Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikutusvaltainen parlamentaarikko

Jouko Skinnari 1946–2016

Ihmiset
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Jouko Skinnari
Jouko Skinnari Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Valtiopäiväneuvos, entinen ministeri ja kansanedustaja Jouko Skinnari kuoli 21. huhtikuuta Lahdessa. Hän oli 69-vuotias, syntynyt 12. elokuuta 1946 Lahdessa.

Jouko Skinnari nousi 1970-luvun alussa julkisuuteen Varusmiesliiton ensimmäisenä puheenjohtajana, joka vaati varusmiehille parempia palveluoloja. Juristina Skinnari oli hankala vastus puolustusvoimien johdolle, joka ei pitänyt uuden liiton toiminnasta ja yritti estää sen toiminnan kasarmeilla.

Nuoren radikaalin nimi jäi poliittisten päättäjien mieleen. Niinpä Skinnarille avautui nopea uraputki. Hän oli Rafael Paasion demarihallituksen, ns. nappulaliigan, poliittinen sihteeri vuonna 1972. Eduskunnan valiokuntasihteeri Skinnarista tuli vuonna 1974, joten eduskuntatalo oli hänelle jo perin tuttu, kun hän siirtyi Sdp:n kansanedustajaksi vuonna 1980.

Skinnarin edustajaura kesti 35 vuotta ja huipentui 1990-luvun lopulla, jolloin hän oli pari vuotta toisena valtiovarainministerinä pääministeri Paavo Lipposen hallituksessa.

Jouko Skinnarista tuli vaikutusvaltainen parlamentaarikko, joka tunsi hyvin politiikan kiemurat ja osasi vetää oikeista naruista. Eduskunnassa liikkuessaan hänellä oli aina kainalossa muistionivaska, josta hän veti kulloiseenkin tilanteeseen sopivan paperin ja alkoi hiljaisella äänellä suostutella muita edustajia ja ministereitä omien hankkeittensa taakse.

Kotiseudullaan Lahdessa hän oli vuosikymmeniä yksi kaupungin napamiehistä.

Tasavallan presidentti myönsi viime vuoden lopulla Skinnarille valtiopäiväneuvoksen arvon. Eduskunnassa järjestetty arvonimijuhla jäi hänen viimeiseksi käynnikseen entisellä työpaikalla. Sukunimi säilyy eduskunnassa, sillä Jouko Skinnarin luopuessa vuosi sitten Lahdesta valittiin kansanedustajaksi hänen poikansa Ville Skinnari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit