Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Lapsi ei ole tottelukone” – monilta vanhemmilta puuttuvat mallit vaikeisiin tilanteisiin, sanoo lasten­psykiatri Raisa Cacciatore

Vapunpäivänä 60 vuotta täyttävän lastenpsykiatrin mukaan seksuaalisuudesta pitäisi puhua lapselle enemmän.

Ihmiset
 
Raisa Mattila
Markus Jokela / HS
Raisa Cacciatore siteeraa teekkaripoikaansa: ”Vanhuus on kuin uusi nuoruus ilman noloutta.”
Raisa Cacciatore siteeraa teekkaripoikaansa: ”Vanhuus on kuin uusi nuoruus ilman noloutta.” Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Näistä pyydetään eniten luentoja

1 Mielen hyvinvointi

”Kuinka perheessä ylläpidetään yhteispeliä ja puhevälejä? Miten valaa lapseen uskoa ja kannustusta niin, että elämänilo säilyisi kaikkien kieltojen, vaatimusten ja rajoitusten viidakossa?”

2 Tahto ja haastavat tunteet

”Miten opetan lapselle aggression hallintaa? Oikein ohjattuina tunteet ovat voimavara. Lapsen rajoittaminen ei ole umpikuja vaan suunnan muutos.”

3 Seksuaalisuuden kehitysportaat

”Lapsuus on uteliaisuutta, leikillisyyttä ja avoimuutta. Nuori tarvitsee oman harkinnan vahvistamista ja oikeaa tietoa asioista.”

 

 

 

Missä lehtijuttu lastenkasvatuksesta, siellä äänessä lastenpsykiatri Raisa Cacciatore. Näin on ollut kohta kahdenkymmenen vuoden ajan – siitä lähtien, kun Cacciatore tuli Väestöliittoon asiantuntijalääkäriksi.

Hän on kirjoittanut ainakin viiteenkymmeneen kirjaan ja vastannut kysymyksiin sekä nuortenlehti Demin että Vauva-lehden lääkäripalstalla. Jonkun on oltava käytettävissä.

”Jos tietää tärkeästä aiheesta jotakin, on velvollisuus kertoa tietonsa eteenpäin”, Cacciatore sanoo.

Cacciatore täyttää vapunpäivänä 60 vuotta.

Hän ajoi 18-vuotiaana kuorma-autokortin, jotta voisi ryhtyä ambulanssikuskiksi. Ensin hän opiskeli sähkövoimatekniikkaa, mutta vaihtoi lääketieteelliseen.

”Äiti oli lääkäri ja isä hammaslääkäri, joten ajattelin, että kyllä minäkin yritän. Ajatuksenani oli myös auttamisen mahdollisuus. Äiti oli kuollut sairauteen, joten halusin auttaa muita.”

Lastenpsykiatriaan Cacciatore tahtoi erikoistua saatuaan omia lapsia. Hän on ollut vuoden päivät Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen johtaja.

Juuri nyt Cacciatoren isoin unelma on se, että varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa mainittaisiin tärkeät sanat: lasten seksuaalikasvatus.

Ensi vuonna uudistuva paperi on pitkä ohjeistus, jossa määritellään vaikkapa se, että päiväkodissa tytöt ja pojat ovat tasa-arvoisia ja että joka päivä liikutaan. Seksuaalikasvatusta siinä ei mainita, ja se asettaa lapset Cacciatoren mielestä keskenään eriarvoiseen asemaan.

”Nyt voi käydä niin, että lapselle ei opeteta seksuaalisuudesta mitään, jos hän ei satu erikseen kysymään.”

”Kuitenkin sekä varhaiskasvatuksessa että kodeissa pitäisi opettaa seksuaalisuuden perusperiaatteet. Niitä ovat se, että omassa kehossa on nimi jokaiselle ruumiinosalle, ja se, että pelottavassa tilanteessa pitää sanoa ei ja poistua paikalta.”

Cacciatore ei ole mukana uudistusta valmistelevassa ryhmässä, mutta on omassa työssään toiminut avoimuuden edistämiseksi. Hän on ollut perustamassa lapsen seksuaalisuudesta vanhempien tietopankkia Väestöliiton sivuille ja toimittamassa kirjaa, joka julkaistaan kesällä.

Markus Jokela / HS
”Lapsi ei ole tottelukone. Pieni lapsi vasta opiskelee sitä, miten ihmissuhteissa toimitaan”, sanoo Raisa Cacciatore.
”Lapsi ei ole tottelukone. Pieni lapsi vasta opiskelee sitä, miten ihmissuhteissa toimitaan”, sanoo Raisa Cacciatore.

Viime vuosina lastenkasvatus on puhuttanut aiempaa laajempaa joukkoa ihmisiä. Sen on voinut huomata myös kotisohvalla.

Esimerkiksi TV2:ssa pyöri syksyn ja talven Marja Hintikka Live, suora keskusteluohjelma vanhemmuudesta. Ohjelman taustajoukoissa hääri Cacciatore.

Silti isät pitävät edelleen vain pienen osan kaikista perhevapaista. Cacciatoren mukaan asia on kuitenkin mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

”Aamuisin bussissa näkee paljon isiä lapsineen. He ovat menossa kohti uutta päivää yhdessä ja innoissaan.”

Televisiosta puheen ollen: sieltä voisi Cacciatoren mielestä tulla enemmänkin perheaiheista ohjelmaa.

Vaikka vanhemmuus ei ole hänestä erityisesti hukassa, monilta puuttuvat mallit siitä, kuinka vaikeat tilanteet hoidetaan. Niitä ei muista omasta lapsuudesta eikä opi mallista, koska perheet ovat pieniä ja elävät toisistaan erillään.

”Yhdeltä kanavalta pitäisi tulla koko ajan ohjelmaa, josta näkisi myös yön pimeinä tunteina, miten lapsen kanssa toimitaan järkevästi tietyissä tilanteissa.”

Niitä tilanteita ovat rajojen asettaminen, josta ei saisi tulla valtataistelua.

”Lapsi ei ole tottelukone. Pieni lapsi vasta opiskelee sitä, miten ihmissuhteissa toimitaan.”

Lasten – ja nuorten – puolesta Cacciatore on puhunut jatkuvasti. Nyt näin:

”Vaikka pienellä osalla nuorista menee huonommin kuin ennen, suurin osa voi paremmin kuin koskaan. Kouluterveyskyselyjen mukaan esimerkiksi rikkeet, humalahakuinen juominen ja abortit ovat pitkään vähentyneet.”

Vuonna 2007 Cacciatore sai valmiiksi seksuaalikasvatusta käsittelevän kirjansa Huomenna pannaan pussauskoppiin. Heti perään ilmestyi Aggression portaat, jonka esittelemästä tunnekasvatusmallista tehtiin väitöstyökin.

”Niiden kirjojen jälkeen tuli tunne, että elämäntyöni on tehty ja voin tehdä mitä lystään.”

No, parhaillaan Cacciatore valmistelee itse väitöskirjaa, seksuaalikasvatuksesta. Naimisiinkin hän aikoo mennä.

”Teekkaripoikani sen sanoi: vanhuus on kuin uusi nuoruus ilman noloutta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!