Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka-Pekka Saraste: lahjat, kyvyt ja persoona ratkaisevat, ei sukupuoli

Jukka-Pekka Saraste ilahtui: naiset loistavat kapellimestareina ja pojista löytyy taas viulisteja.

Ihmiset
 
Jukka Gröndahl / HS
Jukka-Pekka Saraste on WDR Kölnin ylikapellimestari. Hän juhli viime lauantaina etuajassa merkkipäiviään Musiikkitalossa Suomalaisen kamariorkesterin kanssa.
Jukka-Pekka Saraste on WDR Kölnin ylikapellimestari. Hän juhli viime lauantaina etuajassa merkkipäiviään Musiikkitalossa Suomalaisen kamariorkesterin kanssa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Paras orkesteri, sävellys ja muusikko juuri nyt?

1 ”Suosikkiorkesteri on aina se, jonka kanssa oli aivan erityisen mieliinpainuva esitys. Johdin pitkästä aikaa Brucknerin viidennen sinfonian Oslon filharmonikkojen konsertissa. Tuntui, että siinä saavutettiin jotain erityistä.”

 

2 ”Brucknerin viides sinfonia, edellisestä johtuen.”

 

3 ”Leonidas Kavakos on eräs aikamme suurista viulisteista, ja olen soittanut hänen kanssaan monta konserttia tällä kaudella.”

Pojat pärjäävät taas viulunsoitossa, Jukka-Pekka Saraste myhäilee. Tänään 60 vuotta täyttävä kapellimestari löysi miespuolisiakin lahjakkuuksia Sibelius-Akatemian opiskelijoista, jotka täydensivät Suomalaista kamariorkesteria juhlakonsertissa Musiikkitalossa viime lauantaina.

Saraste ehti huolestua asiasta johtaessaan Jean Sibelius -orkesterin murrosikäisiä muusikoita. Hänen mielestään tytöt ovat 12–16-vuotiaina näppärämpiä, kun poikien koordinaatiota sekoittaa keskimäärin kovempi pituuskasvu.

”Onneksi meillä on ollut hyvä perinne jousisoittimissa Géza Szilvayn tapaisten intohimoisten pedagogien ansiosta. Samaa tarvittaisiin nyt puhaltimissa.”

Keskustelu sukupuolittui kapellimestarienkin suhteen, kun Sarasteen entinen opettaja Jorma Panula epäili vastoin aikaisempia puheitaan naisten sopivuutta Anton Brucknerin tapaisen ”ytyrytinän” johtajiksi.

”Aikansa elänyt aihe. Suomessa on erinomaisia esimerkkejä menestyvistä naispuolisista säveltäjistä ja kapellimestareista. Jos on lahjoja ja kykyjä, instituutiot ovat jo hirveän avoimia.”

Bruckner ei Sarasteen mukaan onnistu monelta mieheltäkään.

”Jokaisella on omat karakterinsa, eikä se mene läheskään aina sukupuolen mukaan. Täytyy löytää erikoisalueita, joissa oma persoonallisuus tulee parhaiten hyödynnettyä. Siitä tässä on kysymys eikä sukupuolesta.”

Saraste nousi nuorena Radion sinfoniaorkesterin kakkosviulujen toiseksi äänenjohtajaksi. Työ jatkui kapellimestarina ja organisoijana.

Saraste järjesteli kamariorkesteri Avantin alkuaikojen rahoitusta Kansallis-Osake-Pankin kanssa ja nosti suomalaista orkesterisoittoa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 1987–2001. Hän perusti Suomalaisen kamariorkesterin, sai sille hyvän sponsorirahoituksen ja jatkaa Tammisaaren kesäkonserttien taiteellisena johtajana.

Jean Sibelius -orkesterin johtajuudesta hän kuitenkin luopui, kun Nordea kertoi hyvissä ajoin lopettavansa sponsoroinnin eikä korvaavaa rahoitusta löytynyt.

”Taide tarvitsee yksityisrahoitustakin”, hän muistuttaa.

Sarasteen mukaan ei voi ajatella, että taide on sirkushuvia, jonka hetki tulee sitten, kun kaikki muu on järjestyksessä.

”Jos ajatellaan, mitä eurooppalaisuus on ja millä voimme puolustaa sitä tulevaisuudessa, niin kyllä taide ja kulttuuri ovat niitä asioita. Nyt on ollut sellaistakin ilmapiiriä, että sivistystä pidetään hoopona”, hän sanoo.

”Eurooppalainen sivistys ei ole hapatusta, vaan kaikkea tärkeää historiasta humanismiin. Se on jotain, josta on oltava perillä. Ja siihen tarvitaan kaikkia, lehdistöä ja politiikkoja myöten.”

Saraste korostaa taidelaitosten tärkeyttä ihmisten hengissä pysymisessä ja hyvinvoinnissa.

”Silti ne voi tappaa yhdellä iskulla. Orkesterin voi lopettaa päivässä, mutta sen rakentaminen kysyy vuosikymmeniä.”

Kansainväliselle uralle on mahtunut ylikapellimestarin tehtävät esimerkiksi Toronton sinfoniaorkesterissa ja Oslon filharmonikoissa. Nyt Saraste on Saksan suurimman yleisradioyhtiön WDR:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Kölnissä.

”Lähdin tekemään saksalaista musiikkia saksalaisorkesterin kanssa. Olemme levyttäneet Bruckneria ja Brahmsia paljon, ja suunnitteilla on Beethovenin sinfonioiden kokonaislevytys. Vähitellen mukaan on tullut myös Sibeliusta ja Nielseniä.”

Seuraava tehtävä on sitouttaa laaja turkkilaisyhteisö entistä enemmän WDR Kölniin.

”Tempaisemme tässä hengessä seuraavassa uudenvuoden Silvester-konsertissa. Kulttuurien kommunikointi täytyy saada alkamaan. Turkkilaisväestö on ollut siellä jo monta sukupolvea.”

Saraste haluaa johtaa tulevaisuudessa entistä enemmän oopperaa. Oletko sattumoisin Suomen Kansallisoopperan seuraava ylikapellimestari?

”Heh heh. En”, Saraste sanoo, mutta tekee kädellään kiintoisan ”siinä ja siinä” -eleen.

Hän ylistää Kansallisoopperan orkesterin työtä taannoisessa Kullervo-produktiossa ja on valmis projekteihin tulevaisuudessakin, jos sopivia aikoja kalenterista löytyy. Saraste vierailee säännöllisesti myös esimerkiksi Lontoon ja Pariisin orkesterien edessä.

Suomen tulevaisuus on pohdituttanut Sarastetta. Kolme vuotta sitten hän sanoi HS:n laajassa haastattelussa, että suomalaiset eivät ole erityisen työteliäitä ja kiroili suomalaisten käpertymistä sisäänpäin.

”Asun nykyisin Zürichissa, ja Suomen asiat olivat enemmän iholla, kun asuin Suomessa”, Suomen taiteilijoiden monivuotinen äyrikuningas sanoo.

”Nyt olen optimisti. Nuorison valtava voima, uusi elämänasenne, globalisaation tajuaminen ja luonteva tapa rakentaa verkostoja on tehnyt vaikutuksen.”

Jukka Gröndahl / HS
Jukka-Pekka Saraste johti lauantaina Musiikkitalossa esimerkiksi Carl Nielsenin musiikkia. Juhlakonsertteja pidetään myös Tukholmassa ja Kölnissä.
Jukka-Pekka Saraste johti lauantaina Musiikkitalossa esimerkiksi Carl Nielsenin musiikkia. Juhlakonsertteja pidetään myös Tukholmassa ja Kölnissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit