Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Hyvä kirja säilyy mutta kapenee älykköjen harrastukseksi”, sanoo antikvariaattinsa sulkenut kauppias

Anne Huurto päätti lopettaa liikkeensä Helsingin Hakaniemessä, koska kirjojen myynnistä on tullut liian vaikeaa

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Laura Oja / HS
”Antikvariaattien kysyntä pienenee siksikin, että kirjoja ahmivat suuret ikäluokat ovat poistumassa aktiiviroolistaan”, Anne Huurto arvelee.
”Antikvariaattien kysyntä pienenee siksikin, että kirjoja ahmivat suuret ikäluokat ovat poistumassa aktiiviroolistaan”, Anne Huurto arvelee. Kuva: Laura Oja / HS
Kolme nopeaa

Kirjakauppiaan kirjat

1Rafael Sabatini: Kapteeni Bloodin seikkailut

”Rakkauteni purjelaivoihin, meriromaaneihin ja merirosvoihin alkoi tästä. Se oli 70-luvun alkua Hangossa.”

2Peter Robinson: Kuuma kuiva kesä

”Kaksi aikatasoa kiinnosti, toinen maailmansota ja yhdeksänkymmentäluku. Aiempaa henkirikosta selvitellään nykyisyydessä. Yllätyin, kuinka hyvääkin kirjallisuutta voi löytyä dekkarigenrestä.”

3Kate Atkinson: Elämä elämältä

”Ursula syntyy uudestaan ja uudestaan samaan elämään, mutta elää sen joka kerta eri tavoin. Yleisinhimillinen kysymys: olisimmeko jossain vaiheessa tehneet jotakin toisin?”

”Ajat muuttuvat ja ihmisten ostostavat ja ostosreitit muuttuvat…”, alkoi kirje antikvariaatin kanta-asiakkaille huhtikuussa. ”Kumma kyllä nimenomaan hyvän kirjan myynti on osoittautunut Hakaniemen torin laidalla haastavaksi.”

Tällaisin lakonisin lausein Anne Huurto, 57, lopetti pyörittämänsä kirja-antikvariaatin, Interfennican. Hyvää kirjallisuutta etsivät olivat useamman vuosikymmenen ajan tottuneet hipsimään Viherniemenkatu 3:n liikkeeseen.

Huurto itse ehti pitää seitsemisen vuotta myymälää, jonka oven hän lukitsi lopullisesti lauantaina 9. huhtikuuta klo 14.

Millaisin ajatuksin panit lapun luukulle?

”Tämä lopettaminen on viime kädessä hyvin proosallista toimintaa. Tunteenpurkauksia en ole itsessäni havainnut”, kauppias kertoo keskellä viimeisen inventaarion hässäkkää.

”Sen jälkeen kun taannoin tein päätöksen alasajosta, ei ole ollut hankalaa – olinhan jo miettinyt ja yrittänyt kaiken mahdollisen kohentaakseni kirjamyyntiä.”

Jäljelle jääneet kirjavarastonsa, noin 10 000 nidettä, Huurto on saanut kaupatuksi eteenpäin. Kevät menee lopetuksen muissa byrokratioissa. Pian hänellä on edessä muutto Helsingistä lähemmäs iäkästä äitiään.

Anne Huurto innostui kirjoista syvästi jo lapsuudessaan. Hänen isänsä suvussa oli oltu useammassa polvessa opettajia, ja erityisesti täti, Ressun iltalinjan äidinkielenopettaja Pirkko Huurto opasti häntä vahvasti kirjojen pariin.

”Perheemme asui Hangossa, mutta etäisyyden päästä Pirkko kannusti kaikkia kirjallisia ja kulttuuriharrastuksiani. Hänen ansiostaan aloin nuorena niin ikään tutkia ja kerätä grafiikkaa.”

”Minusta piti tulla opettaja.”

Ei tullut opettajaa. Sitä vastoin Huurto alkoi opiskella kirjallisuustiedettä, folkloristiikkaa ja teatteritiedettä Helsingin yliopistossa – ja nyt oli todella aikaa lukea, uppoutua kirjoihin.

Mitä yliopisto pohjimmiltaan antoi?

”Hemmetin hyvän yleissivistyksen”, hän vastaa epäröimättä.

”Tosin silloin 1980-luvulla ei perusopinnoissa vielä järin paljon yllytetty omaan itsenäiseen ajatteluun, enemmänkin piti päntätä luentomuistiinpanoja.”

Antikvariaattialalle Huurto hyppäsi jo vuonna 1984. Hän pitää alaa monipuolisempana kuin kirjastotyötä, jota oli ehtinyt tehdä sitäkin.

”Antikvariaatissa kirjat vaihtuvat paremmin, ja suurin osa liikkeessä kävijöistä on todellisia sivistysasiakkaita.”

Huurto ryhtyi legendaarisen Seppo Hiltusen (1940–2015) yhtiökumppaniksi, ja yhdessä pidettiin kirjakauppoja pitkin Helsinkiä. Pisimpään Huurto itse pyöritti Itä-Helsingin Antikvariaattia Itiksen Hansasillalla.

”Seppohan houkutteli monta vuotta minua ottamaan Interfennican, ja vuonna 2009 suostuin.”

Kirjoja luetaan yhä, mutta mikä kuoppasi Interfennican?

”Liikkeen olisi sijaittava paikalla, jossa lähiasukkaat riittävät asiakaskunnaksi. Näin ei enää Hakaniemessä ole. Nykyään pitäisi päästä autolla viereen”, Huurto miettii lähdön syitä.

”Aiemmin tämä Hagis oli hyvä kauppakeskittymä, joka veti kansaa ostoksille. Viimeistään Sokoksen tavaratalon loppu 2013 löi sitten naulan meidänkin liikkeemme arkkuun.”

Jos oma liiketoiminta huhtikuussa loppuikin, Anne Huurto ei silmäile kirjan ja kirjallisuuden tulevaisuutta aivan valottomasti. Hän arvioi kokonaistilanteen muuttuvan ja muovautuvan, muttei ennusta mitään romahdusta.

”Hyvä kirja säilyy mutta kapenee älykköjen harrastukseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?