Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Visionääri professori toimi pitkään kansanedustajana

Martti Tiuri 1925–2016

Ihmiset
 
Antti Räisänen Riitta Uosukainen
Kimmo Räisänen
Martti Tiuri
Martti Tiuri Kuva: Kimmo Räisänen

Radiotekniikan professori, kansanedustaja Martti Tiuri kuoli 25. maaliskuuta Espoossa. Hän oli syntynyt 13. marraskuuta 1925 Turun läänin Koskella.

Tiuri toimi Teknillisen korkeakoulun (TKK) radiotekniikan professorina 1962–89 ja Kokoomuksen kansanedustajana 1983–2003. Hän teki mittavan työuran opettajana, tutkijana ja yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Teknillisen korkeakoulun radiotekniikan professorina hän oli luomassa sitä teknologiaa ja osaamista, jota tietoyhteiskunnassa hyödynnämme. Radioinsinöörinä ja tutkijana hän oli käynnistämässä Suomen televisiotoimintaa ja tuotti merkittäviä kontribuutioita monilla radiotekniikan osa-alueilla. Poliitikkona hän visioi tulevaisuutta ja puhui ympäristöasioiden sekä tietoyhteiskunnan tarpeiden puolesta.

Martti Tiuri opiskeli sähkötekniikkaa TKK:ssa ja valmistui diplomi-insinööriksi 1950. Jatko-opintoja hän suoritti sekä TKK:ssa että Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa. Hän valmistui tekniikan lisensiaatiksi 1958 ja väitteli tohtoriksi 1960. Hänen väitöskirjansa koski tutkimusta ensimmäisten satelliittien ionosfääriin jättämistä vanoista. Tiuri oli Suomessa radiotekniikan alueella kolmas tohtori, avaruustutkimuksen alueella ensimmäinen.

Koko jatko-opiskeluaikansa Martti Tiuri työskenteli VTT:n Radiolaboratoriossa tutkimusinsinöörinä. Kun Radioinsinööriseuran televisiokerho toteutti ensimmäisen julkisen televisiolähetyksen toukokuussa 1955, Martti Tiuri oli hankkeen kantavia voimia.

Hänet nimitettiin 1962 TKK:n radiotekniikan professoriksi. Suomen Akatemian tutkijaprofessorin virassa hän oli 1970–75. Ehkä kaikkein merkittävintä Tiurin professorikaudelta, erityisesti sen alkuajoilta, oli hänen vaatimuksensa perustaa elektroniikkaan ja tietoliikennetekniikkaan professuureja.

Professorikautta kesti vuoteen 1983, jolloin Tiuri valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan. Radiotekniikan professorin virasta hän eläköityi täysin palvelleena 1989. Kansainvälistä tunnustusta Tiurille osoitettiin muun muassa 1986, kun hän ensimmäisenä suomalaisena sai kansainvälisen sähköinsinöörijärjestön IEEE:n Fellow-arvon. Myös International Academy of Astronautics otti hänet jäsenekseen.

Niin radiotekniikan professorina kuin kansanedustajana Tiuri katsoi aina tulevaisuuteen. Hän vaikutti ratkaisevasti tulevaisuusvaliokunnan perustamiseen ja toimi myös sen puheenjohtajana. Hänen suoraviivaiset visionsa tietoyhteiskunnan tulosta tulkittiin 1980-luvulla usein väärin ja häntä suorastaan pelättiin pääkaupunkiseudun ulkopuolella, koska ”tiurismin” uskottiin autioittavan suurimman osan Suomesta.

Suomen energiahuollon kestävän kehityksen turvaavaksi ratkaisuksi Tiuri suositteli aina ydinvoimaloiden lisärakentamista. Fossiilisten polttoaineiden käytön mukanaan tuomat happosateet, pienhiukkaset ja kasvihuoneilmiö olivat usein toistuvia ilmauksia Tiurin esityksissä niin eduskunnassa ja Suomen lehdistössä kuin Euroopan Neuvostossa ja sen tiede- ja teknologiakomitean kokouksissakin.

Antti Räisänen on radiotekniikan professori ja Riitta Uosukainen valtioneuvos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit