Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikemies Juha Nurmisesta kehittyi palkittu Itämeren suojelija

”Raakaa bisnesmaailmaa paremmin viihdyn säätiötyössä”, merikulttuuria vaalivan John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja sanoo.

Ihmiset
 
Sara Aaltio / HS
Historia kiehtoo Juha Nurmista. Työhuoneelta löytyvät 1800-luvun tähtikaukoputki sekä pienoismalli 1500-luvun kaljuuna Golden Hindistä.
Historia kiehtoo Juha Nurmista. Työhuoneelta löytyvät 1800-luvun tähtikaukoputki sekä pienoismalli 1500-luvun kaljuuna Golden Hindistä. Kuva: Sara Aaltio / HS
Kolme nopeaa

Ikimuistoiset sukellukset

1 Suomenlahti 1997

”Sinileväpuuro oli paksumpaa ja sakeampaa kuin koskaan aikaisemmin. Kuollut pohja valtasi alaa. Silloin tajusin, että jotain konkreettista oli tehtävä Itämeren pelastamiseksi.”

2 Sudanin ulkoriutat 2002

”Sukellus vanhimman poikani kanssa Jacques Cousteaun vedenalaiselle asemalle oli pyhiinvaellus merensuojelijan paratiisiin. Nyt upea meriluonto ympäri maailman on vaarassa ilmaston lämpenemisen takia.”

3 Malediivit 2016

”Nuorimmat lapseni suorittivat laitesukelluskurssin. Yhdessä sukelsimme mantarauskujen ja valashaiden kanssa Intian valtameressä. Ilo merestä ja halu suojella sitä yhdistää perhettä.”

 

”Tuo on Golden Hind”, toteaa merenkulkuneuvos Juha Nurminen ja osoittaa kaljuunan pienoismallia työhuoneellaan Pasilassa. ”Sillä englantilainen sir Francis Drake purjehti 1577–1580 maailman ympäri ja yllätti espanjalaisten uudisasutukset Tyynenmeren rannikolla Amerikassa. Minulle hän on navigoinnin suuri sankari.”

Huoneessa näkyy sen omistajan rakkaus mereen, merenkulkuun ja merihistoriaan. Hyllyt ovat täyttyneet aihepiirien kirjoista ja esineistä. Seinillä on vanhoja karttoja ja maalauksia laivoista. Yhdessä taulussa purjehtii kuunari Uljas, joka liittyy Nurmisen sukuhistoriaan.

Laivan rakennutti 1891 hänen isoisänsä isä Johan Nurminen, joka avasi kauppahuoneen Raumalle 1886. Siitä versoi varustamo-, huolinta- ja laivanselvitysalalla toimineen perheyhtiö John Nurminen Oy:n yritystarina.

Tarinaan on tänään 70 vuotta täyttävä Juha Nurminen lisännyt ikioman lukunsa.

Jo varhain oli selvää, että Juha Nurminen menisi töihin yhtiöön, jonka toimitusjohtaja oli hänen isänsä Matti Nurminen. Juha oli ainoa poika nelilapsisessa perheessä. Hän kasvoi Taka-Töölössä Nordenskiöldinkadulla talossa, jossa oli leffateatteri Axa. ”Sinne pääsin Töölön kirkon pakkopyhäkoulusta katsomaan usein Mikki Hiirtä”, hän kertoo.

Nuorena Nurminen pääsi yhtiön laivoillekin. Hän sai rasvata kampiakseleita konemestarin kanssa ja pitää ruoria. Siskonsa mukaan nimetyllä höyrylaiva Leena Nurmisella hän pääsi Englantiin asti.

Suomalaisen yhteiskoulun käytyään Nurminen opiskeli kauppatieteiden maisteriksi. Hän aloitti 1960-luvulla harjoittelijana perheyhtiössä, jonka toimialamuutoksia ja mullistuksia hän vuosikymmeniä myöhemmin seurasi muun muassa toimitusjohtajana. Nykyisten John Nurminen Oy:n ja Nurminen Logistics Oyj:n operatiivisessa johdossa hän ei toimi.

”Raakaa bisnesmaailmaa paremmin viihdyn säätiötyössä. Siinä ihmiset ovat usein mukana kutsumuksesta”, hän selittää.

Juha Nurminen on hallituksen puheenjohtaja John Nurmisen Säätiössä, jonka hän perusti 1992 vaalimaan merikulttuuria. Säätiö on järjestänyt näyttelyitä ja kustantanut 30 kirjaa, joista monet Nurminen on itse päätoimittanut. Niissä on usein hyödynnetty hänen laajoja antiikkikarttojen kokoelmiaan.

”Tämä kaikki on muuten juuri sellaista humanistista toimintaa, jota nuorena vieroksuin”, hän miettii huvittuneena.

Tyytyväisenä hän esittelee säätiön viimeisintä tietokirjaa Maailma piirtyy kartalle – tuhat vuotta maailmankartan kulttuurihistoriaa (2015). Sen kirjoitti oma vaimo, Tieto-Finlandialla jo aiemmin palkittu Marjo T. Nurminen.

”Tässä kirjassa meitä yhdisti kiinnostus tieteenhistoriaan”, Juha Nurminen selittää. Hän harmittelee nykyisen tiedonvälityksen pirstoutumista. Se on vienyt lukijoita myös tietokirjallisuudelta.

Vuonna 2004 Nurminen lisäsi säätiön toimenkuvaan Itämeren suojelun. Tuomalla säätiötyöhön liikemaailman ajattelu- ja toimintatapoja hän loi reseptin tulokselliselle ympäristötyölle. ”Kohteen tulee olla selkeästi fokuksessa, tuloksia pitää voida mitata rehellisesti ja tarvittaessa on tehtävä korjausliikkeitä.”

Säätiö sai vuosina 2005–2015 valmiiksi 14 suojeluhanketta, joilla leikattiin yli 2 000 tonnia Itämeren vuosittaisesta fosforikuormituksesta. Hankkeista kuuluisin johti kemiallisen fosforinpoiston aloittamiseen Pietarin jätevedenpuhdistamoilla 2011.

Vaikka Venäjä nykyisin tuntuu Itämerellä keskittyvän aseidenkalisteluun, Nurmisen mukaan kulisseissa silti etenevät Viipurin ja Hatsinan jo sovitut vedenpuhdistushankkeet.

Nurminen sai elämäntyöstään Itämeren historian, kulttuurin ja suojelun hyväksi tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2008.

”Se tuli kyllä ihan puskasta”, hän toteaa vaatimattomasti.

Meri liittyy moniin Nurmisen harrastuksiinkin. Oma isä opetti hänet aikoinaan purjehtimaan ja arvostamaan luontoa, mutta laitesukelluksen hän löysi vasta nelikymppisenä. Samalla hän aloitti vedenalaisen kuvaamisen.

Sukelluskertoja merissä on 1 800. Erityisen aktiivinen hän on ollut viimeiset pari vuotta.

”Ehkä yritän veden alla saada eläkevaihteen päälle”, hän pohtii hymyillen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit