Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusvaikeuksia puitiin vappupuheissa

Lämmin ja auringonpaisteinen kevätsää houkutteli poliittisiinkin vapputilaisuuksiin kansalaisia suurin joukoin.

Ihmiset
 
HS
Lasse Holmström / Lehtikuva
Iskulausekyltein varustautuneet vappumarssijat lähtivät Hakaniemestä ja kokoontuivat Senaatintorille omaan juhlaansa.
Iskulausekyltein varustautuneet vappumarssijat lähtivät Hakaniemestä ja kokoontuivat Senaatintorille omaan juhlaansa. Kuva: Lasse Holmström / Lehtikuva

Poliittisen vapun keskeisimpänä aiheena eri puolilla maata pidetyissä työväen vappujuhlissa ja puhetilaisuuksissa oli ratkaisuvaiheessa oleva hallituskysymys, joka tarjosi puhujille sekä hallituspohjan että -ohjelman puolesta mahdollisuuden monenlaisiin kehotuksiin, arvosteluihin sekä varoituksiin. -- Lähes koko maassa suosi vappujuhlia lämmin ja auringonpaisteinen kevätsää, joka houkutteli poliittisiinkin vapputilaisuuksiin kansalaisia suurin joukoin. -- Helsingissä kommunistien peitejarjestö Skdl piti tilaisuutensa tänä vappuna Senaatintorilla aikaisempina vuosina juhlapaikkana käytetyn Kaisaniemen kentän vetisyyden vuoksi. Tilaisuutta edelsi marssi Hakaniementorilta ja Kallion kentältä juhlapaikalle.

Häät aiheuttivat liikenneruuhkan

Liikenneruuhkan, jota poliisin täytyi ryhtyä selvittämään aiheuttivat Turun suloisen vappumorsiamen Tamara Lundin kuokkavieraat. Poliisin yllätykseksi kertyi näyttelijätär Tamara Lundin ja oopperalaulaja Aatos Tapalan häitä seuraamaan Mikaelin kirkon vaiheille toistatuhatta henkeä, joista monet olivat tuntikaudet jonottaneet näköalapaikkaa puhumattakaan siitä, että itse kirkko oli tupaten täynnä.

Nämä vuoden vihkiäiset olivat vappuiltana klo 18.30. Tamara Lund oli entistäkin suloisempi vartalonmyötäisessä ranskalaisesta pitsistä sommitellussa hääpuvussaan, jonka suunnittelijana ja valmistajana oli ollut kansanteatterin puvustonhoitaja Elsa Pättiniemi. Puku päättyi laahukseen ja 8 metriä pitkä tyllihuntu oli kiinnitetty Tamaran punaisina hehkuville hiuksille linnanneidon hilkan tapaisella päähineellä. Morsiuskimppu oli sidottu Pinocchio-ruusuista, kieloista ja sinisistä anemooniesta. Komean sulhasen rintapielessä oli valkoinen neilikka.

Parin vihki Tamara Lundin rippi-isä ja ystävä kirkkoherra Ilmari Laajoki. Taiteilija Harri Nikkonen lauloi Beethovenin Jumalan kunnia luonnossa ja urkuri Yrjö Niemi soitti Mendelsohnin häämarssin.

Hääillallinen nautittiin Ruotsalaisella klubilla. 93 vierasta koostui nuorenparin ystävistä, sukulaisista ja taiteilijatovereista. Lyhyt häämatka suuntautui Helsinkiin.

Vappuhiihdot Jupperissa!

Harvinaisen pitkä talvi on tuonut mukanaan paljon erikoista. Historiallinen erikoisuus pääkaupungin tienoilla lienee myös hiihtokilpailumahdollisuus vapunpäivänä! Vappuna 1966 SVUL: n Helsingin piirillä oli kuitenkin piirikunnalliset hiihtokilpailut Espoossa, Laaksolahdessa Jupperin Urheilijat-58:n toimiessa kisojen järjestäjinä.

Erittäin kaunis aurinkoinen sää, tyyni ilma ja yli 10°: n lämpötila ottivat mielellään vastaan hiihtäjät ja hiihtäjät puolestaan olivat säähän tyytyväisiä. Lunta oli järjestäjien laduilla aivan riittävästi, n. puoli metriä. Keli oli voitelutaidon osaavalle hyvä.

Erikoisella tavalla oli vappua tullut viettämään kaikkiaan 24 hiihtäjää 9 eri piirin seurasta. Ylivoimaisesti parhaasta suorituksesta vastasi piirin kaiketi talven ansioitunein hiihtäjä HPV:n Alpo Virtanen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit