Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan tutkija, joka ei halua eristäytyä kammioonsa – hän lähestyy kohteitaan vaikka tanssilattialla

Valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi työskentelee Skotlannissa. Hän on Suomessa politiikan tutkimisen nouseva tähti.

Ihmiset
 
Conor O'Leary
Tohtori Mari K. Niemi suosikkilukuasennossaan työpöytänsä ääressä. ”Populismistakin löytyy hyvää, jos se tarkoittaa sitä, että sivuun jääneet saavat äänensä kuuluviin.”
Tohtori Mari K. Niemi suosikkilukuasennossaan työpöytänsä ääressä. ”Populismistakin löytyy hyvää, jos se tarkoittaa sitä, että sivuun jääneet saavat äänensä kuuluviin.” Kuva: Conor O'Leary
Kolme nopeaa

Kiinnostavinta politiikassa juuri nyt

1 Yhdysvaltain presidentinvaalit.

”Lähden seuraamaan kampanjointia myös paikan päälle. Somevinkki: USA äänestää 2016 -ryhmä Facebookissa.”

2 Britannian tuleva kansanäänestys EU-jäsenyydestä ja siihen liittyvät kampanjat.

”Toteutuessaan erolla voi olla suuret heijastusvaikutukset muihin EU-maihin. Skotlannissa asuvan näkökulmasta kiinnostava on myös Skotlannin asema.”

3 Puoluejohtajuus ja johtajavaihdokset.

”Lennot Suomeen on jo varattu, jotta pääsen kesäkuun superviikonloppuna seuraamaan tapahtumia myös paikan päälle.”

Glasgow. On tämäkin: sitä pitää lähteä Skotlantiin asti hakemaan selkeää analyysia Suomen ja Britannian poliittisesta tilanteesta.

Skotlannissa työskentelee valtiotieteiden tohtori Mari K. Niemi. Hän on Suomessa politiikan tutkimisen nouseva tähti.

Niemi (s. 1974) valittiin lokakuussa Vuoden 2015 tieteentekijäksi. Häneltä ilmestyy tieteellisiä julkaisuja ja kirjoja kuin liukuhihnalta. Twitter-seuraajia on yli 5 000, ja oma Ylämaan kettu -blogi Suomen Kuvalehdessä.

Ja hän puhuu selkeää suomea. Ei saarnaa eikä ole kyyninen.

”Minua ajaa uteliaisuus yhteiskunnallisiin ilmiöihin. En halua asettautua kenenkään yläpuolelle, vaan tarkastelen kaikkea avoimin mielin”, Niemi kertoo Strathclyden yliopistossa Glasgow’ssa Skotlannissa.

Glasgow’ssa Niemi on viihtynyt vuodesta 2013 asti. Hän on Skotlannissa vieraileva tutkija, ja palkka tulee Suomesta, käytännössä apurahoina säätiöiltä. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa hän on erikoistutkija.

”Vakituista virkaa ei ole.”

Skotit ovat yllättäneet vieraanvaraisuudellaan. Kukaan ei ole ruvennut vaatimaan maksua Niemen työpöydästä. Moni muu yliopisto laskuttaa vierailijoita työtilasta.

Työn alla Niemellä on nyt tutkimukset populistien rasismikohuista sekä Suomen eduskuntavaalikampanjoinnin historiasta. Tutkimus populismin vaikutuksesta Euroopan ulkosuhteisiin ilmestyi juuri.

”Sain eduskuntavaaleista tutkittavakseni itselleni mielenkiintoisimman ajanjakson: vuodesta 1975 aina 1990-luvun loppuun. Yhä järkyttää, miten vähän tasavertaisia mahdollisuuksia naisilla on käytännössä ollut.”

Vielä 1980-luvulla politiikka oli hyvin miesvaltaista. Aiempaa enemmän naisia nousi eduskuntaan suuressa vuoden 1991 rysäyksessä. Niemi kartoitti naisten läpimurtoa politiikassa jo väitöskirjassaan, joka hyväksyttiin 2014. Työn alkuvaiheessa moni ihmetteli, miksi tohtorikokelaan piti ruveta ”poliittiseen asianajoon” ja ottaa kohteeksi vain naiset.

”Kun ennen on tutkittu vain miehiä, ei se ole häirinnyt ketään. Sitä on pidetty täysin neutraalina.”

Niemen työpöydällä huojuvat kirjapinoja. Muistiinpanoja hän tekee käsin lehtiöönsä.

Niemi ei ole kuitenkaan tutkija, joka tyytyisi vain eristäytymään kammioonsa. Hän lähtee mielellään kentälle, kuten puoluekokouksiin kenttäväkeä tapaamaan: ”Olen innostuva ihminen ja lähden tanssilattialle saakka. Etenkin keskustan ja perussuomalaisten kokouksissa on ollut avartavia keskusteluja politiikan tilasta.”

Niemi korostaa, että kaikkien politiikan tutkijoiden ei tarvitse hakeutua ruohonjuuritasolle.

”Se on itsestä kiinni. Valtaosa samoja aiheita kanssani tutkivista ei taida kauheasti käydä puolueiden tilaisuuksissa.”

Niemen halu ja valmius ylittää keinotekoisia aitoja johtuu osaltaan hänen taustastaan. Hän ei tullut perinteistä tietä yliopistouralle, vaan on tehnyt muitakin töitä esimerkiksi vaatealalla.

Politiikan tutkijana Niemeä kiinnostaa vallan kieli, mutta häntä ei hätkäytetä helposti.

Britanniassa työskenteleminen antaa Niemelle näköalapaikan vertailla kahden maan politikointia. Britanniassa politiikkaan suhtaudutaan suurella intohimolla, mutta rajalinjat ovat jäykempiä kuin Suomessa.

”Britanniassa esimerkiksi tasa-arvoasiat koetaan vasemmiston juttuna. Siksi etenkin vasemmistolaisessa Skotlannissa kaikki eivät voi ymmärtää, miten ystäväpiirissäni on konservatiiveja.”

Suomessa ei nähdä epäilyttävää siinä, että Niemi on kiinnostunut myös perussuomalaisten tekemisistä. Britanniassa taas moni tutkija vetää tiukan rajan itsensä ja EU- ja maahanmuuttokielteisen Ukip-puolueen väliin.

Suomen politiikassa Niemi näkee tunkkaisia tuulia. Politiikan huippu on taas miesvaltaistunut. Pohjoismaiset arvotkaan eivät ole kaikille itsestään selviä.

”Arvot eivät säily itsestään. Niitä pitää vaalia.”

Hänen mielestään suomalaisille tekisi hyvää miettiä, mitä Suomi on ja mitä se haluaa olla:

”Itsetutkiskelu istuu hyvin Suomen 100-vuotisjuhlaan.”

Conor O'Leary
Strathclyden yliopistossa Skotlannissa vierailevana tutkijana toimiva tohtori Mari K. Niemi haluaa suhtautua kaikkeen avoimin mielin.
Strathclyden yliopistossa Skotlannissa vierailevana tutkijana toimiva tohtori Mari K. Niemi haluaa suhtautua kaikkeen avoimin mielin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit