Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

David Bowien ensivisiitti Suomeen oli esitystä alusta loppuun

Laiha ja pitkä hahmo tanssi pitkään Helsingin yössä, muistaa toimittaja Mikko Montonen.

Ihmiset
 
Jarmo Hietaranta / HS
David Bowie saapui Helsinkiin junalla Moskovasta konserttipäivänä lauantaina 24.4.1976. Rautatieasemalla oli vastassa pieni joukko faneja. Pophysteriaa ei nähty.
David Bowie saapui Helsinkiin junalla Moskovasta konserttipäivänä lauantaina 24.4.1976. Rautatieasemalla oli vastassa pieni joukko faneja. Pophysteriaa ei nähty. Kuva: Jarmo Hietaranta / HS

Musiikkia yli viisikymmentä vuotta tehnyt David Bowie poistui keskuudestamme viime tammikuussa yllättäen kuin osana jotain suurempaa kokonaistaideteosta.

Tai siltä se ainakin vaikutti. Maksasyöpää sairastanut kiintotähti kuoli vain kaksi päivää syntymäpäivänsä jälkeen, jolloin oli julkaistu hänen uusin albuminsa Blackstar.

Bowien odotettu ensiesiintyminen Suomessa oli myös yllätyksellinen – ja varsinkin saapuminen.

Lentopelkoiseksi mainittu Bowie ei lentänyt vaan tuli Helsinkiin konserttipäivänä yöjunalla Moskovasta. Mutta hänen uusin levynsä olikin Station to Station.

”Tuon ajan mittakaavassa Bowien tulo oli kohtuullisen suuri mediatapahtuma”, muistelee toimittaja Tommi Liuhala lauantaipäivää, josta tulee ensi sunnuntaina 24. huhtikuuta kuluneeksi tasan 40 vuotta.

Konsertista Ilta-Sanomiin viileän myönteisen arvostelun kirjoittanut Liuhala ei ollut vastaanottamassa seuruetta, joka saapui Rautatieasemalle päivää suunniteltua myöhemmin.

Musiikkilehti Soundiin kirjoittanut toimittaja Mikko Montonen keskittyi myös illan konserttiin. Hänkin muistaa silti kuhinan: Bowien ilmestyminen oli rockin harrastajille kevään suuria tapauksia.

Mutta pophysteriaa ei Rautatieasemalla nähty. Kalpeaa ja laihaa tähteä ei ollut lehtikuvista päätellen vastassa hallitsematon massa vaan muutama kymmenen teini-ikäistä ihailijaa.

Asemalaiturilla olikin runsaasti tilaa pitkään nahkatakkiin pukeutuneen Bowien erikoispitkälle tummalle Mercedes-Benzille, joka kuljetti häntä runsaan kilometrin Töölöön hotelli Hesperiaan.

Hesperian aulassa Bowie piti puolen tunnin mediatapaamisen. Nopeimman tulkinnan siitä sai tehtyä ilmeisesti Helsingin Sanomien Sakari Määttänen, jonka kahdeksalle palstalle levitetty tarina ilmestyi jo sunnuntaina.

Valitettavasti kolmessa mustavalkokuvassa ei näy rasvalla taakse kammattu Bowien tukka, joka Määttäsen mukaan ”loisteli porkkananpunaisena ja oljenkeltaisena”. Mutta onneksi lähikuvissa näkyy käsi, jossa hän ”piteli somasti konjakkilasia kynsilakkaisissa sormissa”.

Messukeskuksen UKK-hallin melkein loppuunmyydyssä konsertissa Bowien huoliteltu hehku meni hukkaan, sillä lava valaistiin mustavalkoiseksi.

Montonen muistaa konsertista ensimmäiseksi juuri visuaalisuuden, joka oli myös muiden arvostelijoiden mieleen.

”Se kova valkoinen valo oli aivan uusi elämys. Enkä voi unohtaa Bowien laihaa ja pitkää hahmoa sekä alkuun esitettyä elokuvaa Andalusialaista koiraa.”

Montosen arvio konsertista julkaistiin Soundi-lehden huhtikuun numerossa otsikolla Bowie on edelleen mestari lavalla!

”Pystyn seisomaan sen takana edelleen, näillä muistikuvilla. Muistan myös soundin, joka oli Messukeskuksen muihin keikkoihin verrattuna erinomainen.”

Konsertin jälkeen Bowie lähti haistelemaan vielä Helsingin yöelämää.

Helsinki-klubilta alkanut kierros päättyi Kasarmikadun Natsalle, jossa hengailivat hetken aikaa sekä Bowie että hänen matkaseuralaisensa, tuleva rockikoni Iggy Pop. Starmanien seurueeseen liittyi myös promootiokäynnille Helsinkiin poikennut glam rockin esitaiteilija Marc Bolan – edellisten tavoin vähän alle kolmekymppinen.

Tanssilattian villiä menoa seurannut Montonen käytti tilaisuutta hyväksi ja jututti kielloista huolimatta esikuvaansa, niin ikään ensi kertaa Suomeen poikennutta Iggy Poppia.

”Iggy oli ihan ihmeissään ja otettu siitä, että joku tuntee hänet.”

Jarmo Hietaranta
Musta mersu odottaa rocktähteä Moskovan-junan laiturilla.
Musta mersu odottaa rocktähteä Moskovan-junan laiturilla.
”Hyvin kuuluisa, hyvin dekadentti, hyvin paljon rahaa pyörii hänen ympärillään”, kirjoitti Sakari Määttänen David Bowiesta Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla sunnuntaina 25. huhtikuuta 1976.
”Hyvin kuuluisa, hyvin dekadentti, hyvin paljon rahaa pyörii hänen ympärillään”, kirjoitti Sakari Määttänen David Bowiesta Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla sunnuntaina 25. huhtikuuta 1976.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit