Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälisesti tunnettu tutkija

Ralph Gräsbeck 1930–2016

Ihmiset
 
Frej Fyhrquist Ulf-Håkan Stenman Jerker Gräsbeck
Ralph Gräsbeck
Ralph Gräsbeck

Lääkäri ja tutkija, professori Ralph Gräsbeck kuoli 22. tammikuuta Espoossa. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Helsingissä 6. heinäkuuta 1930.

Gräsbeck tuli ylioppilaaksi 16-vuotiaana ja valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta 23-vuotiaana. Professori Bertel von Bonsdorffin innoittamana Gräsbeck opiskeli uutta proteiinikemiaa B12-anemian syyn selvittämiseksi ja vietti vuodet 1954–1957 Johns Hopkins -yliopistossa Baltimoressa sekä Lääketieteen Nobelinstituutissa Tukholmassa. Gräsbeckin väitöskirja vuodelta 1956 osoitti, että mahanesteessä on valkuaisaine, ”intrinsic factor” (sisäinen tekijä), joka sitoo B12-vitamiinia ja välittää sen imeytymistä ohutsuolesta.

Ralph Gräsbeck ja norjalainen Olga Imerslund kuvasivat 1960 toisistaan tietämättä perinnöllisen B12-vitamiinin puutoksen, joka aiheuttaa anemian jo lapsuudessa. Tauti kulkee nimellä Imerslund-Gräsbeckin oireyhtymä. Ralph Gräsbeck on täten yksi niitä harvoja suomalaisia, jonka nimi elää taudin nimessä.

Gräsbeck tunnetaan kansainvälisesti myös siitä, että hän on kehittänyt ja tuonut käyttöön käsitteen viitearvo, jota käytetään maailmanlaajuisesti kliinisessä työssä ja laboratorioissa.

Gräsbeckistä tuli kliinisen kemian dosentti Helsingin yliopistossa vuonna 1959. Hän sai professorin arvon 1982. Hän oli Marian sairaalan Keskuslaboratorion ylilääkäri 1960–1990.

Gräsbeck on Minervan Lääketieteellisen Tutkimuslaitoksen perustajia ja johtaja. Monet maamme merkittävimmistä biolääketieteen tutkijoista ovat aloittaneet uransa Minervassa.

Gräsbeck luennoi usein sekä ulkomailla että kotimaassa. Hän oli monen suomalaisen, pohjoismaisen ja kansainvälisen järjestön hallituksen jäsen tai puheenjohtaja ja useassa lisäksi kunniajäsen. Hän sai arvostetun Oslon yliopiston Jahre-palkinnon nuorille tutkijoille vuonna 1966.

Hänelle myönnettiin Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki (SLK) ja Suomen Tiedeseuran hopeamitali, minkä lisäksi hänet kutsuttiin Poincaré-yliopiston kunniatohtoriksi Nancyssä, Ranskassa.

Gräsbeck oli viehättävä seuraihminen: sivistynyt, aloitekykyinen ja dynaaminen. Tutkijana hän oli utelias, idearikas ja tarmokas. Hän oli myös hyvin kielitaitoinen.

Gräsbeck puhui lämmöllä ja ylpeydellä perheestään ja sen rakkaasta kesäpaikasta Hiittisten saaristossa.

Fyhrquist ja Stenman ovat Ralph Gräsbeckin ystäviä ja kollegoja, Jerker Gräsbeck hänen poikansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit