Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkoiset moottorimiehet kokeilivat kevätkuntoaan

Poliisiopiston moottoripyörämiesten kurssin Päijänne-ajo alkoi. Koitos on 700 kilometrin pituinen.

Ihmiset
 
HS
Reijo Koskinen / Lehtikuva
Poliisiopiston moottoripyörämiehet taittavat taivalta valkoisilla ajokeillaan. Kestävyysajo on kurssin ajoharjoitusten päätös.
Poliisiopiston moottoripyörämiehet taittavat taivalta valkoisilla ajokeillaan. Kestävyysajo on kurssin ajoharjoitusten päätös. Kuva: Reijo Koskinen / Lehtikuva

Tampere, 3.5. (Eino Leino).

Onko kanava oikein? 12.51, 12.51, onko valtakunnan kanava? – 38 täällä, nyt kuuluu puhtaasti. – 12.54 täällä, hyvin kuuluu tännekin, äsken oli väärällä kanavalla. Tuntuuko vauhti sopivalta? – Sopivalta tuntuu, jatketaan samaa vauhtia.

Yhdentoista valkoisen moottoripyörän porhaltaminen Aleksis Kivenkadulla sijaitsevilta talleilta Helsingissä tiistaiaamuna merkitsi herrasmiesten Päijänne-ajon alkua.

Poliisiopiston moottoripyörämiehiä kouluttavan kurssin viimeisin ajo ja samalla rasittavin oli alkanut. Se merkitsi 700 kilometriä ajoa roudan vaurioittamilla kyläteillä, joskin myös kaunista rivistöajoa valtateillä.

Jokakeväinen kestävyysajo suuntautui nyt Keski-Suomeen ja päättyi 18 tunnin jälkeen takaisin kotikaupunkiin vasta puolenyön maissa.

Pituusajoon ottivat osaa Opiston koulutettavista valitut 11 miestä. He saivat hyvän vastaanoton kaikkialla ja pikkukylien läpi porhaltaessaan se vaikutti jopa liian juhlavalta sopiakseen maisemaan.

Joskus yli kilometrin pituiseksi venähtäneen jonon edessä ja takana kulki radioauto, joista viimeinen toimi samalla huoltovaununa.

Tällainen koulutus kannattaa. Meillä Suomessa on paljon huonoja pikkuteitä, joilla on mukava ja kätevä liikkua moottoripyörillä. Yleensä on niin, että huonokuntoisilla kyläteillä näkee eniten sääntöjen rikkojia, ajokortittomia ja rattijuoppoja, totesi toimiupseeri Lauri Salo.

Kevättulvat huipussaan tai vasta lähestymässä pahinta

Kevättulvat ovat nyt suurimmaksi osaksi huipussaan tai lähestymässä pahinta. Vain lounaisen rannikkoalueen järvettömissä joissa se on laskenut. Tavallisuudesta poiketen on vedenpaisumus yllättänyt myös sellaisia seutuja, joilla tulvia ei ole esiintynyt vuosikymmeniin. Tämä johtuu etupäässä suurista jääpatoutumista.

Maa- ja vesirakennustöissä on odotettavissa vaurioita ja tietoliikennekin on eräin paikoin vaikeuksissa. Valtateistä on toistaiseksi poikki vain Helsingin–Porin tie Hämeenkylän kohdalla sekä Helsingin ja Lahden välinen tie Keravan nuorisovankilan kohdalla. Useita pikku siltoja on sortunut tulvien alle.

Helsingin ja Turun välillä joudutaan tavarajunat ohjaamaan Toijalan kautta, mutta todennäköisesti keskiviikkona nekin saadaan entiselle reitille.

Vaasan–Seinäjoen rataosan tulva-alueella kiskoautojunat pysähtyvät nyt tarpeen vaatiessa kaikilla seisakkeilla. Kytäjän ja Hyvinkään välinen kapearaiteinen rata on kokonaan veden alla. - -

Keravanjoessa Kaukasissa sen sijaan tulva uhkaa Kellokosken tehdasta mikäli vesimassoja ei saada ajoissa ohjatuksi alas.

Tulvien vaikutus ulottuu mitä erilaisimpiin asioihin, evakuointi on tulva-alueiden asujaimistolle ennestään tuttua mutta sen lisäksi tulvat vaikuttavat viljelyksiin, jopa minkkitarhaukseen ja urheiluunkin.

Tulva muuttaa maat poikkeuksetta happamiksi, vie lannoitteet ja ruokamultaa mukanaan ja tekee salaojittamisen mahdottomaksi. Kylvöt myöhästyvät keväällä ja sato jää helpommin syyshallan armoille.

Pulitzerin palkinto Arthur Schlesingerille

John F. Kennedyn neuvonantajana toimineelle professori Arthur Schlesingerille myönnettiin maanantaina tämän vuoden Pulitzer-palkinto parhaasta elämänkertateoksesta ”Tuhat päivää: John F. Kennedy Valkoisessa talossa”

Romaanipalkinnon sai 76-vuotias naiskirjailija Katherine Anne Porter teoksesta ”Katherine Anne Porterin kootut kertomukset”.

Kansainvälisen lehtimiespalkinnon sai uutistoimisto AP:n kirjeenvaihtaja Peter Arnett Vietnamin sotaa koskevista selostuksista.

Näytelmäkirjallisuuden palkintoa ei tänä vuonna myönnetty lainkaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?