Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliini teki vakuutus­meklarista parturi­liikkeen toimitusjohtajan

Riina Kylätasku on Berliinissä oppinut, että arjesta voi nauttia kuten vapaa-ajasta.

Ihmiset
 
Zacharie Scheurer
Riina Kylätasku on oppinut, että Berliinissä kaikki on mahdollista – ja mitä tahansa voi sattua.
Riina Kylätasku on oppinut, että Berliinissä kaikki on mahdollista – ja mitä tahansa voi sattua. Kuva: Zacharie Scheurer
Kolme nopeaa

Berliinin parhaat asiat

1. Ulkoilmauimala Haubentaucher Friedrichshainissa

Tämä on mieletön kesäparatiisi.

 

2. Vapaus

Berliinissä voit olla juuri sellainen kun olet eikä kukaan hätkähdä.

 

3. Kontrastit

Tässä kaupungissa mikään ei ole tylsää eikä tasapaksua. Mitä vain voi tehdä, ja luoda samalla oman, tasapainoisen elämän.

Berliini

Oikeastaan tällä viikolla Berliinin kolmannen parturiliikkeen piti jo olla auki. Mutta kuten usein saksalaisissa remonteissa käy, jokin kestää mystisesti hieman sovittua pidempään.

”Berliinissä täytyy oppia tulemaan toimeen sen kanssa, että asiat eivät tapahdu aivan käden käänteessä – tai ainakaan niin kuin on sovittu”, sanoo Riina Kylätasku, 34.

Kylätasku on suomalaisen M Room -parturiketjun Saksan-toimitusjohtaja.

Kaksi ja puoli vuotta Berliinissä ovat olleet sähäkkää toimintaa, sillä Kylätasku on avannut kaksi miesten parturiliikettä, ja pesupaikkojen putkitöiden valmistuttua vuorossa ovat kolmannet avajaiset.

Alun perin parturiketjulla ei ollut osaa eikä arpaa siinä, että Riina ja hänen miehensä, kuvataiteilija Ville Kylätasku päättivät tulla Berliiniin.

Kaipuu ulkomaille oli kytenyt pitkään, ja syksyllä 2012 he pakkasivat tavaransa. Toinen lapsi Aida oli juuri syntynyt ja vanhempi Luna oli kolmevuotias. Saksan rönsyilevä pääkaupunki tuntui hyvältä paikalta ainakin joksikin aikaa kuvataiteilijalle ja äitiyslomalaiselle.

”Emme me silloin yhtään tienneet, millainen Berliini on. Olimme käyneet täällä kaksi kertaa, marraskuussa ja helmikuussa. Niinä kuukausina, kun Berliini ei näytä parhaimpia puoliaan. Kahdessa kuukaudessa tajusimme, että haluamme jäädä, tämä on meidän kaupunki”, Riina Kylätasku sanoo.

Tuolloin hän oli vielä helsinkiläinen vakuutusmeklari, jolla oli kokemusta kansainvälisten konsernien vakuutussuunnittelusta mutta ei lainkaan miesten hiustenleikkuusta.

Kuten monet elämää muuttavat asiat, parturiliikkeen toimitusjohtajuus alkoi nopeasta heitosta. Riinan veli Toni Kylätasku, joka on M Room -parturiketjun toinen perustaja, ehdotti sisarelleen tehtävää Berliinissä – vain pari päivää ennen perheen muuttoa.

”Berliini ei ole helppo kaupunki perustaa yritystä eikä ole Saksakaan. Jos Suomessa pystyy tavoittamaan melko yhtenäisiä asiakasryhmiä, niin suurkaupungissa asiakkaat pirstoutuvat eri tavalla”, Riina Kylätasku sanoo.

Äitiysloma kului pohjatyötä tehden.

Jokaista asiaa varten piti olla virastosta lupa, liikepaikka piti löytää, hypätä ensi kertaa esimiehen rooliin, rekrytoida työntekijät, muistella saksan kielen taitoja ja kouluttaa ja miettiä myös markkinointi.

Lopulta ensimmäisen liikkeen avajaiset Berliinin Mittessä olivat joulukuussa 2013.

Parturiketjulla on hyvin rajattu toiminta-ajatus: sen asiakkaat ovat miehiä, ajanvarausta ei ole lainkaan ja vuosijäsenyyden ostamalla voi käydä parturissa vaikka kerran viikossa.

Berliini on kuuluisa turkkilaisista parturiliikkeistään, joissa hiustenleikkuu kuuluu asiakkaiden ohjelmaan ainakin kerran kahdessa viikossa ja hinta voi olla 15 euron kieppeissä.

”Suurkaupungissa myös tyylejä on paljon, ja parturiliikkeen asiakkaiden toiveissa yksi hiustrendi ei valtaa alaa samalla tavalla kuin Suomessa”, Kylätasku sanoo.

Berliinissä asiakkaat ovat paljon suorasanaisempia kuin Suomessa. Jos leikkaus ei miellytä, asiakas antaa palautetta heti eikä jää kyräilemään.

Työntekijöissä on yllättänyt näiden kilpailuvietti, jonka takia toimitusjohtaja on saanut tehdä hartiavoimin töitä tiimihengen luomiseksi.

Hän miettii kolmea kulunutta vuotta. ”Työ on opettanut moninkertaisesti enemmän kuin seitsemän vuotta vakuutusmeklarina. En koskaan osannut edes kuvitella, että elämä voi olla näin hienolla tavalla täyttä.”

Suomessa käydessä hän iloitsee valtavasti parantuneesta asiakaspalvelusta. Voimattomaksi tekee suomalainen rasismi, se miten ihmiset joutuvat helposti vihan valtaan.

Riina Kylätasku sanoo oivaltaneensa, että työ voi olla osa elämää ja että arjesta voi nauttia kuten vapaa-ajasta.

”Berliinissä se on helppoa. Aamulla ei koskaan tiedä, mihin päivän aikana voi vielä päätyä.”

”Kaupunki ei aseta oikeastaan mitään rajoja. Siksi osa ihmisistä saattaa päätyä juhlimaan kaksi viikkoa putkeen. Täällä hyvin voidakseen pitää tuntea itsensä hyvin”, Kylätasku sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit