Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulujoki Osakeyhtiö täyttänyt 25 vuotta

Oulujoki Osakeyhtiö tuottaa lähes neljänneksen maan vesivoimasta.

Ihmiset
 
HS
Oulujoki Osakeyhtiön omistama Pyhäkosken voimalaitos. Ensimmäinen voimalaitoksen koneisto käynnistettiin vuonna 1949 ja lopullisesti laitos valmistui marraskuussa 1951.
Oulujoki Osakeyhtiön omistama Pyhäkosken voimalaitos. Ensimmäinen voimalaitoksen koneisto käynnistettiin vuonna 1949 ja lopullisesti laitos valmistui marraskuussa 1951.

Pohjois-Suomen tärkeimmän vesiväylän, Oulujoen historiassa alkoi uusi ajanjakso 25 vuotta sitten, kun Helsingissä 24. päivänä huhtikuuta 1941 perustettiin Oulujoki Osakeyhtiö joen koskivoimien keskitettyä rakentamista varten.

Uuden yhtiön osakkaiksi tulivat valtiovallan ohella suurimmat joen vesivoimien yksityiset omistajat Oulun kaupunkia ja Kajaani Oy:tä lukuunottamatta. Kuluneen neljännesvuosisadan aikana Oulujoki Osakeyhtiö on rakentanut vesistöön kaikkiaan 10 eri suuruista voimalaitosta sekä hankkinut omistukseensa oston kautta yhden.

Näissä voimalaitoksissa kehitettiin viime vuonna sähköä 2284,6 milj. kWh eli 24 % koko maassa viime vuonna kehitetystä vesivoimasta. Menneiden vuosikymmenien tervankuljetuksen valtaväylästä oli näin ollen muodostunut maamme nykypäivien energiatalouden eräs perustekijä.

Suomessa käytössä yli 10.000 sanelukonetta

Ennakkoluuloisuus ja koulutuksen puute ovat olleet pääasiallisimmat syyt siihen, että sanelukone vasta tällä vuosikymmenellä on lyönyt itsensä lävitse maassamme. Nykyisin on meillä käytössä arviolta hieman yli 10.000 konetta, mikä on melko vähän verrattuna sanelukoneitten määrään useimmissa muissa länsimaissa, kertoi johtaja Tor Wahl Helsingissä pidetyillä sanelukonepäivillä.-- Eräitten kansainvälisten tutkimusten mukaan sanelukoneitten käyttö lisää konekirjoittajan työpanosta 33–47%:lla pikakirjoitusmenetelmään verrattuna. Huomattavana etuna on pidettävä myös sitä, että sanelukonejärjestelmässä sanelijan ja puhtaaksikirjoittajan työrytmi ei ole riippuvainen toinen toisistaan.

Työläisten massamuutto – Turkin ongelma ja toivo

Istanbul. Joka yö lähtee Istanbulin Euroopan puoleiselta asemalta henkilöjuna, jossa on vanhanaikaiset matkustajavaunut, täynnä turkkilaisia matkustajia kohti Länsi-Saksaa. Matkustajajuna on sosiaalisen vallankumouksen öinen kulkuneuvo, vallankumouksen, joka on jo ehtinyt muuttaa Turkin ulkonäköä.

Junan matkustajat ovat nuoria miehiä ja naisia, joita saksalaiset ovat värvänneet töihin Länsi-Saksan kaivoksiin ja tehtaisiin. Yksinomaan Länsi-Saksassa on jo enemmän kuin 150.000 turkkilaista työläistä, ja Länsi-Euroopan muissa varakkaissa maissa on vielä lisäksi 50.000 turkkilaista. Koskaan aikaisemmin ei edistyksellisessä lännen yhteiskunnassa ole asunut sellaisia määriä turkkilaisia.

He tulevat etupäässä Turkin maaseudulta köyhyyden näivettämiltä alueilta. Heidät on värvätty joko Anatolian kylistä tai pienistä kaupungeista, jotka ovat vuosisatoja jäljessä nykyaikaista eurooppalaista maailmaa, tai slummialueilta, minne yli miljoona maalta kotoisin olevaa turkkilaista on pystyttänyt omavaltaisesti hökkelinsä suurten kaupunkien laitaosiin.

He eivät matkusta Saksaan asettuakseen asumaan sinne, vaan yksinkertaisesti ansaitakseen rahaa. Kun he ovat säästäneet tarpeeksi avioituakseen, ostaakseen talon tai aloittaakseen pienen liikeyrityksen Turkissa, he palaavat ehkä kahden, kolmen tai neljän vuoden kuluttua – mutta eivät siihen kylään, josta he lähtivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit