Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotieläintutkimuksen kansainvälistäjä

Kalle Maijala 1927–2016

Ihmiset
 
Asko Mäki-Tanila
Kalle Maijala
Kalle Maijala

Professori Kalle Maijala kuoli 89-vuotiaana 4. maaliskuuta Kustaankartanossa Helsingissä. Hän oli syntynyt Kangasalla 26. toukokuuta 1927. Nopeasti edennyt parkinsonismi teki Maijalan elämisestä vähitellen vajavaisen ja viime kuukausista jo hyvin vaikean. Vaimo Kirsti oli näiden aikojen kallisarvoinen tuki.

Maijalan pitkä tutkijaura 1955–1990 Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssä (nyk. Luke) sisälsi professuurin vuodesta 1968 lähtien sekä professuurit vuosina 1976–1980 Helsingin yliopistossa ja 1987–1990 Suomen Akatemiassa. Emeritusvuodetkin olivat täynnä vilkasta vuorovaikutusta.

Tutkijana hän analysoi eri kotieläinlajeilla tuotoksen ja kestävyyden vaihtelua, joka melkein aina riippuu isosta joukosta geenejä ja ulkoisia tekijöitä.

Tämä tutkimus nojasi tilastotieteellisiin menetelmiin ja geenien ja niiden vaikutusten matemaattiseen mallintamiseen.

Nykytutkimus käyttää vaihtelun kuvailemisessa myös molekyyligenetiikkaa, minkä hyödyntämiselle Maijalan ja hänen sukupolvensa työ on antanut vankan perustuksen.

Kansainvälisen läpimurtonsa Maijala teki vuonna 1964 väitöstutkimuksellaan lehmien lisääntymisominaisuuksien perinnöllisestä vaihtelusta. Haasteina olivat tietojen luonne ja määrä.

Eläinjalostustutkijat ja käytännöt järjestöt olivatkin ensimmäisten rohkeiden joukossa hankkimassa tehokkaita tietokoneita geneettisiin analyyseihinsa.

Myöhemmissä tutkimuksissaan Maijala paneutui eläintuotannon tavoitteiden tarkasteluun ja peilasi niitä Suomen kasvinviljelyn mahdollisuuksia ja kuluttajien vaatimuksia vasten. Hän jaksoi aina muistuttaa, kuinka ”maidontuotanto on tehokkain tapa tuottaa eläinproteiinia”, kun ”suuri luonnonihme lehmä” muuttaa nurmirehun maitoproteiiniksi.

Tällaisissa tarkasteluissa ohimenevät taloudelliset valtit ja vastukset ovat sivuosassa.

Maijala otti tilanteet nopeasti haltuun eikä arastellut kannan ottamista. Hän myi maailmalle idean käyttää sikiävää suomenlammasta muiden rotujen karitsatuotoksen kohottamiseksi.

Maijalan toimet alkuperäisten suomalaisten nautarotujen katoamisen estämiseksi sitoivat hänet koti- ja pohjoismaiseen ja koko Euroopan kattavaan toimintaan kotieläinten geneettisen monimuotoisuuden tutkimisessa, elvyttämisessä ja säilyttämisessä.

Maijala ehti työskennellä myös eläinjalostusjärjestöissä ja teki runsaasti yhteistyötä niiden kanssa. Hän sai Uppsalasta Ruotsista professori Ivar Johanssonista itselleen tärkeän ohjaajan ja tukea nuoren tutkijan työvisiiteille ja kongresseihin muun muassa Edinburghiin ja Yhdysvaltain Iowaan. Maijala vaikutti vuorostaan monella eri tavalla uuden tutkijapolven kehittymiseen.

Kalle Maijala kasvoi Kangasalla kirkonkylän Ranta-Koiviston tilalla maanviljelijäperheessä neljän sisaruksen joukossa.

Koti oli perinteinen ja kristillinen. Maijalan mukaan isä kasvatti kuriin, työhön ja rehellisyyteen. Maijala mainitsi usein velvollisuuden töittensä piiskuriksi ja sokerijuurikkaiden pitkien rivien harventamisen kärsivällisyyden lähteeksi.

Isä vei Maijalaa suomenhevosten orinäyttelyihin, joista heräsi kiinnostus hevosten ja muiden kotieläinten jalostamiseen. Rakas äiti kevensi askareitaan lauluin, joiden sanat ja sävelet säilyivät Maijalassa muita ilahduttavana perintönä koko elämän ajan.

Kirjoittaja on Kalle Maijalan työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit