Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko ura Chymoksella

Osvald (Ossa) Drews 1928–2016

Ihmiset
 
Leena Kauria
Osvald Drews
Osvald Drews

Toimitusjohtaja Osvald (Ossa Drews kuoli vaikeaan sairauteen Lappeenrannassa 30. maaliskuuta. Hän oli syntynyt Viipurissa 4. lokakuuta 1928.

Erityistä Drewsin urassa on, että hän oli lähes koko työuransa saman yrityksen palveluksessa. Hänen aloittaessaan 1949 Chymos oli vielä perheyhtiö, ja Drews teki ensimmäiset myyntimatkansa polkupyörällä.

Puoliso Hilkka löytyi Chymokselta. Työ vei perheen Helsinkiin, missä Drews työskenteli myyntipäällikkönä ja myyntijohtajana. Perhe palasi Lappeenrantaan 1975, kun Drews nimitettiin makeislinjan johtajaksi. Myöhemmin hän sai vastuulleen myös säilöntälinjan. Elokuussa 1983 Drewsistä tuli Chymoksen toimitusjohtaja ja tästä tehtävästä hän jäi eläkkeelle syksyllä 1988.

Osvald Drews oli synnynnäinen myyntimies. ”Paperisotaa” hän inhosi, mutta oli elementissään neuvotellessaan asiakkaiden kanssa tai isännöidessään vierailuja ja henkilöstötilaisuuksia. Sosiaaliset kontaktit olivat hänen käyttövoimansa. Ei tainnut olla Suomessa montakaan kauppiasta tai keskusliikkeen edustajaa, jota hän ei olisi tuntenut.

Leppoisan käytöksensä ja rehevän huumorinsa ansiosta hänen oli helppo luoda ystävyyssuhteita, joista monet kestivät vuosikymmeniä. Myyntimiehiä hän kohteli isällisesti mutta tiukasti; ranne oli rento mutta syöttö napakka – niin työyhteisössä kuin joukkuepeleissäkin. Epärehellisyyttä hän ei hyväksynyt, ja jos joku tuli myyntikokoukseen myöhästyneenä, sai olla varma siitä, että seuraavassa kokouksessa Ossa palkitsi hänet julkisesti rannekellolla.

Drews oli koko ikänsä innokas liikunnan harrastaja. Nuoruuden suosikkilajit olivat jääpallo ja tennis. Iän myötä tilalle vaihtuivat golf ja uinti.

Myös Rotary-toiminta oli lähellä hänen sydäntään, samoin Veiterä, SaiPa ja Lappeenrannan Kerho. Eikä niin kiireistä työviikkoa, etteikö olisi ollut aikaa rentoutua kesämökillä Savitaipaleen Heituinlahdessa. Kesäisin kalastettiin ja ravustettiin, ja vannoutuneena herkkusuuna Ossa hallitsi grillauksen ja savustuksen salat.

Me chymoslaiset muistamme Ossan reiluna esimiehenä, jota oli helppo lähestyä. Reteän pinnan alta löytyi herkkä ihminen. Chymoksen nyt 110-vuotisessa historiassa Ossa Drews oli viimeinen patruuna.

Kirjoittaja on Osvald Drewsin entinen sihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit