Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maalaiskomedian mestari

Risto Salmi 1941–2016

Ihmiset
 
Sari Gustafsson
Risto Salmi
Risto Salmi Kuva: Sari Gustafsson

Teatteri-, televisio- ja elokuvanäyttelijä Risto Erland Salmi kuoli sydänkohtaukseen leikkauksen jälkeen 27. huhtikuuta. Hän oli 74-vuotias. Salmi oli aiemmin sairastanut syöpää, jonka hoidot oli juuri aloitettu uudelleen. Salmi syntyi 7. heinäkuuta 1941 Metsämaan kunnassa, joka on nykyisin osa Loimaan kaupunkia.

Näyttelijänuralle hän ponnisti kansakoulupohjalta. Hän kävi Yhteiskunnallisen korkeakoulun draamastudion kesäkursseja 1964–66 ja valmistui Suomen Teatterikoulusta 1977. Ensimmäinen työpaikka irtosi lavastaja-näyttelijänä Savonlinnan teatterista 1963–65.

Usein kansanmiehiä rehevästi esittänyt Salmi on monille suomalaisille ikuisesti P. A. Turpeinen, tuo kuvitteellisessa Kuusniemen kunnassa asuva sympaattinen ja tossun alla oleva huoltamoyrittäjä.

P. A. Turpeinen syntyi Heikki Luoman kynästä TV2:n Maalaiskomedia-ohjelmapaikkaan, joka koostuu 1998–2006 esitetyistä sarjoista Vain muutaman huijarin tähden, Peräkamaripojat, Mooseksen perintö ja Turvetta ja timantteja.

Risto Salmi yhdistettiin näyttelijänä erityisesti kolmen elokuvaohjaajan töihin: Matti Ijäksen, Timo Koivusalon ja viimeksi Jalmari Helanderin. Ijäs kuvasi Salmea Helsingin Sanomien haastattelussa ”Suomen parhaaksi sivuosanäyttelijäksi”.

Televisiossa hänet muistetaan myös Hovimäen (1999–2003) seppä Antti Matinpoikana ja entisenä poliisipäällikkönä Taivaan tulissa (2007–14).

Takapuoleensa vammautunutta Perse-Arskaa Salmi näytteli Raid-sarjassa (2000)ja -elokuvassa (2003). Yhtä mieleen jäävä on hänen roolitulkintansa Tuntemattoman sotilaan (1985) epäsosiaalisesta nostomies Korpelasta.

Jussi-kunniakirjan Salmi pokkasi roolistaan rakkaudennälkäisenä Untona elokuvassa Iso Vaalee (1983).

Risto Salmi jäi 14 vuotta sitten eläkkeelle Turun kaupunginteatterista, johon hänet oli kiinnitetty 1979.

Hän ei tosin koskaan täysin jättänyt teatteria. Esimerkiksi vielä viime vuonna hän oli mukana Turun kaupunginteatterin kiitetyssä esityksessä Kvartetti. Vanhenemista komediallisesti käsittelevässä näytelmässä Salmi esitti levottomilla puheillaan elämänkipinäänsä vaalivaa leskeä.

Risto Salmi oli naimisissa kahdesti ja neljän lapsen isä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit