Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalmankalpea presidentti Urho Kekkonen sanoi Ralf Fribergille vuonna 1981: ”Minä en enää jaksa”

”Tuskin voi olla hienompaa tehtävää kuin edustaa isänmaataan”, sanoo entinen journalisti, kansanedustaja ja diplomaatti Ralf Friberg.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Markus Jokela / HS
”1940-luvulla täällä Kruununhaan pihoilla ei ollut suomen ja ruotsin välistä kielikysymystä millään lailla”, sanoo Kulmakadulla lapsuudessaan asunut Ralf Friberg.
”1940-luvulla täällä Kruununhaan pihoilla ei ollut suomen ja ruotsin välistä kielikysymystä millään lailla”, sanoo Kulmakadulla lapsuudessaan asunut Ralf Friberg. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Innoittavia taidekokemuksia 

1 ”Joseph Haydnin Trumpettikonsertto on niitä, jotka käyvät luihin ja ytimiin. Parhaimmin se soi kuunneltaessa rauhallisen rentoutuneessa ja keskittyneessä tilassa.”

 

2 ”Anselm Kieferin näyttely Mäntän museossa järisyttää. Siinä nähdään asioita historiallisesti ilman mitään historian rekvisiittaa. Kokoluokka monumentaalinen.”

 

3 ”Nuorena jo ihastuin ruotsalaisen Frans G. Bengtssonin esseisiin, joissa suurenmoinen tyylitaju ja oppineisuus limittyvät taitoon yhdistellä erilaisia aineksia toisiinsa.”

 

Jotkut ehtivät varhain kaikenlaista. Ralf Friberg – useimmille vain Friba – on ollut tällainen toiminnan mies. Hän hankki 19-vuotiaana valtakunnan skuuppeja Västra Nyland -lehdessä ja kahden vuoden päästä jo huhki Östra Nylandissa Suomen nuorimpana päätoimittajana. 1960-luvulla hän pystytti kunnon tv- ja radiouutiset Yleen.

”Juurrutimme silloin länsimaisen uutiskäsityksen Yleisradioon”, Friba tokaisee – luontaisen vaatimattomaan tapaansa. Hän on aina kauniisti sulattanut itseironian omahyväisyyteen.

Hän oli keskeisesti luomassa Ylen kirjeenvaihtajaverkostoa, ja hänen aloitteestaan kirjoitettiin alan tärkein normisto, Ohjelmatoiminnan säännöstö.

Dramaattisia tunteja Ylen uutispäällikölle toivat panssarikolonnat Prahassa elokuussa 1968. Miehitysaamuna Friberg kiersi Kauppatorilla Kolera-allasta Mauno Koiviston kanssa, ja pääministeri painotti, että ”yrittäkää nyt vaan hillitä itsenne…”

Friberg kuitenkin ylläpiti normaalit uutiskriteerit – Yleisradion voitoksi, hän tulkitsee.

”Aito uutisvirta Prahasta oli lopulta se, joka synnytti ja sementoi suomalaisen yleisön luottamuksen Ylen uutisia kohtaan. Itsesensuuriin ei luisuttu.”

Journalismiin häntä vetää sähäkkä päivänkohtaisuus, kiihkeät hetket. ”Upein tunne on se, että tietää olevansa uutisen päällä – ja pääsee pian jakamaan tiedon laajalti kaikkialle.”

Hän antaa ääriesimerkin: kun Olof Palme ammuttiin myöhäisenä talvi-iltana 1986, Friberg Iltalehden päätoimittajana hälytti toimituksen ytimen kokoon keskellä yötä, ja aamun painokseen oli loihdittu kuusisivuinen erikoispaketti. Karmea murha, mutta loistava uutisseuranta.

1960-luvulla politiikantuntija hiipi itse aktiivipolitiikkaan, ja lopulta hän liittyi demareihin.

”Sanoin vuosikymmenen alussa itselleni, että niin kauan kuin Tanner on Sdp:n johdossa, en voi liittyä puolueeseen. Olin kekkoslainen, ja kun Paasio 1963 nousi puheenjohtajaksi, tilanne avautui.”

Kevään 1970 vaaleissa Friberg nousi Arkadianmäelle, jossa hän täytti Helsingin ruotsinkielisten demarien ”fagerholmska mandatenin”. Yhdeksänä parlamenttivuotenaan hän sanoo silti jääneensä koko lailla yksinäisen tien kulkijaksi.

”Olin niin ikään tyhmimmilläni: liikenneministeri [ Kalervo ] Haapasalo tarjosi 1971 minulle TV2:n johtajuutta, enkä ottanut sitä vastaan! Ministeriksikään en noussut, koska demarit vieroksuivat puolustusministerin salkkua.”

Yya-ajan kumarruskulmia hän arvioi reippaan itsekriittisesti: ”Olin Kekkosen linjan uskollinen kannattaja ja selvitin asioita mielellään parhain päin. Tosin en tiennyt sitä suomettumisen syvyysluokkaa, joka nykyään on eri lähteistä ilmennyt.”

Kekkosen kunto puhutti jo 1970-luvulla, muistelee Friberg. Järkyttävimmän todisteen hän itse sai eräällä kevään 1981 audienssilla Linnassa, jolloin kalmankalpea UKK lausui hänelle hiljaa: ”Minä en enää jaksa.”

Friberg eläköityi vuonna 2001 Suomen Kööpenhaminan-suurlähettiläänä – työstä, jota hän pitää korkeassa arvossa: ”Käsitykseni on patrioottinen: tuskin voi olla hienompaa tehtävää kuin edustaa isänmaataan.”

Ulko- ja turvallisuusasioita aina harrastaneena Friberg miettii niitä yhä. ”Olisin sinne kallellaan”, hän tuumaa Natosta, ”kuten myös uskon valtaosan suurlähettiläistämme olevan.” Siltikin hänestä olisi hyvä katsoa Putinin jälkeisen Venäjän tilanne ennen jäsenhakemusta.

Venäjän taktiikan hän määrittelee yhdellä sanalla: maskirovka (naamiointi). ”Pelättävissä on monenmoista hämäävää provokaatiota, joilla koetetaan hämmentää tunnelmia ja lietsoa sekaannusta, sisäistä epävarmuutta ja epäuskoa”, hän varoittaa. ”Pohjoisen pakolaisaalto oli yksi esimerkki tällaisesta.”

Kiinteimmin Friberg seuraa nykyisin kuvataiteita, kirjallisuutta ja urheilua – mutta kotikaupunki Raaseporin valtuusto ja kulttuurilautakunta työllistävät nekin.

”Jouten en osaa olla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!