Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioistuinjuristi Karjalasta

Juhani Lehtikunnas 1924–2016

Ihmiset
 
Tarja Lehtikunnas Seija Lehtikunnas Pekka Neuvonen
Juhani Lehtikunnas
Juhani Lehtikunnas

Tuomioistuinjuristi, hovioikeudenneuvos Kaarlo Juhani Lehtikunnas kuoli 6. maaliskuuta Espoossa 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Viipurissa 1. elokuuta 1924.

Lehtikunnas syntyi kirjailija Hj. Nortamon tyttärenpoikana opettajaperheeseen, jossa hän sai lähtemättömän kiinnostuksen kaunokirjallisuuteen.

Koulunkäynti Viipurin Suomalaisessa Yhteiskoulussa keskeytyi talvisodan sytyttyä. Perhe joutui evakkona pysyvästi luopumaan rakkaasta kotiseudustaan Karjalassa ja siirtymään Helsinkiin.

Jatkosodassa Lehtikunnas osallistui Sinisen Prikaatin panssarintorjuntayksikössä taisteluihin 1943 Maaselän kannaksella Krivillä ja kesällä 1944 Karjalan kannaksella, jossa hän haavoittui vihollisvaunun ampumasta kranaatista niin vaikeasti, että hänet todettiin sen perusteella sotainvalidiksi.

Haavoittuessaan Lehtikunnas oli vielä alle 20-vuotias koulupoika.

Sotien päätyttyä Lehtikunnas kävi koulun loppuun sekä suoritti Helsingin yliopistossa 1950 ylemmän oikeustutkinnon.

Lehtikunnas ehti uransa aikana toimia hovioikeuksissa kaikissa tuomarin virkatehtävissä, aluksi esittelijänä ja lopulta Helsingin hovioikeuden vs. ja vt. presidenttinä.

Hän toimi myös kymmenen vuoden ajan kihlakunnantuomarina ja pari vuotta työtuomioistuimessa puheenjohtajana. Hän työskenteli myös kahteen otteeseen oikeusministeriön asettaman rikoslakiprojektiorganisaation johtoryhmän jäsenenä johtoryhmän valmistellessa Suomelle uutta rikoslakia.

Lehtikunnaalle on myönnetty useita kunniamerkkejä, muun muassa Suomen Leijonan Ritarikunnan komentajamerkki ja Mannerheimin nimissä myönnetty vapaudenmitali ansioista sodassa.

Kaunokirjallisuuden lisäksi hänen harrastuksenaan oli sotahistoria.

Jäätyään eläkkeelle yli 67-vuotiaana Lehtikunnas pysyi pitkään terveenä ja ikäisekseen erinomaisissa voimissa ja pystyi puolisonsa Eilan kanssa selviytymään Espoossa olevan omakotitalon askareista pelkäämättä edes talon katolle kiipeämistä vaativia toimia.

Hän oli myös usean kymmenen vuoden ajan Nortamon sukuhaaran vanhin jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit