Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Astetta koreampi loft-asunto

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
HS
Ihaileeko kuvan mies tulevaa loft-asuntoansa vai mistä on kysymys? Entä milloin kuva on otettu?
Ihaileeko kuvan mies tulevaa loft-asuntoansa vai mistä on kysymys? Entä milloin kuva on otettu? Kuva: HS

Tällä kertaa Bongaa paikka -kisan vastauksissa oli pientä hajontaa. Vastauksia tuli määräaikaan mennessä 48, joista oikeita 32.

Monet lukijat olivat kiinnittäneet huomiota takana näkyvään vesitorniin ja veikanneet sen perusteella paikaksi Strömsinlahtea. Kuva on kuitenkin otettu Puotilan venesatamassa Maarlahdessa.

HS:n arkistossa ei ole tietoa kuvausajankohdasta, mutta tästäkin lukijat osasivat antaa likimääräisen arvion. Mutta eipä mennä vielä asioiden edelle.

Näky on tuttu Hanna Mäkelälle. ”Kuljen ohi tai pyöräilen tämän läpi joka päivä työmatkalla. Kyseessä lienee Puotilan venesatama. Viimeistään sen paljastaa kuvan oikeassa horisontissa hämärästi näkyvä Myllypuron vesitorni.”

Vasemmalla oleva Unionin polttoainejakelukoppi antaa osviittaa kuvanajoitukseen. Pekka Mattila veikkaa kuvanottoajaksi 1960–70-lukua. ”PVK:lla eli Puotilan Venekerholla oli vielä polttoainemyyntiä laiturilla ja vartiokoppi/toimisto oli pieni parakki rannalla.”

Tosin Marko Häkkisen mukaan bensa-asema toimi vielä 1980-luvulla.

”Kuva on otettu venerannan itäpäästä lännen suuntaan, todennäköisimmin B-laiturilta, jossa oli venepaikkamme. Union-venebensis oli ensimmäinen kesätyöpaikkani 1980.”

Vakuuttavimman päättelyketjun kuvanottohetkestä lähettivät Raimo Sinivaara ja Jukka Sulonen. Heidät sai tarttumaan kynään etualalla oleva Valtion Polttoainekeskuksen työvene VAPO-16. ”Vene oli toiminut tukkilauttojen uitossa Saimaalla ja siirretty Inkoon hiilivoimalan rakennustyömaalle, josta sen bongasimme. Me, kolme 17–18-vuotiasta meripartiolaista, ostimme sen onnekkaan tarjouskilpailun jälkeen 700 markalla syksyllä 1968”, kirjoittavat Sinivaara ja Sulonen.

”Lehden kuva on otettu todennäköisesti kesällä 1970, koska katolla on vielä työvalo ja takakannella on jo Jukan vaarin tekemä jolla.”

Vene oli heillä käytössä vuoteen 1980 saakka, ja sillä seilattiin Suomenlahtea Ulko-Tammiosta Maarianhaminaan.

”Syksyn viimeinen reissu lokakuun alussa oli aina ”sikaretki”, jolloin yövyttiin kaveriporukalla sissiteltassa Söderskärin Jussinkarilla. Perinne jatkuu yhä, nykyään kesämökkimajoituksessa.”

Matti Lehtinen osti parisenkymmentä vuotta sitten veneensä Puotilan rannan Telvasta [nyk. Boat World].

”Joitain vuosia aikaisemmin luistelin jäätilanteen salliessa poikani kanssa Roihuvuoresta Puotilan rantaan, laitoimme luistimet laiturin alle ja menimme viereiseen Puotilan vanhainkotiin tapaamaan siellä silloin hoidettavana ollutta appiukkoani.”

Vartiokylänlahden jää on ollut myös petollista, muistelee Juha Räsänen.

”Vinosti vastapäätä on Rastilan sauna, jossa yksi frendeistäni oli syksyllä 1970-luvulla duunipaikkansa saunaillassa. Gimmakaveri oli fiudella hakemassa häntä himaan – turhaan. Pertsa [nimi muutettu] löydettiin keväällä jäiden lähdettyä hukkuneena.”

Puotilan satama on tuttu, kirjoittaa Matti Grönroos, joka toimii vapaa-aikanaan Helsingin Navigaatioseurassa.

”Seura on kaupungin vuokralaisena Kotiluodossa. Siellä järjestettäviin tilaisuuksiin kuljetamme veneellä väkeä Tervasaaren kotisataman lisäksi Puotilasta.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Eeva Teräsvuoren. Hän saa kiinalaisen taiteilija Ai Weiweista tehdyn näyttelykirjan Ai Weiwei@Helsinki (HAM).

Tämän viikon arvoituskuvassa mies seisoo valtavassa hallissa. Missä ollaan ja milloin?

Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi 7.5. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Bongaa paikka -palsta ilmestyy helatorstain vuoksi seuraavan kerran 12.5.

Puotilan venekerho todennäköisesti kesällä 1970.
Puotilan venekerho todennäköisesti kesällä 1970.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit