Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viljelijät valmiina näkkärisotaan

Maanviljelijät pistivät vuonna 1997 puimurit asemiin, kun Puolustusvoimat siirtyi ostamaan näkkileivän Ruotsista.

Ihmiset
 
15. huhtikuuta 1997 Helsingin Sanomat kertoi selkkauksesta MTK:n ja Puolustusvoimien välillä.
15. huhtikuuta 1997 Helsingin Sanomat kertoi selkkauksesta MTK:n ja Puolustusvoimien välillä.

Suomen puolustusvoimat joutui 1990-luvulla hieman erilaiseen sotaan, nimittäin näkkärisotaan. Armeijassa oli pureskeltu suomalaista näkkileipää, mutta vuonna 1997 tapahtui muutos.

EU:n määräyksestä Puolustusvoimat kilpailutti näkkileivän ostamisen, ja ruotsalainen näkkileipä voitti kotimaisen vanikan tarjouskilpailussa. Tästäkös Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto vauhkoontui: MTK:n tuolloinen puheenjohtaja Esa Härmälä piti puolustusvoimien päätöstä harkitsemattomana ja viljelijäväestöä loukkaavana.

Härmälä myös suositteli MTK:n johtoelimille, että yhteistyö puolustusministeriön ja puolustusvoimien kanssa jäädytetään. Näkkärisota paisui lopulta valtaviin mittoihin, jota käsiteltiin kaikissa valtakunnallisissa lehdissä.

Nykyään Metsähallituksen pääjohtajana toimiva Esa Härmälä muistelee, että osa viljelijöistä otti puheet näkkärisodasta kirjaimellisesti.

”Minulle soitti tuolloin Valkealasta eräs isäntä, joka sanoi, että heillä on traktorikärryt ja puimurit asemissa. He olivat valmiina sulkemaan Vekarajärven varuskuntaan johtava tiet.”

Silloin Härmälälle tuli tunne, että nyt alkaa mopo keulia vähän liikaa. Hän rauhoitteli isäntiä ja vakuutti, että asiaan löytyy toinenkin ratkaisu.

”Uskon, että uhkailusta oli vielä pitkä matka siihen, että jotain olisi todellisuudessa tapahtunut. Viljelijät ovat kuitenkin hyvin maanpuolustusystävällistä ja isänmaallista väkeä.”

Näkkärin siirtyminen Ruotsiin kuumensi siitäkin syystä, että viljelijät olivat vielä vereslihalla EU:hun liittymisestä. Suurin osa maanviljelijöistä oli vastustanut jäsenyyttä. ”Viljelijöiden arki oli muuttunut EU:hun liittymisen myötä. Näkkärin siirtyminen Ruotsiin osui herkkään aikaan”, Härmälä sanoo.

Jo ennen ruotsalaista näkkileipää armeija oli päättänyt ostaa muun muassa unkarilaisia ja puolalaisia vihanneksia, mikä sekin kuohutti suomalaisia maanviljelijöitä. Vanikka oli viimeinen piste.

Mutta miksi Härmälä kiihtyi Puolustusvoimien päätöksestä niin paljon, koska kyseessä oli kuitenkin EU-lakien mukainen kilpailutus?

”Puolustusvoimien tekemä kilpailutus ei saisi olla ihan sama asia kuin muut kilpailutukset. Asialla oli suuri symbolinen vaikutus”, Härmälä sanoo.

”Lisäksi tässä oli mahdollisuus herättää huomiota uhkatekijöihin, joita suomalaista ruokaa kohtaan oli ja mitä seurausvaikutuksia markkinan menettämisellä voi olla. Tämä oli näkyvä kohde vahvistaa kampanjointia suomalaisen ruoan puolesta.”

Näkkärisota lauhtui lopulta, ja Puolustusvoimat osti jo seuraavana vuonna näkkileipänsä jälleen Suomesta, kun puolestaan suomalainen tuottaja voitti tarjouskilpailun.

”En ole varma, mutta suomalaiset valmistajat varmaan havahtuivat siihen, että hekin joutuvat tekemään entistä enemmän työtä markkinan puolustamiseksi”, Härmälä sanoo.

Seuraavina vuosina näkkileipää syötiin varuskunnissa sen mukaan, kummalla puolella Pohjanlahtea tehtiin halvin tarjous.

Tänä päivänä Suomen varuskunnissa syödään Vaasan Myllyn näkkileipää, Leijona Catering -yrityksen kehitysjohtaja Petra Savolainen kertoo. Näkkileivän lisäksi varusmiehille tarjotaan vaaleaa ja tummaa leipää sekä karjalanpiirakoitakin.

”Vaalea leipä on suosituinta.”

Jotkut asiat eivät sentään muutu. 70-luvulla armeijan käyneen Esa Härmälän lempiruoka armeijassa oli hernekeitto.

”Hernekeitto on edelleen suosituin ruokalaji. Sitten tulevat lihapullat ja kolmantena uunimakkara”, Savolainen sanoo.

Kimmo Räisänen
”Näkkärin siirtyminen Ruotsiin osui herkkään aikaan”, Esa Härmälä muistelee.
”Näkkärin siirtyminen Ruotsiin osui herkkään aikaan”, Esa Härmälä muistelee.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit