Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Niin paljon on aihetta nauruun” – Taina West vaihtoi journalismin vapaaseen kirjoittamiseen

”Objektiivinen totuus ei ole koskaan vedonnut minuun millään lailla, pidän sitä mahdottomuutena”, Taina West sanoo.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Jonne Heinonen / HS
”Jotain sankarillista on siinä, miten Suomen köyhät ihmiset selviävät päivästä toiseen tässä yhä lisääntyvälle kulutukselle rakentuvassa ilmapiirissä”, Taina West toteaa.
”Jotain sankarillista on siinä, miten Suomen köyhät ihmiset selviävät päivästä toiseen tässä yhä lisääntyvälle kulutukselle rakentuvassa ilmapiirissä”, Taina West toteaa. Kuva: Jonne Heinonen / HS
Kolme nopeaa

Hetket, jotka järisyttivät maailmaani

1 ”Ensimmäisessä näkemässäni elokuvassa, Prinsessa Ruususessa, sotilaat marssivat. Valkokankaalla sotilasrivit olivat suunnaton näky, samoin äänenä marssin kumu. Puhkesin itkuun, ja isän piti viedä alle kouluikäinen tyttö kesken näytöksen kotiin.”

 

2 ”Kun panin ensi kerran korvilleni stereokuulokkeet, niistä tulvi The Supremesin Where Did Our Love Go. Äänet kulkivat vahvasti korvasta korvaan. Ymmärsin stereon olemuksen.”

 

3 ”Berliinin Volksbühnellä näin nukketeatterina esityksen 20. vuosisadan sankarit. Oli sata puolen metrin korkuista nukkea, joilla kolme naisnäyttelijää operoi. Rajattoman kaunista ja arvostavaa. Itkin, mitä ei yleensä tapahdu, kun katson saksalaista teatteria.”

”En ole asiaihmisiä”, tokaisee tänään 60 vuotta täyttävä Taina West, ”hermoni ei kestä yksityiskohtia.” Käsikirjoittaja-kirjailija hämmentelee kahviaan ja miettii syitä, miksi hän aikanaan hakeutui tiukasta journalismista vapaamman kirjoittamisen pariin.

”Objektiivinen totuus ei ole koskaan vedonnut minuun millään lailla, pidän sitä niin ikään mahdottomuutena”, hän luonnehtii – myös huomiona toimittajaopinnoistaan Tampereella 1970–80-luvulla. Hengenheimolaisuutta hän alkoi tuntea sellaisiin kollegoihin kuin Pahkasika-miehet Markku Paretskoi ja Pauli Heikkilä. Meno oli irtonaista.

”Tärkein oli silti Reijo Rutanen, joka minut usuttikin alaa opiskelemaan”, West toteaa varhain kuolleesta ystävästään.

Helsinkiläisen työläisperheen tytär oli jahdannut totuuksia ja päämääriä pitkin 1970-lukua, jolloin hän hääri rivijäsenenä nuortaistolaisissa. West kommentoi nyt touhuiluja enimmäkseen huvittuneesti mutta yhä tarkoin muistaen väristyksiä herättäneet konsertit ja marssit, vietnamit ja chilet.

Mutta myös suuren turhuuden: ”Yhtä helvetin kokouksissa istumista koko vuosikymmen!”

1980-luvun lopulla West loi yhdessä Liisa Akimofin ja Liisa Rimpiläisen kanssa Aune Asplundin tv-hahmon. West itse esitti tätä kaikkea nuivasti kommentoivaa nutturapääpuritaania. Palautetta tuli rutkasti, puolesta ja vastaan, ja osa katsojista jopa luuli Aunea tosihenkilöksi.

Aune myös valittiin vuoden 1988 vihatuimmaksi tv-persoonaksi Iltalehden äänestyksessä.

Siitä käynnistyi Westin laajempi käsikirjoittaminen. Hän oli keskeisesti mukana kirjoittamassa TV1:n lauantain hittiohjelmaa, poliittisen satiirin kyllästämää Iltalypsyä. Sitä tehtiin putkeen seitsemisen vuotta.

”Ehdittiin rääpiä kolmen presidentin, Koiviston, Ahtisaaren ja Halosen, valtakuntaa.”

Mikä siitä komiikasta nyt tekee niin pirun tärkeää?

”Nauru puhdistaa, syvästi naurava ihminen käy läpi paljon eri asioita ja tasoja. Vallalle ja valta-asetelmille nauraessaan ihminen saa tuntea itsensä voimakkaammaksi”, hän erittelee.

”Hän, jolle nauretaan, menettää hetkeksi valtansa ja myös muistaa kauemmin naurun kuin kehut ja mielistelyt.”

Westin mielestä huumori edellyttää tapahtumilta monikerroksisuutta, eikä kaikkein latteimmista jutuista saa irti mitään.

”Jos joku peruskiemunki loukkaa tänään törkeästi ja pyytelee huomenna anteeksi, vaikka tarkoitus oli loukata, niin ei se anna tilaisuutta hauskuudelle. Se on yksinomaan typerää.”

West on tehnyt kirjan sankaruudesta. Omaksi sankarikseen hän nimeää oitis aktivisti Kalle Könkkölän. ”Kalle on elänyt järjettömän komean elämän, jonka ei olisi pitänyt edes olla mahdollista niin monivammaiselle, ja tehnyt asioita, joita moni niin sanotusti terve ei uskaltaisi.”

Kaikkialla sankaruus kantaa osin samaa tunnusmerkistöä, mutta erojakin on: ”Ei Ruotsissa olisi kanttia kohottaa kansansankariksi Matti Nykäsen kaltaista tuurijuoppoa, eikä Venäjältä rohjettaisi lähettää Pertti Kurikan nimipäiviä euroviisuihin.”

”Suomalaista sankaruutta leimaa vissi karuus.”

Westin uusimpia töitä on viimesyksyisen tv-elokuvan Punaisen kolmion käsikirjoittaminen Heidi Köngäksen ja Leena Virtasen kanssa. Hän on aina tuntenut vetoa ja perehtynyt historiaan, ja Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon siivellä oli hyvä tutkailla 1930–40-lukua, aikakauden olemusta.

”Paitsi laitavasemmistoa leffa yritti katsoa myös sitä, miten oikeistolaisessa hegemoniassa silloin elettiin. Ja halusimme kaataa illuusion, että suomalaiset olisivat olleet jotenkin erikoisen hyviä ja reiluja. Näin ei ole, ei sodassa eikä rauhassa.”

Hän rinnastaa tilannetta saksalaisiin, jotka jo ties monennessako polvessa potevat kollektiivisen syyllisyyden ongelmaa.

”Suomessa taudin nimi on kollektiivisen rehtiyden ongelma. On vaikea nähdä itsessämme samankaltaisia vikoja kuin muissa”, Taina West päättää.

Tarkkailtavaa ja ihmeteltävää Suomessa piisaa. Aiheita syvään nauruun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit