Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Petri Rosenqvist jonotti lippua Princen molempiin konsertteihin läpi yön, mutta ei nähnyt tätä elävänä koskaan

Ihmiset
 
Jaanis Kerkis / IS
Petri Rosenqvist ja noin sata muuta jonottivat kesäkuussa 1988 lippua Princen ensimmäiseen peruttuun konserttiin.
Petri Rosenqvist ja noin sata muuta jonottivat kesäkuussa 1988 lippua Princen ensimmäiseen peruttuun konserttiin. Kuva: Jaanis Kerkis / IS

Tuore ylioppilas Petri Rosenqvist valmistautui tyytyväisenä yöpuulle. Kesätyöt Skop-pankissa alkaisivat seuraavana päivänä vasta iltapäivällä, ja kesäyö oli lämmin.

Yöpaikka oli Helsingin Perunatorilla. Syy siihen oli popin megatähti Prince, jonka ensimmäisen Helsingin-konsertin liput tulivat myyntiin seuraavana aamuna.

”Sen jätkän takia kannattaa todella jonottaa”, Rosenqvist sanoi tuolloin, kesäkuussa 1988, Ilta-Sanomille.

Tällaista oli elämä Suomessa 1900-luvun lopulla.

Suomi pääsi uudestaan ja uudestaan suuren unelman makuun. Sitten kävi niin kuin aina: jääkiekkokullat valuivat sormien välistä ja Princen keikat peruuntuivat.

Nykypäivän maailmassa on vaikea muistaa, että Princessä ei ollut kyse vain Princestä.

Suomessa toki nähtiin esimerkiksi Sting ja Dire Straits, ja Jäähallissa laukkasi Metallican ja AC/DC:n kaltaisia raskaan rockin tähtiä. Ne olivat kuitenkin 1980-luvun mittapuulla selvästi kakkoskastia.

1980-luku oli kimaltavien poptähtien aikaa. Suomessa upea Olympiastadion odotti murheellisena iloitsevia ihmislaumoja.

Tai no. Elokuussa 1987 yhdysvaltalainen evankelista Billy Graham heitti Olympiastadionilla kuuden keikan putken, jotka vetivät järjestäjien mukaan jopa 180 000 sanankuulijaa.

Seuraavana keväänä käytiin hiljaisuudessa neuvotteluja. Olympiastadionille puuhattiin jotain aivan muuta kuin Billy Grahamia: Princen funk oli irstainta, mitä saattoi sukupuolisiveyttä suojelevien lakien puitteissa julkisesti esittää.

Paikka osoittautui vaikeaksi. Princen valtavat lavarakennelmat eivät mahtuisikaan Olympiastadionille.

Onneksi löytyi ratkaisu: Kesäkuussa ilmoitettiin ”Erikoisjärjestelyin” Princen lava mahtuisi Helsingin Jäähalliin. Ja liput tulivat myyntiin kolmen päivän kuluttua!

Prince oli Petri Rosenqvistin ehdoton suosikkiartisti, joten oli selvää, että hän lähtisi jonottamaan lippuja.

Jonotus sujui solidaarisesti, ja tunnelma jonossa oli hyvä.

”Tilanne vähän muuttui, kun klubit ja ravintolat sulkivat ovensa”, Rosenqvist muistelee nyt. ”Ihmiset tulivat jonoon viettämään jatkoja, ja jonottajat huomasivat neljän viiden aikaan, että tavaraa alkoi hävitä.”

Mutta vähät siitä. Rosenqvist sai liput.

Iloa kesti runsaan kuukauden.

Heinäkuun lopussa alkoi tihkua tietoja, että lavarakennelmaa ei sittenkään saataisi aikataulussa pystyyn. Kohta peruutus vahvistettiin.

Lokakuussa 1989 ilmoitettiin, että Prince soittaisi Jäähallissa seuraavaksi toukokuussa.

Ensimmäisellä kerralla keikkaa oli jonotettu kesäyön leppeydessä. Toisella kerralla oli leikki kaukana, sillä liput tulivat myyntiin marraskuun puolivälissä.

Hysteria ei ollut helpottanut, vaan päinvastoin. Ensimmäiset olivat paikalla kolme päivää ennen lipunmyynnin aloittamista.

Jonossa oli jälleen myös Petri Rosenqvist. Tällä kertaa hän oli neljän tai viiden kaverinsa kanssa organisoinut vahtivuorot, jotta kenellekään ei tulisi muutamaa tuntia pitempää vahtia. ”Olin muistaakseni yhdeksästä puoleenyöhön. Kyllä siellä kylmä oli”, Rosenqvist muistelee.

Ensimmäisen päivän lipunmyynnin jälkeen selvisi, että Rosenqvistin ja kavereiden uhraukset olivat valuneet hukkaan: Vielä seuraavana päivänäkin kumpaan tahansa konserttiin sai lipun.

Unelma eli seuraavaan vuoteen. Tammikuussa ilmoitettiin, että Princen kaikki toukokuun keikat oli peruttu.

Princen Nude-kiertue alkoi lopulta vasta kesäkuussa 1990 Hollannista. Viralliseksi syyksi toukokuun keikkojen perumiseen annettiin elokuvan kuvaukset. Todellisuudessa kiertuekulut olivat ilmeisesti kasvaneet liian suuriksi.

Vaikka promoottori Antti Einiö kertoi laskuttavansa peruutuskuluja 300 000 markkaa, Helsingin ja muiden periferiakonserttien soittaminen olisi tullut vielä kalliimmaksi.

”Kyllä otti päähän”, Petri Rosenqvist sanoo.

Prince esiintyi Suomessa Helsingin Areenalla lopulta kesällä 2011. Moni Perunatorin veteraaneista jätti Areenan keikan väliin. Prince Rogers Nelson ja Petri Rosenqvist eivät koskaan kohdanneet.

”Jätin sen keikan väliin osaksi siksi, että ei päässyt näkemään silloin aikoinaan, kun olisi eniten halunnut”, hän sanoo.

HS-arkisto
Prince tulee, Prince peruu, Prince tulee, Prince peruu...
Prince tulee, Prince peruu, Prince tulee, Prince peruu...
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit