Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikon ja osuustoiminta­miehen viimeinen matka

Väinö Tanner siunattiin viimeiselle matkalleen Helsingin Vanhassa kirkossa.

Ihmiset
 
HS
Vainajan arkun kantoivat kirkosta fil. yo Matti Taka, tekn. yo Teemu Tanner, dipl.ins. Olli Tanner (edessä vas.), prokuristi Osmo Taka (edessä oik.), el.lääk. tri Hans Oksanen, koululainen Ilkka Tanner ja dipl.ins. Heikki Tanner.
Vainajan arkun kantoivat kirkosta fil. yo Matti Taka, tekn. yo Teemu Tanner, dipl.ins. Olli Tanner (edessä vas.), prokuristi Osmo Taka (edessä oik.), el.lääk. tri Hans Oksanen, koululainen Ilkka Tanner ja dipl.ins. Heikki Tanner.

Suomen työväenliikkeen pitkäaikainen johtaja, lakitieteen tohtori h.c. Väinö Tanner siunattiin maanantaina viimeiselle matkalleen Helsingin Vanhassa kirkossa. Vainajaa saattoivat hyvästijätön päivänä mm. eduskunnan puhemies Rafael Paasio, pääministeri Johannes Virolainen sekä Ruotsin pääministeri Tage Erlander.

Ennen klo 14 alkanutta siunaustilaisuutta laskettiin vainajan arkun äärelle yli 50 järjestön ja yhteisön kukkalaitteet. Tohtori Tannerin siunasi iäiseen lepoon rovasti Erkki Niinivaara, ja muistosanat lausui professori L. A. Puntila. Surujuhlan alkaessa oli pyhäkkö täyttynyt ääriään myöten saattoväestä.

Lähiomaisten kukkasten lisäksi laskettiin arkulle tasavallan presidentin, valtioneuvoston sekä ulkovaltojen hallitusten seppeleet. Omaiset saattoivat vainajan Hietaniemen hautausmaalle. Hartaan siunaustilaisuuden jälkeen kokoontui saattoväki arvokkaaseen muistotilaisuuteen Osuusliike Elannon juhlasaliin.

Maksusta vai maksutta käveleväksi mainokseksi?

Vaimoihminen kävi elintarvikemyymälässä ja osti tuollaisen perheen normaalin viikonloppusatsin ruokatavaroita arvoltaan noin 40 markkaa. Hänen kävi kuten naisten tapaa usein käydä kaupassa, kassitilat loppuivat kesken ja hän tarvitsi apukassia ja pyysikin sellaisen kassalta. Hän saikin valkoisen käyttökelpoisen muovikassin, jota somistivat kissankokoiset erästä keskusliikettä ja sen tuotetta mainostavat tekstit.

Eihän tässäkään vielä mitään ihmettä, mutta tästä mainospussista vaadittiin peräti 40 pennin hinta. Tätä ei ostaja oikein osannut sulattaa vaan purnasi ja viittasi suuriin ostoksiinsa. Sinnikkäänä hän sai kuin saikin sitten kassin kaupan päällisiksi.

Tässä on nyt rahalliselta arvoltaan pieni, mutta periaatteelliselta kannalta hiukkasen suurempi asia kysymyksessä. Pitääkö asiakkaan, kun hän kantaa tällaista kassia, tosiaankin vielä maksaa siitä, että hän on jonkin liikkeen kävelevä mainos. Tai eikö kuluttajan pitäisi saada tällainen eräänlainen ”kääreväline” ilmaiseksi. Jos kuluttaja pannaan maksamaan kassista, eikö hänen pidä saada se silloin ilman mitään mainostekstejä?

Luvian kuppari jää ”eläkkeelle”

Kupparin ammattia jo toisessa polvessa Luvialla harjoittanut Sadonkorven Eetla on huonon terveytensä johdosta joutunut luopumaan ammatistaan. Yli 68 ikävuotta painaa harteilla ja sydän on käynyt heikoksi. Yksinään hän kuitenkin vielä tulee toimeen torpassaan Luvian Peränkylässä. Matkaa kirkolle on toistakymmentä kilometriä ja seurana on ainoastaan kissa.

Äiti minut opetti kupparinammattiin. Jo nuorena tyttönä äiti kutsui minut saunaan ja käski panna selkään sarvia.

Kevät on kupparin sesonkiaikaa: Ison veden aikana lähtee veri paremmin liikkeelle, kertoo Eetla. Silloin saunat lämpesivät ja ”Luvian kupparia” tiedusteltiin usein matkojenkin taakse. Aamupäivällä aloitettiin ja usein kupattavia riitti aina myöhäiseen iltaan asti. Asiakkaille tuli jopa riitaa siitä, kuka ensiksi pääsisi kupparin penkille.

Kupparin työkalut käsittävät useita kymmeniä lehmän sarvia, jotka on koverrettu ohutkuorisiksi, sepän tekemä ”kirves” on toinen tärkeä työkalu, jolla lyödään ensiksi pieni haava ihoon. Sarvia käytettiin 3–25 kappaletta henkilöä kohti. Saunassa kävivät miehet ja naiset yhdessä. Parhaita kupattavia olivat pehmeälihaiset naiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?