Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkitehti rakasti purjehtimista

Tuija Pösö 1941–2016

Ihmiset
 
Kaisa Nuikkinen
Tuija Pösö
Tuija Pösö

Arkkitehti Tuija Pösö kuoli pitkään sairastettuaan Espoossa 10. maaliskuuta juuri ennen 75-vuotissyntymäpäiväänsä. Hän syntyi Helsingissä vuonna 1941 ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta Otaniemestä vuonna 1967.

Hän seurasi isänsä, Kouluhallituksen yliarkkitehti V.J. Myyrinmaan jalanjälkiä erikoistumalla koulusuunnitteluun.

1970-luvulla valmistui useita Arkkitehtitoimisto Tuija Pösö Ky:n suunnittelemia kouluja ja niihin liittyviä kirjastoja ja uimahalleja, kuten esimerkiksi Muuramen peruskoulu, uimahalli ja kirjasto, Tuusulan Riihikallion peruskoulun lisärakennus ja vanhan osan saneeraus, Elimäen yhteiskoulun lisärakennus ja vanhan osan saneeraus sekä Helsingissä Jakomäen yhteiskoulu ja uimahalli. Hän suunnitteli myös lukuisia asuinrakennuksia ja vapaa-ajan asuntoja.

Helsingin kaupungin koulu/opetusvirastossa Pösö toimi vuosina 1978 - 2003 – ensin kiinteistöpäällikkönä ja sittemmin perusparannushankkeiden johtavana arkkitehtina. Hän loi kiinteistötoimiston huolehtimaan Helsingin koulukiinteistöistä ja vastasi sen toiminnasta. Kun 1990-luvulla myös ammattikoulut yhdistettiin samaan virastoon, oli hankkeita tuhansia.

Helsingin kaupungin opetusvirasto sai Suomen Kuntaliiton, Ympäristöministeriön ja Suomen arkkitehtiliiton SAFA-palkinnon 1998. Perusteluna palkinnolle oli kaupunkikulttuurin edistäminen laadukkaalla rakennuttamisella. Opetusvirastoa kiitettiin asiakkaiden tarpeet ja toiveet huomioivasta rakennuttamisesta ja yleisten arkkitehtuurikilpailujen menestyksekkäästä käytöstä. Palkitsijat korostivat, että laadukkaassa kouluympäristössä kasvaa elinympäristöä ja kulttuuriperintöön kunnioittavasti suhtautuvia vaativia asiakkaita.

Tuija Pösö tunnettiinkin ymmärtävänä ja koulujen etua ajattelevana asiantuntijana. Hän oli innostava ja kuunteleva esimies ja työtoveri. Monista yhteistyökumppaneista tuli Tuijan elinikäisiä ystäviä.

Tuija Pösö tunnettiin myös intohimoisena purjehtijana, lapinkävijänä ja kuvanveistäjänä. Hän suhtautui kuvanveistoon perinpohjaisesti – hän osallistui monena vuonna pronssivalukursseille ja valoi itse omia töitään pronssiin. Lapissa Raattamassa vuonna 2014 esillä olleen näyttelyn töissä hän yhdisti poronluuta ja pronssia.

Tuija optimismia ja sitkeyttä kuvasi hyvin hänen opiskeluaikainen mottonsa ”älä anna periksi”. Hän kirjaili sen 60-luvun alussa Hai-veneen kajuutan seinään muistaakseen asian purjehduskilpailuissa. Sitkeys ilmeni myös perinteisen riukuaidan rakentamisena omin käsin perintötorpalle – sairaudesta huolimatta. Eläkkeelle jäätyään hän purjehti Atlantin yli purjelaiva Helenalla ja oli veljensä gastina Karibialla. Viimeisinä vuosinaan hän ehti myös toteuttaa unelmansa veistää marmoria Carrarassa.

Kirjoittaja on Tuija Pösön työtoveri ja ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit