Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sade saapui vielä vaikeuttamaan Etelä-Pohjanmaan ennätystulvia

Vesi nousi jo vuosisadan tähän mennessä pahimman tulvakevään 1926 arvojen yli.

Ihmiset
 
HS

Seinäjoki, 4. 5. (Pa).

Tämän vuosisadan vaikeimmiksi luonnehditaan jo Etelä-Pohjanmaan tulvia, sillä veden nousu jatkuu edelleen.

Keskiviikkona iltapäivällä alkoi hiljainen vesisade, joka jatkuessaan tulee edelleen laajentamaan nyt jo mahtavia tulvajärviä.

Vesi nousi keskiviikon vastaisena yönä vuoden 1953 suurtulvan huippuarvoja korkeammalle ja keskiviikon kuluessa myös vuosisadan tähän mennessä pahimman tulvakevään 1926 arvojen yli.

Vedennousu jatkui illalla noin 1 cm tuntivauhdilla, mutta jos sade jatkuu, uskotaan tulvan huipun olevan vielä ehkä parin kolmen päivän päässä.

Television ensimmäinen Jussi

Elokuvapalkintoina ojennettavien Jussi-patsaitten luonne on muuttunut: tänä vuonna jaettiin ensimmäisen kerran Jussit myös tv-ohjelmista.

Ensimmäisen koko ohjelmistosta annetun Jussin sai Reino Paasilinna, tv-ykkösen maailman menoa melko kriitillisesti tarkasteleva ohjelmatoimittaja.

Reino Paasilinna herättää ohjelmillaan usein kysymyksen: Miksi näin? Tavoilleen uskollisena hän kysyi heti ensimmäiseksi: Miksi minä sain Jussin enkä esimerkiksi Lilli-nimistä patsasta? Jälkimmäinen kun olisi ollut hänelle mieluisampi…

– Olen yllättynyt ja vähän säikähtänyt tuosta Jussista, eivät kai ihmiset vaan ala P-I-T-Ä-Ä minun ohjelmistani, kyselee Reino Paasilinna huolestuneesti ja vihjaa siihen suuntaan, että ”tulee kyllä vielä ohjelmia sellaisista asioista, joista ei Jusseja jaella...”

Ohjelma, josta Jussi annettiin, oli Suomi siellä, vetelä täällä, nimensä veroisesti suomalaisuuteen liittyvien tiettyjen seikkojen ruotimista.

Elokuvakriitikot katsoivat ohjelman palkinnon arvoiseksi.

Pakasteita käytetään entistä enemmän meillä

Pakasteiden käyttö lisääntyy jatkuvasti voimakkaasti.

Äskettäin valmistuneen tilaston mukaan kotimaassa valmistettujen pakasteiden tuotannon ottaen huomioon vihannes-, marja-, mehu-, siipikarja-, valmisruoka- ym. pakasteet määrä oli 5052 tonnia.

Kun kalapakasteitten maahantuonti vastaavasti oli 3213 tonnia, oli kaikkien pakasteiden käyttö viime vuonna yhteensä 8265 tonnia.

Voimakkainta nousua edelliseen vuoteen verrattuna oli havaittavissa valmisruokapakasteiden osalta, joiden kohdalla vuotuinen käytön lisäys on ollut peräti 94 %.

Erittäin ilahduttavaa on ollut käytön lisäys myös siipikarjapakasteiden kohdalla, jossa lisäys edelliseen vuoteen oli 43 %.

Käpykeräyksessä melko hyvä tulos

Männynkäpyjä on tähän mennessä kerätty jo noin 3,5 milj. kiloa. Keräyksessä päästään ehkä noin 4 milj. käpykiloon.

Tästä saadaan noin 65.000 kiloa siementä.

Tätä on pidettävä varsin hyvänä tuloksena, vaikka jäimmekin huomattavasti alkuperäisestä tavoitteesta, sanoi metsänhoitaja Teuvo Hinttala metsähallituksesta.

Keräyskauden 1965–66 tavoitteeksi oli asetettu viisivuotiskauden tarve eli 200.000 kiloa männyn siementä. Se olisi merkinnyt noin 14 milj. käpykilon eli 300.000 hehtolitran keräystä.

Tähän tavoitteeseen ei tietenkään päästy lähellekään, sillä keräysalue pieneni huomattavasti. Pohjois-Suomessa ei nimittäin männyn siemen tuleentunut kylmän kesän vuoksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit