Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakaumuksellinen skandinavisti

Magnus Kull 1924–2016

Ihmiset
 
Gunvor Brettschneider Lasse Hoffman Erik M. Snellman
Jarmo Matilainen HS
Magnus Kull
Magnus Kull Kuva: Jarmo Matilainen HS

Kauppatieteiden lisensiaatti ja kouluneuvos Magnus Ingmar Kull kuoli 14. tammikuuta Loviisassa. Hän oli syntynyt Mustasaaressa 12. huhtikuuta 1924.

Kull varttui Vanhassa Vaasassa. Hänen vanhempansa olivat kansakoulunopettajat Ester Kull (o.s. Enegren) ja Johan Evert Kull. Lapsuus oli turvallista aikaa, kunnes Evert-isä lähti vapaaehtoisena talvisotaan, jossa kaatui. Kun jatkosota alkoi, 17-vuotias Magnus meni mukaan vapaaehtoisena. Lääkintäaliupseerina hän näki sodan kauhut.

Omien sanojensa mukaan nämä kokemukset muovasivat hänen sosiaalisen ja poliittisen elämänkatsomuksensa loppuiäksi.

Sodan jälkeen Magnus Kull aloitti opinnot Helsingissä toimivassa Svenska Medborgarhögskolanissa, joka oli perustettu sodan aikana.

Tällä valinnalla tuli olemaan kauaskantoiset seuraukset sekä nuorelle opiskelijalle että korkeakoululle. Siellä hän tapasi Karinin, josta sittemmin tuli hänen elämänkumppaninsa pitkässä ja onnellisessa avioliitossa.

Magnus Kull loi perustan korkeakoulun menestykselle. Hän suoritti sosionomitutkinnon vuonna 1949. Hän jatkoi opiskelua ja suoritti taloustieteiden lisensiaatin tutkinnon.

Vuosina 1958–69 Kull toimi koulun rehtorina. Kun hänet nimitettiin rehtoriksi, hänellä oli kolme päätavoitetta: korkeakoulun nimen vaihtaminen, oman koulurakennuksen hankkiminen sekä opetuksen laajentaminen uusille aloille. Hän onnistui kaikissa näissä tavoitteissaan.

Vuonna 1964 vihittiin käyttöön Erik Kråkströmin suunnittelema uudisrakennus Topeliuksenkadulla. Nimi muutettiin muotoon Svenska social- och kommunalhögskolan, ja koulusta pystyi pian valmistumaan sekä journalistiksi että kirjastonhoitajaksi.

Magnus Kull oli avoin pohjoismaisille ja kansainvälisille vaikutteille, jotka tekivät koulusta sosiaalikoulutuksen edelläkävijän maassamme. Hänen luomansa henki elää koulussa edelleen.

Vuonna 1969 Magnus Kull nimitettiin Kouluhallituksen ruotsinkielisen osaston johtajaksi. Yhdeksänluokkaisen peruskoulun lisäksi luotiin ruotsinkieliselle Pohjanmaalle uusi lukioiden verkosto.

Kaikilla lapsilla piti olla yhtäläiset mahdollisuudet jatko-opiskeluun. Tänä päivänä kukaan ei kyseenalaista 70-luvun uudistuksia. Hänen osuutensa johtajana ja innoittajana oli huomattava.

Muita tärkeitä virstanpylväitä Magnuksen elämässä olivat sosiaaliministerin toimi 1964, kansanedustajan tehtävä 1966–70 sekä Pohjoismaiden kulttuurisihteeristön pääjohtajan virka 1971–75. Magnus Kull oli vakaumuksellinen skandinavisti. Häntä jäävät suremaan vaimo Karin ja pojat Johan ja Erik perheineen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit