Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden dosentiksi valittu historioitsija Mirkka Lappalainen ei tunnustaudu kaiken maailman dosentiksi

Ihmiset
 
Mika Ranta / HS
Historioitsija Mirkka Lappalainen
Historioitsija Mirkka Lappalainen Kuva: Mika Ranta / HS

Vuoden dosentiksi on valittu historioitsija Mirkka Lappalainen (s. 1975). Lappalainen on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian lehtori. Hän on opettanut yliopistossa vuodesta 2001 lähtien. Dosentti hänestä tuli vuonna 2013.

Sana dosentti tuo näinä aikoina monelle mieleen pääministeri Juha Sipilän yleistä pahennusta herättäneen joulukuisen tokaisun ”kaikenmaailman dosenteista, jotka kertovat, että tätä ja tätä ei saa tehdä.”

Oletko sinäkin Mirkka Lappalainen sellainen?

”Olen yrittänyt olla olematta kaiken maailman dosentti. Median lähtökohtahan on, että historioitsija selittää maailman a:stä ö:hön. Esimerkiksi silloin kun julkaisin tutkimukseni Suomen 1600-luvun nälänhädästä ja sain palkintoja, niin kyllä minun aika lailla odotettiin selittävän Eurokriisin ja muutakin”, Lappalainen sanoo.

”Itse henkilökohtaisesti yritän tehdä nyt niin, että en vastailisi sellaisiin kysymyksiin tai esiintyisi ainakaan minään asiantuntijana asioissa, joista en tiedä. Yritän etsiä sellaisen kollegan, joka osaa vastata paremmin.”

Lappalainen on havainnut, että niiltä dosenteilta kysellään yleensä eniten, jotka ovat olleet jostain syystä enemmän esillä ja pinnalla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Sellaiset dosentit muistetaan.

Lappalaiselta itseltään ryhdyttiin kysymään asiantuntijakommentteja sen jälkeen kun hän sai ensimmäisen ison palkinnon, joka oli Vuoden tiedekirjapalkinto teoksesta Maailman painavin raha (2006). Hän kirjoitti myös tiedekolumneja Helsingin Sanomiin.

”Se oli vanhaa aikaa, kun ei ollut tätä someajan huutamista asiasta kuin asiasta. Kyllä nyt ehkä vähän hieman miettisin, vaikka kolumnini olivat maailman kilteimpiä. Mutta se palaute, jota silloinkin tuli, niin mitä se olisi nyt? Kuinka ahdistavana ja kuluttavana sen kokisi? Olen itseäni vähän suojellut näiltä, että ei tarvitse olla ihan joka asiasta kauheasti mieltä”, Lappalainen kertoo.

Lappalainen tunnetaan siitä, että hän on tehnyt merkittävää työtä Ruotsin vallan aikaisen Suomen historian kartoittamiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi myös suurelle yleisölle. Hän kykenee palvelemaan samanaikaisesti sekä tieteellistä että populaaria yleisöä.

Lappalaista kehutaan siitä, että hän kirjoittaa historiaa dekkarimaisella otteella ja tekee oudosta vuosisadasta helposti lähestyttävää tiedettä. Hän tuo elävästi esille historian värisävyjä ja näyttää, miten historialliset tapahtumat kietoutuvat ihmisten elämään.

Lappalainen arvelee, että suurin osa ihmisistä ei tiedä, mikä dosentti on. Hän toteaaa, että ”päivystävät dosentit” ovat luonteva linkki tiedemaailman ja suuren yleisön välillä, ja että esimerkiksi historian dosentit toimivat julkisuudessa kansakunnan muistina ja menneisyyden asiantuntijoina mutta analysoivat myös nykyhetken tapahtumia historian osana.

”Olisivat aika tyhjiä kaikki aamuiset keskusteluohjelmat ja muut, jos ei niissä olisi erilaisia dosentteja tai muita asiantuntijoita ja professoreita, selittämässä maailman menoa. Kyllähän suomi on aika asiantuntijoihin uskova yhteiskunta”, Lappalainen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit