli tukea, muutkin ovet avautuivat”, Pertti Jenytin myhäilee.

Muistot herkistävät 83-vuotiaan kuvaajaveteraanin mielen.

”Tässä iässä ihminen tekee väkisinkin tiliä menneestä. Kolariton keskiviikko oli yksi elämäni kohokohdista. Oli uskomaton tunne, kun tajusi, että me kuvaajat pystyimme keräämään suomalaiset yhteen nippuun ja kertomaan heille huolenaiheestamme. Ja ihmiset pysähtyivät kuuntelemaan meitä.”

Ja he myös tottelivat. Liikennekuolemien määrä lähti kampanjan käynnistyttyä laskuun. Kampanja myös muutti ilmapiiriä suopeammaksi liikenneturvallisuudelle. Sen seurauksena Suomeen saatiin 1970-luvulla muun muassa turvavyöpakko ja ajovalopakko. Ne ovat pelastaneet tuhansia ihmishenkiä.

Jukka Gröndahl / HS
Pertti Jenytin työskenteli Lehtikuvan kuvaajana 1959–1977 ja toimitusjohtajana 1977–1987.
Pertti Jenytin työskenteli Lehtikuvan kuvaajana 1959–1977 ja toimitusjohtajana 1977–1987.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit