Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aristokraattien linnassa Unkarissa on tamperelainen isäntä – ”Olen aina tuntenut, että synnyin väärälle vuosisadalle”

Ari Kupsus isännöi 1700-luvulla rakennettua linnaa, jossa Suomen Budapestin-suurlähetystö oli toisen maailmansodan aikana evakossa.

Ihmiset
 
Ari Kupsuksen linnassa Unkarissa on tuoli, johon Kaarle Kustaa läikäytti kahvit
Ari Kupsuksen linnassa Unkarissa on tuoli, johon Kaarle Kustaa läikäytti kahvit
Unkarissa asuva suomalainen Ari Kupsus isännöi perinteikästä linnaa Iszkaszentgyörgyn kylässä. Linnalla on tiiviit suhteet Suomeen: Suomen Budapestin-suurlähestystö toimi siellä toisen maailmansodan aikana. Linnaa asuttanut paronitar sai Suomen kansalaisuuden 1920-luvulla - syynä oli pyrkimys laistaa maiden pakkolunastuksesta.
Kolme nopeaa

Budapestin vaikuttavimmat rakennukset

1 Keletin rautatieasema

Budapestilaiset eivät aina ymmärrä, miksi ihastuin Keletiin. Se edustaa klassista mahtipontisuutta, joka sopii tyyliini. Sisällä olevia freskoja kannattaa käydä katsomassa.

 

2 Kansallismuseo

Kansallismuseon massiivisuus tekee vaikutuksen. Se on yksinkertainen mutta mahtipontinen.

 

3 Oopperatalo

Jo oopperatalon aula on uskomattoman hieno. Oopperatalon rakentaneet unkarilaiset halusivat tehdä siitä Wienin oopperataloa vaikuttavamman. He onnistuivat siinä ehdottomasti.

Budapest/Iszkaszentgyörgy

Ari Kupsuksen kännykkä pirahtaa soimaan. ”Kappas, kreivi soittaa Wienistä.”

Missä tahansa muualla lause voisi olla koominen, mutta ei täällä. Kupsus vastaa puheluun 1700-luvulla rakennetussa linnassa Unkarin maaseudulla. Pariovista avautuu janeaustenmainen näkymä kartanopuutarhaan.

Puhelu koskee juhlia. Kupsus järjestelee tapahtumaa, jonne on tulossa myös linnan alkuperäisten omistajien perillisiä.

Mutta miksi ihmeessä mies Tampereelta isännöi keskieurooppalaisten aristokraattien linnaa?

Kaikki alkoi Budapestin itäiseltä Keletin rautatieasemalta elokuussa 1999. Varsovassa työskennellyt Kupsus oli muuttamassa takaisin Suomeen, mutta päätti lomailla vielä pari viikkoa Balkanilla.

Välipysäkiksi suunniteltu Budapest mullisti kaiken. Kun yöjuna Varsovasta saapui Keletin asemalle, Kupsus jäi haukkomaan henkeään. ”Se mahtipontisuus ja kauneus. Tuijotin asemaa viisitoista minuuttia.”

Ensimmäisen päivän Kupsus käveli ympäri kaupunkia ja ihastui vanhaan arkkitehtuuriin. Seuraavana päivänä Kupsus marssi Suomen suurlähetystöön ja kopioi talteen kiinnostavien suomalaiskontaktien numerot.

Sitten hän linnoittautui mahankipuiseen puhelinkoppiin ja alkoi soitella. Hän sai töitä suomalaisjohtoisesta hotellista vielä samana päivänä.

Kupsus oli tullut kotiin.

Kotoutumisen huomaa Kupsuksen galleriassa Budapestin 8. kaupunginosassa. Käsi nousee tervehdykseen tuon tuosta, kun ikkunan ohi kävelee joku lukuisista tutuista.

Kymmenen vuotta saapumisensa jälkeen vuonna 2009 Kupsus toteutti unelmansa ja avasi gallerian, jossa myydään antiikkia ja nykytaidetta rinta rinnan.

Hänellä on lisäksi hyväntekeväisyysjärjestö, jonka kautta Kupsus tukee nuoria unkarilaisia muusikoita ja maalaustaiteilijoita.

Kupsuksen järjestämät salonkikonsertit ovat tunnettuja kaupungin taidepiireissä. Kesäkausiksi Kupsus, galleria ja salonki-illat muuttavat linnaan.

Niin se linna!

Sattuma oli siinäkin ratkaisevassa roolissa. Suomen entinen suurlähettiläs oli saanut vinkin, että Suomen Budapestin-suurlähetystö olisi toiminut toisen maailmansodan aikana evakossa jossain linnassa Unkarin maaseudulla. Kukaan ei tuntunut tietävän missä.

Pienen selvittelyn jälkeen löytyi kylä, jonka vanhin asukas muisti suomalaiset vuodelta 1944. Linna löytyi Iszkaszentgyörgyn kylästä noin tunnin ajomatkan päässä Budapestista.

Kupsus lähti lähettilään seuraksi katsomaan rakennusta. Linna oli todella huonossa kunnossa ja tyhjillään, mutta Kupsus näki mahdollisuuden. Hän tekisi linnasta jälleen asutun.

Linna kuuluu Unkarin valtiolle, mutta Kupsus on vuokralainen ja paikan isäntä. Päälinnan vieressä oleva ”pikkulinna”, jossa Suomen suurlähetystökin oli evakossa, toimii nyt kouluna. Barokkipuutarhan päärooli on nyt olla koululaisten leikkipaikka.

Päälinna on Kupsuksen kesäasunto. Hän on sisustanut osan saleista vanhaan pohjoismaiseen kartanotyyliin. Osa huonekaluista on tuotu Venäjältä. Suomi näkyy siellä täällä: yhdessä salissa on sohvaryhmä, joka ostettiin alunperin Suomen Wienin-lähetystöön Kekkosen ensimmäistä vierailua varten.

Kupsusta tavoitelleen kreivin lisäksi linnaan saapuu tämän kuun lopussa toinenkin harvinaislaatuinen vieras: linnassa kasvanut 90-vuotias paronitar, josta on tullut Kupsuksen hyvä ystävä.

Suomen suurlähetystön evakkoaika suojeli paronittaren perhettä toisen maailmansodan aikana. Perhe pakeni kaksi päivää sen jälkeen, kun suurlähetystö oli lähtenyt linnasta ja vienyt mukanaan diplomaattisen koskemattomuuden.

Takaisin lapsuuden kotiinsa paronitar pääsi vasta seuraavan suomalaisen vuokralaisen, Ari Kupsuksen kutsusta 2000-luvulla. Nyt paronittarella on linnassa oma huone, tai oikeammin sali.

Linna on kuin aikamatka 1800-luvun eurooppalaisen yläluokan elämään. Paronitar on tuonut mukanaan myös aristokratian tavat, jotka suomalaiseen tasa-arvoon tottuneelta kuulostavat hieman jähmeiltä.

Kupsukselle vanha tyyli sopii erinomaisesti.

”Olen aina tuntenut, että synnyin väärälle vuosisadalle. Täällä tunnen olevani oikeassa paikassa.”

Mika Ranta / HS
Suomalainen Ari Kupsus toimii Amadé-Bajzáth-Pappeheimin linnan isäntänä.
Suomalainen Ari Kupsus toimii Amadé-Bajzáth-Pappeheimin linnan isäntänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit