Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venlalla palkittu mediapomo

Mediatalo Allerin toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä on televisiosta tuttu mies.

Ihmiset
 
Sami Kero / HS
Allerilla Pauli Aalto-Setälä yrittää olla hyvä esimies, onhan hän kirjoittanut johtamisesta kirjojakin. Tukea työhuoneessa antaa Kim Simonssonin jänisveistos.
Allerilla Pauli Aalto-Setälä yrittää olla hyvä esimies, onhan hän kirjoittanut johtamisesta kirjojakin. Tukea työhuoneessa antaa Kim Simonssonin jänisveistos. Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Hyvän esimiehen piirteitä

1. Innostaja

”Hän ylläpitää innostusta ja resurssoi sen oikein uskomalla ja tuntemalla työntekijänsä.”

2. Me-hengen vaalija

”Hän unohtaa itsensä. Hän myös käyttää useammin sanaa ’me’ kuin ’minä’. Yhdessä pääsee pidemmälle.”

3. Valmentaja

”Parhaat esimiehet ovat aina valmentajia, jotka ovat matkalla johonkin. Tavoitteen on oltava kaikille selvä.”

Lähes koko Suomi oppi 1990-luvun alussa tuntemaan nuoren ja fiksun uutistoimittajan, joka raportoi MTV:lle etenkin ex-Jugoslaviasta ja Lähi-idästä.

Se oli Pauli Aalto-Setälä, joka oli aina halunnut kriisialueille töihin. Esikuvanaan hän piti toimittaja Rauli Virtasta.

”Kentällä työstä tosin katosi gloria. Usein mietin sitäkin, että vahvistanko stereotypioita vai etsinkö reportaaseihin uusia näkökulmia”, hän muistaa.

Sarajevossa 1994 Aalto-Setälä teki jutun ranskalaisten rauhanturvaajien bordellista. Kun siitä syntyi kansainvälinen haloo, häneltä peruttiin YK:n akkreditointi ja pääsy tiedotustilaisuuksiin.

”Silloin muutin asumaan paikallisten luokse, joilta sain entistä parempia jutunaiheita.”

Perjantaina 50 vuotta täyttävä Aalto-Setälä sanoo kaipaavansa noita töitä. Sitten hän pyörittelee epäuskoisena päätään.

”En voi millään uskoa olevani näin vanha patu, että Hesari tekee syntymäpäiväjuttua!”

Kun Aalto-Setälästä tuli vuonna 2009 tanskalaisen mediatalon Allerin toimitusjohtaja Suomessa, hän oli jo mediakentän konkari. Aiemmin hän oli ollut luomassa tv-kanavia Nelosta ja Subia, päätoimittanut Iltalehteä ja ollut Kotimaa-yhtiön toimitusjohtaja. Hänet oli palkittu Venlalla jopa kolmesti.

Nykyisin työhuoneen seinällä iloitsee Iltalehden lööppijuliste: ”Simo ja Pauli tappelivat yökerhossa.” Se on ajalta, jolloin Hyvät, pahat ja rumat oli television kohutuin talk show. Aalto-Setälä aloitti siinä Simo Rantalaisen parina, kun Jari Sarasvuo jätti ohjelman 1995. Kaikki tuolloin lööppeihin yltäneet tempaukset eivät olleet aivan spontaaneja.

”Tuokin on yksi esimerkki nuorten miesten uhosta aikana, jolloin olin aika täynnä itseäni.”

Sotilaan poikana Kankaanpäässä syntynyt ja eri puolilla Suomea kasvanut Pauli Aalto-Setälä on tainnut vuosien mittaan menettää ison osan itsekeskeisyyttään. Ainakin hän tekee vapaaehtoistyötä. Esimerkiksi vuonna 2012 hän oli sodan, nälän, kuivuuden ja aivomalarian repimässä Etelä-Sudanissa.

Kasvattavina hän pitää myös joulukuun 2004 tsunamin jälkeisiä viikkoja Sri Lankalla kansainvälisen Punaisen ristin informaatiodelegaattina. ”Sri Lankalla kuoli 35 000 ihmistä. En ikinä unohda niitä mereen huuhtoutuneiden tuhansia varvastossuja, jotka lojuivat rantahiekalla.”

Allerilla Aalto-Setälä yrittää olla hyvä esimies. Jo se velvoittaa, että hän on laatinut johtamisesta kirjoja. Silti hän vertaa vuosiaan talossa rodeoratsastukseen, kiitos globaalin talouskriisin, joka on koko ajan riepotellut medioita.

Hän teki virheen ostaessaan 2014 Bonnierilta Olivian, Divaanin ja Costumen, joiden printtiversiot piti pian lopettaa mediamainonnan alamäen jatkuessa. Nykyisin Allerin aikakauslehdet kannattavat. Aalto-Setälä uskoo, että pahin on ohi.

”Jos yritykset haluavat menestyä, niiden pitäisi taas investoida markkinointiin. Se on iso kysymys myös kotimaisille medioille”, hän korostaa.

”Kolmasosa Suomessa ennen talouskriisiä mainostamiseen käytetystä kolmesta miljardista eurosta on hävinnyt. Sitä rahaa yhtiöt eivät näytä edes käyttäneen muuhun, kun taas Ruotsissa kriisi kasvatti verkkomainontaa.”

Vaikka vanhoilla mainonnan konsepteilla rahoitettu uutismedia onkin vaikeuksissa maailmanlaajuisesti, Aalto-Setälä uskoo asian ratkeavan.

”Minusta yksi mediapomojen tehtävistä on etsiä rahoitus journalismille. Jos se ei löydy mediatuotteen digitaalisesta tulevaisuudesta, niin voisiko se löytyä muualta?” hän miettii.

Yksi ratkaisu voisi Aalto-Setälän mukaan olla natiivimainonta. Se tarkoittaa mediatalon ulkopuolisen tahon maksamaa sisältöä, joka näyttää talon tavalliselta julkaisuaineistolta ja julkaistaan sen seassa. Meillä ajatusta kaihdetaan, mutta Aalto-Setälä sanoo sen etenevän maailmalla.

Sisältömarkkinointia Aller jo tekee muun muassa Keskolle.

Datamarkkinointi. Sosiaalinen liiketoiminta. Lifestyle. Hyperlokaalisuus. Sanat Aalto-Setälän innostuneessa puheessa osoittavat hänen olevan työnsä tasalla.

Toisaalta juuri tuollaisen sanaston käyttö Radio Suomen Pyöreä pöytä -ohjelmassa saa Kaarina Hazardin kyselemään: ”Mikä helvetin konsultti sä olet?”

Naurahtaen Aalto-Setälä toteaa tehtävän muokkaavan ihmisen kieltä. Johtaminenkin on paljolti viestintää.

”Jos minua ei ymmärretä, se on oma mokani.”

Oikaisu 4.5. klo 9.23: Tekstiin korjattu Pauli Aalto-Setälän syntymäpäivä, joka ei ole keskiviikkona 4.5. vaan perjantaina 6.5.

Sami Kero / HS
Työhuoneen seinällä komeilee Iltalehden lööppijuliste: ”Simo ja Pauli tappelivat yökerhossa.” Se on ajalta, jolloin Hyvät, pahat ja rumat oli television kohutuin talk show. ”Tuokin on yksi esimerkki nuorten miesten uhosta aikana, jolloin olin aika täynnä itseäni”, Aalto-Setälä sanoo.
Työhuoneen seinällä komeilee Iltalehden lööppijuliste: ”Simo ja Pauli tappelivat yökerhossa.” Se on ajalta, jolloin Hyvät, pahat ja rumat oli television kohutuin talk show. ”Tuokin on yksi esimerkki nuorten miesten uhosta aikana, jolloin olin aika täynnä itseäni”, Aalto-Setälä sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit