Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michelle Vandy on designeri, joka piirsi nenällään

Käsivoimansa menettänyt nuori suunnittelija alkoi etsiä toisenlaisia tapoja ohjata tietokonetta. Hän kokeili jalkoja, varpaita, hampaita. Lopulta nenä korvasi kädet.

Ihmiset
 
Liisa Jokinen
Vaasassa kasvanut ja Helsingissä opiskellut Michelle Vandy, 26, työskentelee designerina San Franciscossa. Hän menetti käsikipujen vuoksi työkykynsä, mutta parani lopulta erään kirjan ansiosta.
Vaasassa kasvanut ja Helsingissä opiskellut Michelle Vandy, 26, työskentelee designerina San Franciscossa. Hän menetti käsikipujen vuoksi työkykynsä, mutta parani lopulta erään kirjan ansiosta. Kuva: Liisa Jokinen
Kolme nopeaa

Inspiroivimmat suunnittelijat

1 James Bull

”Olin hiljattain kuuntelemassa sanfranciscolaisen James Bullin esitystä. Hän puhui siitä, miten helppoa on tukeutua standardeihin ja valmiiksi hyviksihavaittuihin malleihin. Kuitenkaan sillä tavalla ei ole koskaan luotu mitään mullistavaa.”

 

2 Tove Jansson

”Kävin vuonna 2009 Muumi-museossa Tampereella ja muistan edelleen yksityiskohtaisesti useampia hänen luonnoksiaan. Minua inspiroi se, miten Jansson kuvasi ja kehitti hahmojaan ja miten hänen oma maailmankuvansa näkyi noissa hahmoissa.”

 

3 Le Corbusier

”Arkkitehdeistä minuun on eniten vaikuttanut Le Corbusier ja hänen funktionaalinen ja minimalistinen asenteensa suunnitteluun. Opin Le Corbusierista paljon Aalto-yliopiston monilla luennoilla.”

San Francisco

Kesällä 2000 Michelle Vandy puursi unelmiensa kesätyöpaikassa, vaasalaisessa arkkitehtitoimistossa. Arkkitehtiopiskelija teki töitä 10–15 tuntia päivässä. Ensin työpaikalla, sitten kotona omien projektien parissa.

”Oli elämäni paras päivä, kun pääsin Aalto-yliopistoon opiskelemaan arkkitehtuuria. Olin pienestä pitäen rakastanut arkkitehtuuria ja rakennuksia nörtin lailla.”

Eräänä päivänä Vandyn käsissä alkoi tuntua outoa kihelmöintiä, puutumista ja kipua. Oireet pahenivat päivä päivältä.

Pahimmillaan kivut olivat, kun Vandy joutui pitämään käsiään koukussa tietokoneen näppäimistöllä tai jos töissä oli kiirettä tai stressiä.

Lopulta Vandyn oli lopetettava kesätyö kesken. Hän pystyi tuskin pitämään kynää kädessään, niin kova kipu käsissä oli.

”Panikoin, koska kaikki intohimoni ja urahaaveeni olivat aina liittyneet designiin ja käsillä tekemiseen. Lääkärit sanoivat, että parissa viikossa olen kunnossa, mutta niin ei käynyt. Olin pari kuukautta masennuksissa ja hukassa. Maailma tuntui epäoikeudenmukaiselta.”

Vandy kokeili kaikkia mahdollisia hoitoja ja lääkkeitä sähköhoidoista kinesioteippiin, mutta mikään ei auttanut. Opinnot oli pakko keskeyttää, koska tietokoneen käyttäminen oli mahdotonta.

Onneksi Vandy sai tukea kaksossiskoltaan. ”Hän rohkaisi minua. Siskolla on hyvä vaikutus minuun.” Niinpä hän suostui lukemaan ennen halveksimiaan self help -kirjoja, joita sisko kiikutti sairasvuoteelle.

Yksi lause sai Vandyn ajattelun muuttumaan. ”Et voi kontrolloida maailmaa ympärilläsi, mutta voit kontrolloida sitä, miten siihen maailmaan suhtaudut”, sanottiin jossain kirjoista.

Vandy sisuuntui ja alkoi etsiä toisenlaisia tapoja ohjata tietokonetta. Hän kokeili jalkoja, varpaita, hampaita. Eräänä päivänä hän kosketti tasohiirtä ajatuksissaan nenänpäällään. Ja hiiri totteli. Vandy avasi Photoshop-ohjelman ja jatkoi kokeiluja. Nenä korvasi kädet!

Vandy palasi opiskelemaan mutta ei kertonut erikoisesta työskentelytavastaan kenellekään. Opettajilla ja kurssikavereilla ei ollut aavistustakaan, että Vandy naputti lopputyönsä suureksi osaksi nenänpäällä.

Vandy alkoi työskennellä startup-yrityksessä, mutta teki kaikki työnsä kotona, jotta salaisuus ei paljastuisi.

Startup-kokemus sai Vandyn innostumaan yrittäjyydestä. Hän ilmoittautui Aalto-yliopiston Startup Life -ohjelmaan, joka järjestää Aallon opiskelijoille harjoittelupaikkoja Piilaakson yrityksissä Kaliforniassa.

Vandy nappasi harjoittelupaikan sanfranciscolaisesta terveysalan yrityksestä Omadasta ja muutti Kaliforniaan syksyllä 2013. Uuden työpaikan avokonttorissa Vandy ei voinut enää piilottaa nenämetodiaan.

”Se oli kamalaa. Olin peloissani ja häpeissäni. Toivoin, että pomomme olisi varoittanut muita työntekijöitä etukäteen, mutta kukaan ei tiennyt. Minun oli itse rikottava jää. Pelkäsin, että menettäisin työpaikkani saman tien”, Vandy sanoo.

Hänen helpotuksekseen kukaan ei tehnyt nenä-designerista numeroa, päin vastoin. Vandy on viihtynyt yrityksessä niin hyvin, että työskentelee siellä edelleen.

San Franciscossa Vandy sai rohkeuden kertoa tarinansa muillekin. Hän teki nettisivut, joilla kertoi työskentelystään ja näytti videoilla, miten nenällä voi ohjata iPadia.

Kun nettisivut olivat valmiit, Vandy lähti lomalle isänsä luokse Uuteen-Seelantiin.

”Olimme viidakossa vaeltamassa ilman puhelinyhteyttä. Kun vihdoin sain signaalin puhelimeeni, se täyttyi viesteistä”, Vandy kertoo.

Kymmenet ihmiset ympäri maailmaa halusivat kertoa hänelle, että he olivat kokeneet aivan saman. Monet kertoivat myös parantuneensa. Viesteissä toistui nimi tohtori Sarno. Vandya kehotettiin lukemaan Sarnon teos Mind Body Description.

”Suhtauduin epäluuloisesti, mutta kun sain kirjan käsiini luin sen yhteen putkeen. Kirja kuvasi täsmälleen omaa tilannettani!”

Sarnon mukaan ihmisen keho kehittää stressaantuneena valekipua, jotta oikea vaiva unohtuisi. Monien kroonisten särkytilojen takana on ihmisen mieli. Kun tämän tiedostaa, on jo löytänyt tien eteenpäin.

Sarnon kirjan avulla Vandykin parantui. Ilman yhtään lääkärikäyntiä, tutkimusta tai lääkettä.

”Nyt käteni ovat taas normaalit. Mutta parantuminen ei tapahtunut yhdessä yössä. Sarnon oppeihin on uskottava sataprosenttisesti, jotta hänen ajattelustaan on hyötyä. Pitää uskaltaa miettiä taaksepäin: Miksi sinulla on kipuja? Mikä sinua huolettaa tai stressaa: työ, mennyt, tuleva?”

Vandyn kädet kipeytyivät työkelvottomiksi, vaikka hän ei mielestään ollut ollenkaan stressaantunut. Niin ovelasti ihmisen mieli voi kehoa huijata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?