Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhallinen realisti vahtii isoa tonttia

JHL:n puheenjohtajalla Jarkko Elorannalla riittää neuvoteltavaa. Tylsiä työpäiviä ei ole.

Ihmiset
 
Juhani Niiranen / HS
Jarkko Eloranta on johtanut Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa viisi vuotta. ”Työmarkkinatoiminta on kestävyyslaji”, hän toteaa.
Jarkko Eloranta on johtanut Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa viisi vuotta. ”Työmarkkinatoiminta on kestävyyslaji”, hän toteaa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Kolme nopeaa

Mitä hyvältä ay-johtajalta vaaditaan? 

1 Vuorovaikutustaitoja

”On osattava kohdata silmästä silmään ihmisiä kaikilta yhteiskunnan tahoilta ja tasoilta ja tultava heidän kanssaan toimeen.”

 

2 Sitkeyttä

”Työmarkkinatoiminta on kestävyyslaji, jossa ihmiseltä kysytään huomattavaa sitkeyttä ja sitkoa.”

 

3 Intohimoa

”Pelkkänä leipäpappina ei voi tehdä tällaista työtä, joka vaatii uteliaisuutta ja kiinnostusta yhteiskuntaa ja työelämää kohtaan.”

 

Jarkko Eloranta ei oikein käsitä väitteitä, joiden mukaan Suomessa ammattiyhdistysliike pitää vain kiinni saavutetuista eduista eikä sopeudu työelämän vaatimuksiin.

”Jos meidän ja Pohjoismaiden ay-liikkeitä vertaa eteläisen Euroopan ay-liikkeisiin, niin kyllä täällä ollaan jos ei ihan luokkaluopioita niin ainakin aika joustavia”, hän pohdiskelee toimistossaan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n tiloissa Sörnäisissä.

50 vuotta tänään täyttävä Jarkko Eloranta on liiton puheenjohtaja. Hän vahtii isoa tonttia, sillä JHL on Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n toiseksi suurin liitto.

Eloranta ei vaikuta vanhan koulukunnan ay-änkyräjyrältä. Hän pitää omiensa puolta tiukan rauhallisesti argumentoiden ja asiakokonaisuuksien hallintaa ja suhteellisuudentajua osoittaen.

Hän on myös realisti, joka tietää, mitä aina tehdään jopa rajunkin työmarkkinariidan jälkeen: jatketaan neuvotteluja.

Naantalissa syntynyt Jarkko Eloranta päätyi ay-tehtäviin valmistuttuaan valtiotieteiden maisteriksi vuonna 1994 Turun yliopistosta, jossa opiskeli kansainvälistä politiikkaa ja kansantaloustiedettä.

Ensimmäinen paikka oli syksyn kestänyt tutkijanpesti Helsingissä Kunta-alan ammattiliitossa, joka sulautui osaksi Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa vuonna 2005.

Käytyään Kunta-alan ammattiliiton toimitsijana Lappeenrannassa Eloranta palasi 1997 Helsinkiin, tällä kertaa liiton kansainväliselle osastolle. Sieltä alkoi askel kerrallaan nousu nykyiseen asemaan.

Elorannan yhteiskunnallinen herääminen tapahtui aikoinaan itsekseen. Lapsuudenkodissa ei aatteita tuputettu, vaikka koulun keittäjänä työskennellyt äiti oli demarien kaupunginvaltuutettu.

Kouluneuvosto ja oppilaskunta kuuluivat nuoren Elorannan varhaisiin areenoihin. ”Olen aina halunnut asettua heikomman puolelle ja toimia epäoikeudenmukaisuutta vastaan”, hän linjaa arvojaan.

Rentoutumaan Eloranta pääse parhaiten vuokramökillään Naantalin saaristossa. Siellä hän voi käännellä maata vuoden 1958 Deutz-traktorillaan, joka tosin on lähinnä fiilistelyvehje.

”Pitäähän miehellä silti traktori olla”, Eloranta virnistää.

Puheenjohtaja Elorannasta tuli syksyllä 2011, kun Tuire Santamäki-Vuori siirtyi paikalta valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen valtiosihteeriksi.

Tylsää työpäivää Eloranta ei ole kokenut. Yhtäältä hän johtaa liittoa, johon kuuluu 650 paikallisyhdistystä, noin 10 000 aktiivitoimijaa ja 225 000 jäsentä. Toisaalta hän on henkilöjohtaja, jolla on 250 alaista liiton keskustoimistossa.

”Tätä kaikkea ei voi johtaa kuin yritystä. Valmistelen asioita avoimesti ja luotan hallinnon palauttavan minut maanpinnalle, jos ideani eivät sovi liiton pirtaan”, hän toteaa hymyillen.

Kun Eloranta eteni JHL:n varapuheenjohtajasta nykyiseen asemaansa, hänet yllätti se, miten paljon samalla kasvoivat hänen yhteiskunnalliset vaikutusmahdollisuutensa.

Sen sijaan täysin odotetusti hän sai samalla eteensä kuntasektorin trimmaukseen liittyvät isot asiat.

Hän luettelee almanakkaansa täyttäneitä neuvottelunaiheita: ”Raamisopimus, työllisyys- ja kasvusopimus, eläkesopimus ja viimeksi kilpailukykysopimus.”

Maaliskuussa JHL liittyi neuvotteluihin viimeksi mainitusta. Kipeä päätös syntyi puun ja kuoren välissä.

Sopimus vie paljon enemmän julkisten kuin yksityisten alojen työntekijöiltä. Julkisen sektorin lomarahoja leikattaisiin määräaikaisesti 30 prosenttia. Vaikka ay-tehtävissä oleville kuuluu kielteinen palaute lähes työsuhde-etuihin, JHL:n jäsenet ovat nyt erityisen hermostuneita.

Taannoin Elorannan pysäytti huolestunut viesti 30 tuntia viikossa työskentelevältä koulunkäynninohjaajalta, joka ansaitsee kuussa reilut 1000 euroa. Kesistä hän on selvinnyt vain lomarahojensa avulla.

”Nyt JHL:n pitää sitten sopia hänenkin toimeentulonsa selvästä heikentämisestä”, puheenjohtaja toteaa vakavana.

Elorantaa ärsyttää se, että maan hallitus kiristi ay-liikkeen tällaisiin ratkaisuihin asettamalla vaihtoehdoksi vapaata sopimista rajoittavan lainsäädännön.

Hän luonnehtii hallituksen pakkolakeja vinoiksi julkisen sektorin suuntaan. ”Ne kertovat hyvin, minkälaista on arvostus alan työntekijöitä kohtaan.”

Vaikka tuo vino pohja pysyi ratkaisuissakin, Eloranta pitää sopimisyritystä parempana kuin ay-liikkeen ajamista lakien turvin kokonaan neuvottelupöydästä. ”Se olisi iso systeeminmuutos, josta seuraisi palkansaajille vieläkin pahempia menetyksiä.”

Kilpailukykysopimus on yhä keskeneräinen. Jos se syntyy, JHL:n edustajiston pitäisi vielä hyväksyä se toukokuun lopussa.

”Se ei tule olemaan helppo kokous”, Eloranta veikkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit