Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yasushi Koyama on söpöyden asiantuntija

Kahdeksan vuotta Suomessa asunut japanilaistaiteilija tekee eläinveistoksia, jotka on tarkoitettu halattavaksi.

Ihmiset
 
Sara Aaltio / HS
Yasushi Koyaman taiteessa yhdistyvät Suomi ja Japani, sillä hän veistää teoksensa suomalaisesta puusta perinteisellä japanilaisella pyöreällä taltalla. Koyaman eläinveistoksiin voi tutustua Helsingin Annantalon Söpö-näyttelyssä vielä sunnuntaihin 8.5. saakka.
Yasushi Koyaman taiteessa yhdistyvät Suomi ja Japani, sillä hän veistää teoksensa suomalaisesta puusta perinteisellä japanilaisella pyöreällä taltalla. Koyaman eläinveistoksiin voi tutustua Helsingin Annantalon Söpö-näyttelyssä vielä sunnuntaihin 8.5. saakka. Kuva: Sara Aaltio / HS
Kolme nopeaa

Suomalaiset suosikkitaiteilijat

1. Eva Ryynänen

”Arvostan sitä, että kuvanveistäjä osaa ottaa huomioon puun luonnolliset muodot ja toimii niitä kunnioittaen. Ryynänen tekee minun laillani eläinveistoksia: karhuja, kissoja ja pöllöjä. Ne ovat lämpimän humoristisia.”

2. Katja Tukiainen

”Tukiaisen töissä on ehdottomasti söpöyttä ja positiivista energiaa. Välillä ne tuovat mieleen japanilaisen taiteilijan Yoshimoto Naran. Ylipäätään tuntuu siltä, että hän ottaa vaikutteita sekä japanilaisesta että suomalaisesta kulttuurista.”

3. Kim Simonsson

”Simonssonin töissä erityisen kiinnostavaa on niiden viattomuus. Hän ammentaa animesta ja mangasta. Veistoksissa leikitellään taitavasti kaksi- ja kolmiulotteisuuden vaikutelmilla.”

Japanissa kaikki on toisin, sanoo Yasushi Koyama. Ainakin mitä tulee söpöyteen.

Suomessa kahdeksan vuotta asuneen taiteilijan lausuntoa ei ole syytä epäillä. Hän on söpöyden asiantuntija: sekä Koyaman taidenäyttelyt että hänen verkkokauppansa on nimetty juuri tällä termillä.

Suomessa söpöys on usein jotain lapsiin liitettävää ja vähän hassua. Koyaman mukaan hänen entisessä kotimaassaan se on tärkeä, nykyään lähes koko kulttuurista identiteettiä määrittävä asia. ”Söpöys on tämän päivän japanilaisille paljon tärkeämpi juttu kuin kauneus. Kauneuden suhteen ihmisten on vaikeampi jakaa samoja ihanteita, mutta söpöys tehoaa kaikkiin”, Koyama selittää.

Japanilainen söpöys eli kawaii on saanut paljon vaikutteita mangasta ja animesta. Se näkyy melkein kaikessa: taiteessa, viihteessä, muodissa, ulkonäköihanteissa ja jopa ruoassa.

Yasushi Koyaman taide voidaan tiivistää kahteen sanaan: söpöjä eläimiä. Hän on tehnyt sekä keramiikkaa, grafiikkaa että suuria puuveistoksia, mutta aiheet ovat aina samoja, useimmin pandoja, kissoja ja laiskiaisia.

Koyama määrittelee, että hänen työnsä ovat jotain suomalaisen söpöyden ja japanilaisen kawaiin väliltä.

”Taiteellani ei ole monimutkaisia piilomerkityksiä, haluan vain tuottaa ihmisille iloa”, Koyama sanoo.

Vielä tämän viikon ajan Koyaman veistoksiin voi tutustua Helsingissä Annantalolla. Söpö-näyttelyssä taiteeseen saa koskea – se on jopa suotavaa. Puusta taltalla kaiverretut eläinhahmot ovat tarkoitettu kosketeltaviksi ja halattaviksi.

”Minusta koskettaminen on oikeastaan taiteessa tärkeämpi asia kuin näkeminen”, Koyama sanoo. ”Veistoksia tehdessäni minäkin käytän vartaloani, en päätäni. Haluan, että yleisö voi jakaa tämän kokemuksen ja pääsee myös jollain tavalla osallistumaan näyttelyyn.”

Pitkään Koyamalla oli tarkoitus hankkia itselleen järkevä ammatti. Sellaisia olisivat olleet lakimies tai pankkiiri.

Sakuran kaupungista kotoisin oleva nuorimies valmistui 2000-luvun vaihteessa tokiolaisesta yliopistosta oikeustieteen kandidaatiksi ja meni töihin pankkialalle. Työ ei kuitenkaan tuntunut merkitykselliseltä.

Eräänä päivänä Koyama poikkesi taidemuseoon. Illalla hän huomasi istuneensa siellä koko päivän. Sen jälkeen päätös oli syntynyt: elämän oli muututtava.

Ensin Koyama lähti vuodeksi Uuteen-Seelantiin opiskelemaan puunveistoa. Sieltä palattuaan hän perehtyi Kiotossa taidegrafiikkaan. Sitä opetti pitkään Japanissa asunut suomalainen graafikko Tuula Moilanen.

”Hänen opetustyylinsä teki minuun suuren vaikutuksen. Tuula kunnioitti opiskelijoidensa omaa näkemystä”, Koyama sanoo.

Jo aiemmin hän oli kuullut, että suomalainen koulutus on erityisen laadukasta. Kun Koyama sai kokeilla sitä käytännössä, hän oli niin vaikuttunut, että päätti lähteä Suomeen.

Hän aloitti kuvataiteen opinnot Saimaan ammattikorkeakoulussa Imatralla 2008.

”Olihan se aikamoinen sokki. Nyt naurattaa, kun ajattelen sitä. Sekin, mitä Imatralla kutsuttiin kauppakeskukseksi, oli, no, hieman toista kuin mihin olin tottunut.”

Koulussa ollessaan Koyama veisti vielä myös ihmisfiguureita, mutta ne eivät tuntuneet omilta. Viime vuodet hän on viettänytkin eläinten parissa.

Kun Koyama valmistui Imatralta, hän muutti Helsinkiin ja alkoi toteuttaa Taidetta lapsille -nimistä projektia.

Se alkoi, kun hän lahjoitti Iso Panda -veistoksensa lastensairaala Lastenlinnaan Helsingissä vuonna 2012.

”Kun näin, miten paljon iloa teoksesta oli sekä pienille potilaille että heidän vanhemmilleen, ajattelin, että tätä haluan tehdä lisää.”

Taiteilijan tarkoitus on tehdä uusia teoksia, jotka sijoitetaan julkisiin tiloihin. Sellaisiin, joissa lapset liikkuvat.

Hänen taiteensa alkupiste onkin hänen omassa lapsuudessaan.

”Muistan, kuinka muotoilin keittiön pöydän ääressä savesta pieniä eläimiä. Sitähän minä nytkin tavallaan teen.”

Söpö Annantalolla 8.5. saakka. Ma–pe 9–20 ja la 9–18. Vapaa pääsy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit