Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunniva Drake järjestää naisten itsepuolustus­kursseja: ”Olen luonteeltani taistelija”

Drakea on kutsuttu anarkistiksi ja feministiksi. Hän on myös 60-vuotias Espoon kirjastopalveluiden aluejohtaja ja tuore mummo.

Ihmiset
 
Nainen, näin puolustaudut hyökkääjältä
Nainen, näin puolustaudut hyökkääjältä
Itsepuolustuskursseja naisille 1980-luvulta lähtien järjestänyt Sunniva Drake kertoo, miten naisen kannattaa toimia pelottavalta tuntuvassa tilanteessa. Toimittaja: Minttu-Maaria Partanen, kuvaus ja leikkaus: Jonne Heinonen.

Kun metrossa suomalainen humalainen mies ölisee ulkomaalaisille, että Suomessa puhutaan suomea, Sunniva Drake korottaa parin penkkirivin päästä äänensä.

”Suomen virallinen kieli on ruotsi.”

Drake puhuu ruotsia kovaan ääneen niin kauan, kunnes humalainen luovuttaa.

”Olen luonteeltani taistelija. Se ei ole aina helppoa. Jos näen epäkohdan, en voi olla toimimatta”, Drake sanoo ja viuhtoo vimmaisesti käsillään.

Taisteluita feministiltä ei ole vuosikymmenten aikana puuttunut.

Sunniva Drakea on kutsuttu anarkistiksi ja feministiksi. Hän on myös 60-vuotias Espoon kirjastopalveluiden aluejohtaja ja tuore mummo. Vaikka kolmen lapsen äiti on aina saanut tulla ja mennä vapaasti, kiitos kodinhoitoon täysillä osallistuneen aviomiehen, vasta 60-vuotiaana Drake on vapaampi kuin koskaan.

”50-vuotiaana tavalliset naiset häviävät miesten seksuaalisilta katseilta. Se on etu monessa asiassa.”

Suomenruotsalais-saksalaisessa suurperheessä kasvanut Drake ei koskaan omaksunut suomalaisille tyypillistä tapaa olla hiljaa ja kääntää katse pois. Häntä ei kiinnosta, mitä muut hänestä ajattelevat. Siksi hän on ollut vapaa taistelemaan naisasian puolesta.

Vuonna 1979 Drake osallistui amerikkalaisten järjestämille feministisille kulttuuripäiville, joilla hän kuuli ensimmäisen kerran naisten itsepuolustuskursseista.

”Olin, että jes, wau!”

Muutama vuosi myöhemmin hän alkoi järjestää kursseja Suomessa ensimmäisten joukossa.

Drake ei opeta niinkään puolustustekniikoita vaan ajattelua ja itsekunnioitusta. Naisen pitää kunnioittaa ja arvostaa itseään niin paljon, että osaa vaatia reviirin ja asettaa rajat. Erityisen vaikeaa se on silloin, kun häiriköijä on tuttu tai omaan perheeseen kuuluva mies.

”Rajojen asettaminen pitäisi opettaa kaikille tytöille jo yläasteella.”

Itsepuolustuskurssit eivät poista naisilta pelkoa, mutta ne auttavat analysoimaan ja toimimaan pelottavissa tilanteissa.

Draken tärkein neuvo on poistua paikalta. Jos se ei ole mahdollista, täytyy uskaltaa puolustautua.

Suomi elää Draken mielestä suurta kaksinaismoralismin aikaa. Julkisuudessa puhutaan yhtä, mutta toimitaan toisin.

”Poliitikot voivottelevat suureen ääneen ulkomaalaisten raiskauksia. Kun pitäisi oikeasti puuttua kulttuuriseen naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, poliitikot ovat hiljaa. Missä on poliitikko, joka vaatii, että kaikki naisiin kohdistuva väkivalta ja raiskaukset on Suomessa lopetettava?”

Drake pohtii, kuinka suomalaisten miesten suru taloudellisista menetyksistä purkautuu äänekkäänä vihapuheena. Kollektiivista, maskuliinista surua on liian raskasta muuten käsitellä. Vaikka feministit ja nuoret naiset ovat joutuneet vihapuheen tulilinjalle, Drake on päässyt vähällä.

”Olen ollut perkeleen feministi jo 30 vuotta, eikä minulla ole kuin yksi stalkkeri. Ehkä olen liian marginaalissa jopa vihapuheelle”, hän toteaa ja nauraa räkättää päälle.

Kaksinaismoralismi näkyy myös siinä, ettei kukaan ole julkisuudessa huolissaan kaikista heikoimmissa asemassa olevista naisista. Maahanmuuttajanaiset kohtaavat häirintää sekä suomalaisilta että maahanmuuttajamiehiltä.

Heillä ei ole turvaverkostoja ympärillään eivätkä he välttämättä uskalla asioida poliisin kanssa.

Drake suuntaakin seuraavat itsepuolustuskurssinsa maahanmuuttajanaisille. Kurssit järjestää Draken työnantaja, kirjasto.

Espoon kirjastot tekevätkin Draken johdolla äkkiseltään epätyypilliseltä kuulostavia tehtäviä: auttavat maahanmuuttajia täyttämään lomakkeita, opiskelemaan suomea ja asioimaan kirjastoautoissa.

”Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, sillä olen saanut työskennellä 30 vuotta organisaatiossa, jonka suurin arvo on sivistys.”

Jonne Heinonen / HS
Suomessa eletään Sunniva Draken mielestä suurta kaksinaismoralismin aikaa. ”Missä on poliitikko, joka vaatii, että kaikki naisiin kohdistuva väkivalta ja raiskaukset on Suomessa lopetettava”, hän kysyy.
Suomessa eletään Sunniva Draken mielestä suurta kaksinaismoralismin aikaa. ”Missä on poliitikko, joka vaatii, että kaikki naisiin kohdistuva väkivalta ja raiskaukset on Suomessa lopetettava”, hän kysyy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit