Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Veneet on laskettu vesille, mutta missä?

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Missä satamassa nämä veneet ovat?
Missä satamassa nämä veneet ovat?

Viime viikon kuva-arvoituksessa ihmeteltiin, miten Kupla nousee vedestä. Se sai myös lukijat ymmälleen, sillä ensin vastauksia tuli vain kourallinen.

Myöhemmin annettujen lisävihjeiden jälkeen saimme 19 vastausta, joista melkein kaikissa oli arvattu tai tiedetty, että kyseessä oli Kylmälampi, hylätty sorakuoppa Vantaan Ruskeasannassa, ja vedestä nostettiin varastettua autoa.

Kaikkiaan lammesta kiskottiin tuolloin ylös neljä varastettua Kuplaa.

”Sinne oli upotettu useita Kuplavolkkareita 70-luvun alkupuolella, myös meidän perheen Kupla. Autorosvot pilasivat pienen tytön kesäloman, kun veivät auton heti kesäloman alkajaisiksi”, kertoo Kirsi Veijalainen.

”Kylmälampi oli lampi, josta autoja nostettiin. Itse nostin sieltä vain haukia”, kertoo Harri Nieminen.

Lammesta löydettiin varastettuja Kuplia kesällä 1973. Harri Hildénin mukaan ne olivat hänen ystäviensä varastamia.

”Ajelivat hetken ja upottivat lampeen. Nimiä en tässä rupea kertomaan, ovat jo tuomionsa kärsineet”, Hildén sanoo ja muistelee sitten, että ”viereinen Simosenkylä oli siihen aikaan värikäs paikka, josta sai esimerkiksi pimeän pullon vaikkapa velaksi”.

Varaskoplan jäsenet olivat 14–17-vuotiaita nuorukaisia. Ennen kuin poliisi pääsi heidän jäljilleen, he olivat ehtineet varastaa kahden viikon aikana 16 henkilöautoa eri puolilta Vantaata.

Kaverukset eivät olleet asialla ensimmäistä kertaa, sillä jo edeltävänä talvena he olivat anastaneet toistakymmentä autoa ja mopedia.

Jaakko Ojala kertoo, että hänen vaimonsa työkaverin Kupla kuului noihin varastettuihin autoihin, jotka oli upotettu lähes kymmenen metrin syvyyteen.

”Rami laittoi kuplansa remonttiin kuivatuksen jälkeen, koska ulkoiset vauriot olivat vähäiset. Verhoilu tietysti taisi mennä uusiksi. Kupla tuli kuntoon muuten, mutta sähköpuoli tuotti aika usein ongelmia. Rami kuitenkin sinnitteli sen kanssa muutaman vuoden.”

Ojala muistaa myös, mitä poikaporukka kertoi syyksi autojen upottamiselle. He kertoivat oikeudessa, että ”oli kiva katsella, kun ne upposivat, ja toiseksi otettiin aikaa, kuinka kauan uppoaminen kesti, ja lyötiin vetoja siitä”.

Ojalan mukaan myös hänen Kuplansa varastettiin vuonna 1973. Sekin löytyi mutta ei lammesta vaan Ruskeasannasta pikkutien varresta ollen katollaan ja lunastuskunnossa.

Jukka Vainio kertoo, että hänen kaverinsa isä oli siihen aikaan Vantaan palolaitoksella töissä ja oli siksi ollut sukeltamassa autoja ylös vedestä.

Vainion mukaan joillain lentokentän lähistöllä olevilla hiekkakuopilla käytiin myös uimassa. Tane Hämäläinen uskookin uineensa joskus juuri samassa lammessa, josta autot löytyivät

Pentti Leppäaho muistelee, että Ruskeasannan soramontuilla järjestettiin ainakin 1970-luvulle asti kuuluisia prätkä- ja muitakin ajoja.

”Nuorisoa siellä muutenkin pyöri. Meteli kuului kauas, ja kai senkin takia ja myös laajenevan lentokentän ja myös asutuksen takia ajot lopeteltiin siellä”, Leppäaho muistelee.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Kirsi Veijalaisen. Hän saa Shawna Coronadon kirjan Viherseinät. Uutta ilmettä puutarhaan (Minerva)

Kevät on jo pitkällä, ja veneilykausi lähestyy kovaa vauhtia. Tämän viikon arvoituksessa ollaan venesatamassa mutta missä? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 23.4. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Sverker Ström
Varastettu Kupla nostettiin lammesta Vantaan Ruskeasannassa vuonna 1973.
Varastettu Kupla nostettiin lammesta Vantaan Ruskeasannassa vuonna 1973.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit