Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapporahat houkuttelevat hylkeenpyytäjät Perämerelle

Ihmiset
 
HS
Unto Järvinen
Himankalainen hylkeenpyytäjä ja Antti Spaak Pohjanmeren jäällä. — Pyytäjät ovat saaneet tänä keväänä potkia ajopuillaan viikkokausia turhaan. Kalajoelta ensimmäisenä lähtenyt venekunta palasi maihin mukanaan kaksi hyljettä — kolmen viikon saalis.
Himankalainen hylkeenpyytäjä ja Antti Spaak Pohjanmeren jäällä. — Pyytäjät ovat saaneet tänä keväänä potkia ajopuillaan viikkokausia turhaan. Kalajoelta ensimmäisenä lähtenyt venekunta palasi maihin mukanaan kaksi hyljettä — kolmen viikon saalis. Kuva: Unto Järvinen

Kalajoki, huhtikuussa

(Leila Pentinpuro).

Karhunkaato on leikkiä verrattuna hylkeitten pyytämiseen Perämeren rakoilevilla kevätjäillä. Näin sanovat asian kokeneet. Samat miehet saa jokainen kevät kuitenkin liikkeelle kuukauden päivät kestävälle pyyntiretkelle, joka saattaa ulottua Keski-Pohjanmaalta Ruotsin rannikon luutumaan tai viedä viimeisten kevätjäitten mukana Perämeren pohjukkaan, Kemiin ja Tornioon saakka.

Ansion mahdollisuus saa hyljemiehet liikkeelle. Keski-Pohjanmaan rannikkopitäjistä Himangalta, Lohtajalta, Kalajoelta ja Pyhäjoelta keväisin hylkeenpyyntiin lähtevät venekunnat muodostuvat ammattikalastajista. Heille hylkeenpyynti on kevätkorvan ainoa ansiomahdollisuus, kun talvikalastus on loppunut ja kevätpyyntiin on vielä aikaa.

Kalajoki on hylkeenpyyntipitäjistä vanhastaan tunnetuin. Vielä tänä keväänäkin on lähtenyt pyyntiin seitsemän venekuntaa. Naapuripitäjien osuus on supistunut pariin venekuntaan lukuunottamatta ”urheilumetsästäjiä”, jotka tekevät vain parin päivän pyyntiretkiä viikonloppuina. Vaasan saaristossa hylkeenpyyntiä harjoitetaan enemmän, Ruotsin rannikolla se sen sijaan on loppunut melkein kokonaan.

Tapporaha on se taikasana, joka saa miehet vaarantamaan henkensä ja pyyntivarusteensa sekä ottamaan riskin matkan mahdollisesta epäonnistumisesta. Hylkeestä tapporahaa maksetaan nykyisin 40 mk pääkallosta ja tähän summaan perustuu hylkeenpyynnin taloudellinen merkitys.

Hylkeenpyytäjä ottaa pään lisäksi talteen myös nahkan. Perämerellä elävän hyljelajin, norpan, nahalla ei ole kovin suurta myyntiarvoa, sillä se on pienikokoinen. Viime vuosina on norpan nahasta maksettu yleensä 5–6 markkaa, korkeintaan 12 mk.

Tähti on syntynyt: Barbra

Lontoo, huhtikuussa.

Näinä viikkoina puoli Lontoota on liikkeellä Barbra Streisandin vuoksi.

Minäkin ostin lipun mustasta pörssistä koska, halusin nähdä millainen hän oikein on elävänä näyttämöllä, tämä Barbra, joka ei ainoastaan ole Amerikassa noussut viime vuosien palvotuimmaksi poptähdeksi vaan on jo saanut tyynet ja kriitilliset englantilaisetkin päästään pyörälle.

Pääsyliput katosivat yhdessä hujauksessa kiven taakse kaikiksi niiksi neljäksitoista viikoksi, jotka hän esiintyy Broadwaylla tuotetun ”Funny Girl”-musicalin pääroolissa, ennen kuin jättää Fanny Bricen tähden vanhassa Ziegfeld Follies’issa jonkun hieman vähemmän nimikuulun seuraajan kirkasteltavaksi. - -

Totuus näet on se, ettei Barbra Streisand ole vain mikä tahansa tavallista vetävämpi pop-tähti, jonka taitava mainoskampanja, muoti, maine, konjunktuurit, joukkosuggestio ym. ym. ovat joksikin aikaa ennättäneet aallonharjalle. Hän on näyttämöllä persoonallisuus, hän on ilmiö – ja ennen kaikkea: hän on taiteilija.

Hän ei varmasti ole niitä, jotka pysyvät pinnalla vain hetken. Voisi jopa uskaltautua ennustelemaan, että hänen eurooppalaisen näyttämödebyyttinsä katsojat ovat olleet näkemässä Edith Piafia tai Marlene Dietrichiä lähenevän uran alkuvaiheita. Hän on jo nyt sen luokan kyky, että saattaa muistelemaan tämän tason nimiä.

Beatle-Paulin veli laulaa oman levyn

Beatle Paul McCartneyn veli Mike, jolla on muuten huomattavasti lyhyemmät hiukset kuin kuuluisalla Paulilla, suorittaa ensiesiintymisensä iskelmän maailmassa toukokuussa kun hän levyttää ensimmäisen pop-sävelmänsä.

Mike McCartney, 22, käyttää taiteilijanimeä Mike McGear esiintyessään yhdessä The Scaffold-yhtyeen kanssa. Hänellä on yksi yhteinen asia veljensä Paulin kanssa – The Beatles-yhtyeen maailmanmaineeseen nostanut manageri Brian Epstein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!