Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun tavara tuli pohjoisesta

Kevättalvella 1916 Lapissa lyötiin rahoiksi.

Ihmiset
 
Vapriikin kuva-arkisto
Puuvillakuormasto lähtee Kirkkoniemestä talvella 1916.
Puuvillakuormasto lähtee Kirkkoniemestä talvella 1916. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto

Talvea 1915–1916 nimitetään pohjoisessa kassitalveksi. Saksan sukellusveneet olivat sulkeneet Itämeren ja Osmanien valtakunta sulki Turkin salmet. Venäjä pääsi Atlantille ainoastaan Jäämeren kautta.

Mutta Jäämereltä oli hankala matka sisä-Venäjälle ja itärintamalle, jossa kaivattiin kipeästi ammuksia ja aseita. Niinpä suomalaiset saivat hyviä kuljetusurakoita. Tuon talven tienestejä muisteltiin vielä pitkään.

Ympärysvallat, lähinnä Englanti, laivasivat sotatarvikkeita joko Murmanskiin tai suoraan Kantalahteen. Murmanskin kaupunkia ei vielä ollut. Se perustettiin vasta syksyllä 1916, jolloin sen nimeksi pantiin tsaaria kunnioittaen Romanov-na-Murmane. Sieltä lastit kuljetettiin vielä keskeneräistä rataa Kantalahteen.

Tarvittiin suomalaisia hevosmiehiä viemään ammuslastit Kantalahdesta Rovaniemelle. Hevosia oli satoja, joidenkin lähteiden mukaan jopa 2 500, eikä maksussa kitsasteltu. Elettiin ankaran pulan ja työttömyyden aikaa, joten monesta talosta kautta Pohjois-Suomen isä lähti hevosen kanssa kohti Kantalahtea.

Kivääri- ja ammuslaatikoita kutsuttiin jostain syystä kasseiksi. Siitä nimi kassitalvi.

Sodan järjettömyys johti siihen, että kranaatti sorvattiin jossain Englannin ammustehtaassa, kuljetettiin rannikolle, lastattiin alukseen, joka lähti vaaralliselle merimatkalle Norjan ympäri. Kantalahdessa lasti purettiin ja lastattiin rekiin, ajettiin monta päivää halki Lapin Rovaniemelle, lastattiin junaan, joka ajoi pari viikkoa rintamalle. Siellä lasti purettiin, kuljetettiin ammusvarikolle ja kuljetettiin sieltä hankalasti tykille, joka laukesi kerran. Mahtoiko edes osua?

Asekuormat kulkivat pitkinä raitoina. Kemijärvi hyötyi kuljetuksista edullisen sijaintinsa vuoksi. Kirkonkylään rakennettiin välivarasto. Tarvittiin majapaikkoja, muonaa ja rehuvarastoja. Hevosmiehet kävivät konttorin luukulla tunkemassa lompsaansa seteleitä. Arvaahan sen, mitä sitten tehtiin.

Venäjä tarvitsi kipeästi ratayhteyttä Jäämerelle. Muurmannin rataa oli alettu rakentaa kesällä 1915. Se oli valmis vasta vain Pietarin ja Sorokan välillä. Aivan näinä päivinä sata vuotta sitten avautui Murmanskin ja Kantalahden välinen osuus. Vielä puuttui rata Kantalahden ja Sorokan väliltä.

Kiire johti kauheuksiin. Rakentajia tarvittiin jopa 70 000. Heitä värvättiin Venäjältä ja Suomesta, mutta suurin osa oli kuitenkin sotavankeja. Lisäksi tuotiin rakentajia Kiinasta ja Kanadasta asti. Olosuhteet tuntureilla ja soilla olivat hyvin vaikeat. Lavantauti tappoi tuhansia rakentajia.

Suomesta lähti Muurmannin radalle tuhansia työntekijöitä. Osa ei koskaan palannut. Palkat jäivät maksamatta, rikollisuus ja väkivalta rehottivat. Työntekijöitä palaili metsiä myöten Suomeen, osa lähti Kirkkoniemestä Amerikkaan. Myös arviolta tuhat sotavankia karkasi Lapin halki Ruotsiin.

Ymmärrettävästi radasta ei tullut kovin hyvää. Kesti kauan, ennen kuin se oli oikeasti kuljetuskuntoinen.

Talvi oli myös pumpulitalvi. Merisaarron vuoksi Tampereen puuvillatehtailta loppui pumpuli. Sitä päätettiin ryhtyä tuomaan Norjan Kirkkoniemen kautta. Mutta ensin tarvittiin tie Ivalosta Kirkkoniemeen. Se rakennettiin pikavauhtia loppuvuodesta 1915. Matkalle nousi etappipaikkoja 20 kilometrin välein.

Pumpulitalven ajoon osallistui 800 hevosta ja 1 200 poroa. ”Silloin tie oli sonnalla ja raha röpöllään”, muisteltiin myöhemmin pumpulitalvea.

Kolmas reitti kulki Kilpisjärven kautta. Sieltä kuljettiin Tornioon, jonne syntyi runsaasti välitysliikkeitä. Suurin niistä oli liikemies Karl Boströmin. Länsi-Lapissa operaatiota muistellaan Buuströmin savottana.

Sergei Prokudin-Gorski
Resiina keskeneräisellä Muurmannin radalla arviolta vuonna 1915.
Resiina keskeneräisellä Muurmannin radalla arviolta vuonna 1915.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit