Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppuun asti lehtimies

Nils-Eric Backman 1946–2016

Ihmiset
 
Anneli Tukia
Nils-Eric Backman
Nils-Eric Backman

Pitkään Helsingin Sanomien Turun aluetoimituksessa työskennellyt toimittaja, valtiotieteen maisteri Nils-Eric Backman kuoli vaikeaan sairauteen 15. huhtikuuta Turun Karinakodissa. Hän oli syntynyt Turussa 12. maaliskuuta 1946.

Backman pääsi ylioppilaaksi Turun klassillisesta lyseosta vuonna 1966. Opiskelu jatkui Turun yliopistossa valtiotieteellisessä tiedekunnassa, ja hän sai valtiotieteen maisterin paperit 1973. Samana vuonna hän pääsi Turun Sanomiin taloustoimittajaksi. Backman valittiin myöhemmin myös toimituksen pääluottamusmieheksi, mikä ei kuulemma ollut helppo pesti.

Helsingin Sanomien Turun aluetoimitukseen Backman valittiin 1979. Siellä hän työskenteli eläkkeelle siirtymiseensä vuonna 2009 saakka.

Mieluiten Backman kirjoitti talousuutisten ohella puolustusvoimiin liittyvistä asioista. Maanpuolustus kiinnosti häntä muutenkin ja erityisesti Porin prikaati, jossa hän suoritti asevelvollisuutensa ja lähti vänrikkinä siviiliin 1968.

Backman teki lukuisia aiheeseen liittyviä juttuja. Hänet palkittiin muun muassa Porin prikaatin killan Porilaisristillä tunnustuksena merkittävästä yhteistyöstä. Sotilasarvoltaan hän oli reservin kapteeni.

Erityisesti Olkiluodon ydinvoimala tuli monilla juttumatkoilla Backmanille tutuksi. Valmistumisen jatkuva siirtyminen vuosien mittaan sai hänet työuran loppuaikoina vitsailemaan, että ”veikkaan olevani eläkkeellä ennen kuin tämä projekti on valmis”.

Työtoverina Backman oli luotettava ja avulias. Hän oli kaikkia kohtaan luonnostaan kohtelias ja muut huomioon ottava.

Työn ohella Backmanille tärkein oli perhe: vaimo Marja-Riitta, kaksi poikaa ja neljä lastenlasta. Lapsenlapsia hän ehti eläkkeellä opastaa elokuvien pariin, jotka hän itse oli löytänyt jo lapsena silloin Turussa pyörineissä nonstop-esityksissä.

Ukin rooli lastenlasten kylvetyksineen ja perheen kokkina toimiminen kotona ja Naantalin Luonnonmaan loma-asunnolla olivat mieluisia puuhia.

Monen ikäisensä tavoin Backman oli ehdoton Beatles-fani. Kotona oli täydellinen Beatles-kokoelma. Hän otti lempilevynsä mukaansa vielä Karinakotiinkin. Beatles-levyjen mukana saattokotiin siirrettiin myös HS:n paperilehti.

Vaikka Backman ei enää jaksanut itse lukea lehteä, vaimo luki ja kommentoi hänelle mielenkiintoisimmat uutiset.

Kirjoittajat ovat Nils-Eric Backmanin työtovereita HS:n Turun aluetoimituksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!