Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seikkailijasta tuli Fazerin Pedro

Espanjalainen Pedro Belmonte on palvellut asiakkaita Fazerin kahvilassa Kluuvikadulla jo yli kolme vuosikymmentä. ”Pedro on niin suosittu, että jos häntä ei näy, asiakkaat tulevat kysymään, onko hän paikalla”, tarjoilijakollega sanoo.

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Jukka Gröndahl / HS
Pedro Belmonte aloitti työnsä Fazerin kahvilassa astioiden kerääjänä elokuussa 1983. Puoli vuotta myöhemmin hänet nimitettiin tarjoilijaksi.
Pedro Belmonte aloitti työnsä Fazerin kahvilassa astioiden kerääjänä elokuussa 1983. Puoli vuotta myöhemmin hänet nimitettiin tarjoilijaksi. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Helsingin parhaat paikat

1 Suomenlinna

”Minua kiinnostaa Ruotsin, Suomen ja Venäjän sotilastukikohtana toimineen Suomenlinnan historia, 30-vuotinen sota. 250 vuotta yhdistää Suomen ulkomaailmaan. Suomenlinnan komein paikka on Kustaanmiekka tykkeineen.”

 

2 Seurasaari

”Viihdyn Seurasaaressa erityisesti juhannuksen aikaan. Silloin kesä on kauneimmillaan, ja luonnon vehreys on uskomaton. Seurasaaressa minua kiinnostavat myös vanhat suomalaiset talot.”

 

3 Eira

”Tykkään kävellä vanhan Eiran kaduilla ihastelemassa vanhoja taloja.”

 

 

Elokuun 29. vuonna 1983 oli tärkeä päivä. Silloin Pedro Belmonte aloitti työt Kluuvikadun Karl Fazer -kahvilassa. Tuleva tarjoilija keräsi aluksi astioita. Puolen vuoden päästä hän sai rintaansa tarjoilijan kyltin, numeron 57.

”Pedro on niin suosittu, että jos häntä ei näy, asiakkaat tulevat kysymään, onko hän paikalla”, tarjoilijakollega Henkka Rantakari sanoo. Rantakari kuuluu työpaikan ”perheeseen” jo eläkkeelle poistuneen Helinä Kantolan ja äitiyslomalla olevan ravintolapäällikkö Essi Miikkulaisen lisäksi.

”Perheeltä olen saanut tukea, kun ulkomaalainen temperamentti on kiehunut yli”, Belmonte kertoo.

Seikkailunhalu veti Belmontea maailmalle jo nuorena. 17-vuotiaana hän teki kaikkensa päästäkseen töihin tanskalaiseen laivaan, mutta ikää ei ollut tarpeeksi. Kuusilapsiseen perheeseen Gran Canarialle syntynyt nuorukainen oli varma, ettei tulisi ikävöimään kotikaupunkiaan Teldeä. ”Teldessä ei ollut muuta hyvää kuin paikallinen rommi!”

Passin saatuaan Belmonte muutti Ibizalle ja päätyi satamakaupunki San Antonioon. Hän sai tarjoilijan paikan Monte Carlo kitara -baarista. Eräänä iltana hän tapasi saarelle lomalle tulleen kauniin, vaalean suomalaisen naisen, Tuula Virran.

”Olin niin nuori, etten tiennyt, millaista on rakastua. Kirjeitä kirjoittaessa se selvisi.”

Lumi oli valkoista, puhdasta ja outoa. Tuula ei siitä pitänyt, mutta Pedro ei ollut nähnyt mitään yhtä kaunista.

Oli huhtikuu vuonna 1982, ja seikkailija oli laskeutunut lumiseen Helsinkiin. Tarkoituksena oli kokeilla yhdessä asumista suomalaisen naisystävän kanssa.

Se sujui hyvin, mutta rakastuneen parin arjessa riitti riesaa. Belmonten oli käytävä uusimassa turistiviisuminsa puolen vuoden päästä Las Palmasin Suomen-suurlähetystössä. Se tarkoitti edestakaista lentomatkaa.

Mikään ei kuitenkaan pystynyt estämään Belmonten ankkuroitumista Helsinkiin.

”Olen positiivinen ja suhtaudun yhä ihmisiin myönteisesti. Rasismia en ole kohdannut. Ehkä se johtuu siitä, että meillä Fazerilla käy mukavia ihmisiä.”

Ulkomaalaissyntyisiä työntekijöitä Fazerilla on ollut aina, olihan konditorian vuonna 1891 avanneen Karl Fazerinkin suku kotoisin muualta: hänen vanhempansa muuttivat Suomeen Sveitsistä. ”En ollut tänne tullessani ensimmäinen maahanmuuttaja. Palestiinalainen Ibrahim auttoi minua käytännön asioissa”, Belmonte kertoo.

1980-luvulla Fazerin pöydissä oli valkoiset liinat ja Kanaa talon tapaan -annos tarjoiltiin hopeisen kuvun alla, Belmonte muistelee. Alussa sattui pieniä kömmähdyksiä. ”Eräs herra tilasi Koffia, ja minä toin hänelle kahvia.”

Marenkileivokset ehtivät loppua ennen kuin niistä erityisesti pitävä rouva Potrykus ehti paikalle. Belmonte oli niin pahoillaan, että yllytti kondiittorin valmistamaan marenkileivoksen suoraan tilauksesta. Rouva hyrisi tyytyväisyydestä, ja tarjoilija tunsi tehneensä parhaansa. ”Karl Fazerin mukaan meidän täytyy ylittää asiakkaan odotukset.”

Kahvilan remontti 1990-luvun alussa palautti alkuperäisen vuoden 1931 funkismiljöön, mutta pöytiintarjoilusta luovuttiin. Aluksi Belmonte ei ollut kovin innostunut itsepalvelusta, mutta hän oppi nopeasti uudet rutiinit eikä kahvilakulttuurin muutos jonoineen enää häiritse.

”Päinvastoin. Pidän erityisesti viikonlopun brunssien kiireestä ja metelistä.”

Ensi kesänä Belmontelle tulee 33 vuotta täyteen Fazerilla. Niin pitkää pestistä ei pitänyt tulla.

”Espanjan suurlähetystön sihteeri kysyi alkuaikoina tulevaisuuden suunnitelmiani. Vastasin oitis, että viiden vuoden päästä muutamme Mallorcalle. Seitsemän vuotta myöhemmin hän hämmästeli, mitä tein edelleen Fazerilla. Ja olen täällä yhä”, Belmonte sanoo ja nauraa.

Nuoruuden haaveet ovat muuttuneet toiveeksi hyvästä terveydestä. Seikkailija on asettunut lopullisesti aloilleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit