Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irma Tapio on ääni Finnhitsien takana

Taustalaulun ammattilainen on 1989 raidallaan Suomen toiseksi levyttänein naislaulaja.

Ihmiset
 
Mikko Mattlar
Ajatar on Forumissa… – Irma Tapio lauloi senkin
Ajatar on Forumissa… – Irma Tapio lauloi senkin
Taustalaulaja Irma Tapion ääni kuuluu tuhansissa lauluissa ja mainoksissa. Toimittaja: Mikko Mattlar, kuvaaja: Jukka Gröndahl.

Vaikka niin voisi luulla, maamme eniten levyttäneet naislaulajat eivät ole tunnetuimpia iskelmäsolistejamme.

Vielä Katri Helenaa, Marionia ja kumppaneita ahkerammin takavuosien studioissa viihtyivät taustalaulun ammattilaiset.

Tänään 70 vuotta täyttävä Irma Tapio kuului taustalaulajien ykköskaartiin. Vajaat 2 000 raitaa levyille laulanut nainen ei halunnut keikkailla ravintoloissa. Hänen työkavereitaan olivat studiomuusikot, yleisönsä hittilevyjä ostaneet suomalaiset.

”Parhaina päivinä olimme kolmessakin eri studiossa ja lauloimme aamuyhdeksästä lähtien yli kahdeksan tuntia. Se oli näppärää, kun lapseni olivat pieniä”, Tapio kertoo.

Tapion äänen voi kuulla kymmenien 1970-luvun hittien taustalla. Varrella virran, Seikkailija, Juustossa löytyy, Äidin pikku poika, Dirlanda, Poing poing poing... Laulaessaan hän ei tosin aina tiennyt kappaleen nimeä eikä esittäjää. ”Solistit eivät yleensä olleet laulaneet osuuttaan, kun taustat tehtiin. Lauloimme bänditaustan päälle uu–aa–uu emmekä tienneet biisistä muuta. Kun radiosta tuli uusi biisi, piti kuunnella, laulanko siinä.”

Suurin osa Tapion 1970-luvulla laulamista kappaleista oli käännösiskelmiä. Jokainen levy-yhtiö halusi julkaista hiteistä omat versionsa. Samat ihmiset lauloivat taustat kaikkiin, joten töitä riitti.

”Huikeimmillaan lauloimme seitsemälle yhtiölle saman biisin taustat. Viimeiselle kapellimestarille saatoimme jo sanoa, ettei se biisi mene noin vaan näin.”

Ensi kertaa levylle Irma Tapio lauloi levylle Pirkan neidot -yhtyeessä 1965. Taustalaulajaura alkoi, kun kapellimestari Jaakko Salo kiinnitti neidot Hectorin Palkkasoturin kuoroksi. Salo huomasi Tapion laulavan suoraan nuoteista ja kiinnostui.

”Aikaisemmin oli käytetty taustalaulajia, jotka eivät lukeneet nuotteja. Heille piti opettaa stemmat, ja se oli hidasta.”

Tapio jäi päätoimiseksi studiomuusikoksi 1972. Finnhitsit myivät kuin häkä, ja vuosikymmen kului pitkälti nauhalle laulaessa.

Hän ei ollut ammatissaan yksin, sillä studioiden luottonimet tekivät lähes päivittäin taustoja yhdessä. Kollegoita olivat esimerkiksi Martti Metsäketo, Pepe Willberg sekä Irina Milan, joka ohittaa Tapion levytysmäärissä.

”Köörikoirat”, kuten Tapio ammattikuntaansa kutsuu, lainasivat ääniään myös mainoksiin. Tapio teki laulullaan tunnetuksi autolauttaa, asuntolainaa, vaatteita ja riisimuroja. Elokuvapuolella hänen tunnetuimpia kappaleitaan on Uuno Turhapuron tunnussävel.

Studioiden ulkopuolella Ta­pion ura on kulkenut kuoroissa ja lauluyhtyeissä. Hän lauloi euroviisuissa 1976 ja 1978 taustoja Fredille ja Seija Simolalle. Helsingin kaupunginteatteri, Ra­dion sinfoniakuoro ja Savonlinnan oopperajuhlakuoro työllistivät pitkään, yhtyeistä pitkäaikaisin oli Fantastic Four. Keikkoja saattoi lasten vartuttua tehdä enemmän, mutta yksin esiintyminen ei ole kiinnostanut.

”Olen sosiaalinen ja tykkään ihmisistä. Keikalle on paljon hauskempaa lähteä porukalla.”

Tapio on tehnyt pitkän laulu-uransa ilman suurempia otsikoita, mutta hänen tyttärelleen kävi toisin. Nina Tapio nousi Taikapeili-duosta julkisuuteen 1990-luvulla.

”Tietysti pelotti, mihin kaikkeen Nina joutuu mukaan. Toisaalta hän oli elänyt lapsuutensa ympäristössä, jossa ystävämme olivat julkkiksia, ja hän oli nähnyt, että he ovat ihan tavallisia ihmisiä. Tiesin, että hänen päänsä kestää.”

Myöhemmin 1990-luvulla Irma Tapiosta tuli Adiemus Singers -kuoron manageri. Nina-tytär oli yksi yhdeksästä suomalaisnaisesta, jotka kiersivät maailmalla esittämässä Adiemus-säveltäjä Karl Jenkinsin musiikkia.

Sen jälkeen Tapio luuli jo musiikkiuransa päättyneen. Hän kuitenkin aktivoitui Back To The Sixties -yhdistyksessä ja esiintyy nykyään yhdistyksen tapahtumissa sekä Sixties Blondies -triossa että Sixties Singers -kuorossa. Lisäksi hänellä on Maija Hapuojan ja Monna Kamun kanssa Kodinkynttilät-lauluyhtye, joka esittää 1940–50-lukujen iskelmiä.

”Meitä tulevat kuuntelemaan vanhemmat ihmiset, mutta myös nuoret ovat hölmistyneitä, että onpa kivaa ja melodista musiikkia. Ensin ajattelimme, että emmehän me mitään eläkeläisiä ole emmekä laula eläkeläisille. Mutta mehän olemme eläkeläisiä!”

”Ajatar on Forumissa.” Irma Tapio lauloi senkin. HS.fi/HStv
Jukka Gröndahl / HS
Irma Tapio asuu Kirkkonummen Porkkalassa meren rannalla mökissä, jonka hänen isänsä osti vuonna 1957. Porkkalassa vietti kesiään moni muukin saman sukupolven musiikki-ihminen, esimerkiksi Anki Lindqvist. ”Anki oli ystävä jo nuoruudestani tuosta muutaman kilometrin päästä. Istuimme teinityttöinä tuolla kallioilla ja lauloimme yhdessä.”
Irma Tapio asuu Kirkkonummen Porkkalassa meren rannalla mökissä, jonka hänen isänsä osti vuonna 1957. Porkkalassa vietti kesiään moni muukin saman sukupolven musiikki-ihminen, esimerkiksi Anki Lindqvist. ”Anki oli ystävä jo nuoruudestani tuosta muutaman kilometrin päästä. Istuimme teinityttöinä tuolla kallioilla ja lauloimme yhdessä.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!