Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijalla oli kaksi ammattia

Ilkka Ruohonen 1958–2016

Ihmiset
 
Timo Kaartinen Jari Kupiainen Mari Tapaninen
Patrik Rastenberger
Ilkka Ruohonen
Ilkka Ruohonen Kuva: Patrik Rastenberger

Kulttuuriantropologi ja elokuvantekijä, filosofian tohtori Ilkka Ruohonen kuoli Helsingissä 17. maaliskuuta. Hän oli syntynyt Helsingissä 15. syyskuuta 1958.

Ruohonen ehti rakentaa kaksi ammatillista uraa, jotka kietoutuivat toisiinsa. Antropologina hän erikoistui sekä eurooppalaisen kolonialismin historiallisiin alkuvaiheisiin Portugalissa että latinalaisen Amerikan, erityisesti Venezuelan antropologiseen tutkimukseen. Elokuvantekijänä hän kehitti omaehtoisen lähestymistavan antropologiseen dokumenttielokuvaan ja toteutti tätä yli 20 teoksessa.

Teoreettinen tulokulma muovasi elokuvista omaperäisiä puheenvuoroja sekä dokumenttielokuvan että antropologisen tutkimuksen alueille. Ruohosen teokset haastavat katsojan totunnaiset odotukset eri tavoin. Ne pakottavat katsojan pois mukavuusalueeltaan ja tarkastelemaan teoksen aihetta yllättävistä kulmista – ikään kuin toisin silmin.

Toisin katsomisen motiivi ohjasi Ruohosen elokuvatuotantoa, ja tämä lähestymistapa ammensi antropologisesta tutkimusotteesta, etenkin etnografisen elokuvan perinteestä.

Tunnetuimpia Ilkka Ruohosen elokuvia ovat The Carnival Laughter (2000), Platoninen vihan käsite (2001), Maximum Attack! The Anthropology of Speed (2005), My Urban Kalakukko Museum (2006), Documentary Albert (2008) ja Shoplifting (2009).

Näitä ja muitakin Ruohosen elokuvia on esitetty säännöllisesti Viscult-elokuvafestivaalilla Joensuussa. Ruohosen viimeinen Viscult-vierailu tapahtui syksyllä 2014, jolloin hän veti työryhmän ”Luonnonäänet ja luonnon tuhoutuminen” ja esitti siinä keskeneräiseksi jääneen teoksensa Herra Mustarastas. Vuonna 2002 Yle esitti teoksen Platoninen vihan käsite perjantai-illan parhaaseen katseluaikaan. Sitä katsoi runsaat 200 000 katsojaa, vaikka toisella kanavalla olivat meneillään MM-hiihdot.

Ilkka Ruohonen toimi vuosia kulttuuriantropologian opettajana Helsingin yliopistossa.

Keskeisin Ruohosen tutkijauran saavutus elokuvien rinnalla on hänen tohtorinväitöskirjansa Purjeet kohti Guineaa. Lusitaaninen löytöretkikulttuuri (1993).

Tutkimus selvittää portugalilaisten kronikkatekstien ja muiden arkistoaineistojen avulla eurooppalaisen kolonialismin varhaisimpia vaiheita, kun portugalilaiset löytöretkeilijät alkoivat 1400-luvulla tutkia mertentakaisia alueita Se valottaa kunnianhimoisesti nykyisen globalisaation alkuaikoja.

Ilkka Ruohonen oli luonteeltaan vaatimaton. Vaikka hän oli kokenut luennoitsija, omien elokuvien yhteydessä esiintyminen oli hänelle haaste.

Hän oli kuitenkin inspiroiva opettaja ja oivaltava keskustelija, jolla oli aina tarjottavanaan tuoreita tulkintoja.

Kirjoittajat ovat Ilkka Ruohosen ystäviä ja kollegoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit