Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhtikuussa 1986 Suomessa oltiin ydinkatastrofin polttopisteessä

Tšernobylin ydinonnettomuus oli Suomessa ennen kaikkea tiedotuskatastrofi, Janne Koivukoski sanoo.

Ihmiset
 
”Tshernobilin onnettomuudesta” kerrottiin Helsingin Sanomien uutisetusivulla 29. huhtikuuta 1986.
”Tshernobilin onnettomuudesta” kerrottiin Helsingin Sanomien uutisetusivulla 29. huhtikuuta 1986.

On huhtikuun 28. vuonna 1986, maanantaiaamupäivä. 28-vuotias Janne Koivukoski on vähän aikaa sitten nimitetty suunnittelijan viransijaiseksi pelastusosastolle sisäministeriössä.

Koivukoski – koulutukseltaan säteilyfyysikko – tarkastelee kollegansa kanssa kohonneita arvoja säteilymittareissa Suomessa.

Arvot eivät huolestuta. Ne johtuvat luultavasti maaperästä keväällä purkautuvasta radonista. Mutta sitten Säteilyturvakeskus kertoo, että Ruotsissakin mittarit hälyttävät.

Voiko se olla sattumaa? Ruotsissa ja Suomessa ei ole huomattu lähialueilla vuotoja ydinvoimaloista.

”Kollegani esitti kysymyksen, joka tuntui silloin oudolta: ’Hei Janne, voisiko se säteily tulla jostain hurjan kaukaa?’” Koivukoski kertoo.

Illalla hän katselee puoli yhdeksän uutisia. Uutistenlukija sanoo, että juuri tulleen tiedon mukaan Tšernobylski-nimisessä paikassa on tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus.

Todellisuudessa onnettomuus on sattunut jo 26. päivä. Se on seitsenportaisella Ines-asteikolla mitattuna pahin mahdollinen.

Koivukoski ja muut asiantuntijat ryhtyvät selvittämään, onko ydinonnettomuudesta Suomessa välitöntä vaaraa. Ilmatieteenlaitoksella piirrellään käsin karttoja radioaktiivisen pilven todennäköisistä liikkeistä, sillä virkamieslakon takia tietokonemalleja ei ole käytettävissä.

Neuvostoliitto ei kerro oikein mitään – eivätkä asiasta osaa kertoa kunnolla Suomenkaan viranomaiset, vaikka haluaisivat.

”Tiedotus oli todella levällään. Ei ollut minkäänlaista koneistoa tai suunnitelmaa siihen, miten tällaisesta suuronnettomuudesta tiedotettaisiin jatkuvasti, järjestelmällisesti ja reaaliaikaisesti.”

Koivukoskikin tekee paljon tiedottamista, vaikkei hänellä ole siitä mitään kokemusta. Englanninkieliset haastattelupyynnöt osoitetaan hänelle, sillä hän osaa puhua säteilyasioista parhaiten englanniksi.

”Soitti joku kaapeli-tv-yhtiö ja pyysi suoraan lähetykseen kommenttia. Mietin, että se on joku pieni kanava. En ollut kuullut CNN:stä”, Koivukoski muistelee. ”Ne kysyivät muun muassa, että olenko Suomen virallinen tiedottaja tässä asiassa. Eihän meillä ollut sellaista!”

Työpäivät venyvät. Koivukoski lähtee aamulla Lohjalta kuudelta aamulla ja palaa illalla kymmeneltä. Päiviin kuuluu usein tapaamisia esimerkiksi pääministerin kanssa.

”Media väitti, että me pimitämme tietoa. Kerroimme kaiken sen tiedon, minkä saimme ja juuri sellaisena kuin sen saimme. Mutta se tiedon kansantajuistaminen epäonnistui.”

Koivukoski on tiennyt lähes alusta lähtien, että mitään välitöntä vaaraa laskeumasta ei tule olemaan, mutta kansa ei ole vakuuttunut. Osittain se johtuu yksittäisistä ihmisistä, jotka tekivät epäpäteviä mittauksia omilla säteilymittareillaan.

”Ihmiset uskoivat jostain syystä yksittäisiä henkilöitä eivätkä viranomaistietoa. Kymmeniä puheluita tuli tavallisilta ihmisiltä joka päivä. Sanoivat, että ovat saaneet jonkin syövän tai haistavat jodin selvästi, vaikka se oli mahdotonta.”

Vasta kuukauden päästä kansa alkaa rauhoittua.

”Kotonakin vaimolle piti kovasti selittää, että voit ihan hyvin ulkoiluttaa 2-vuotiasta poikaamme, että ei siitä ole mitään vaaraa.”

Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden ympäristö- ja terveysvaikutukset jäivät Suomessa pieniksi. Suurimmat vaikutukset olivat siinä, miten suuronnettomuuksiin ryhdyttiin reagoimaan viranomaistasolla.

”Puhutaan ajasta ennen ja jälkeen Tšernobylin. Tällaiseen tapahtumaan reagoinnin suhteen kaikki muuttui totaalisesti”, Koivukoski sanoo.

”Nykyäänhän kaikkien virkamiesten pitää osata tarvittaessa esiintyä, tiedottaa ja jopa johtaa ihmisiä tällaisessa tilanteessa. Silloin oli kaikki ihan levällään.”

Sisäministeriön pelastustoimen nykyinen valmiusjohtaja Janne Koivukoski oli huhtikuussa 1986 juuri nimitetty suunnittelijan viransijaiseksi ministeriön pelastusosastolle.
Sisäministeriön pelastustoimen nykyinen valmiusjohtaja Janne Koivukoski oli huhtikuussa 1986 juuri nimitetty suunnittelijan viransijaiseksi ministeriön pelastusosastolle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit