Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Innovatiivinen valtamerentutkija

Ihmiset
 
Antti Liuksiala Åke Niemi Harri Seppänen
Lauri Niemistö
Lauri Niemistö

Valtamerentutkija Lauri Niemistö kuoli kotonaan Helsingissä 9. huhtikuuta vaikean sairauden murtamana. Hän oli 76-vuotias, syntynyt Helsingissä 20. kesäkuuta 1939.

Niemistö opiskeli limnologiaa Helsingin yliopiston maa- ja metsätaloustiedekunnassa.

Suomen ensimmäisen vesilain valmistelu osui 1960-luvun alkuun. Uuden vesilain mukaisesti Helsingin kaupungin oli luotava kiireesti merentilan seurantaohjelma, jonka suunnitteluun ja toteuttamiseen innovatiivisena ja monipuolisena tunnettu Niemistö kutsuttiin. Näin järvitieteen opiskelijasta tuli Helsingin merialueiden tutkija, kantaisä ja sopivan tutkijajoukon kerääjä.

Kaupunki antoi aluksi käyttöön Rajasaaren jätevesilaitoksen pienet laboratoriotilat. Haisevien lietealtaiden äärelle kehittyi lopulta innokkaiden ja tehokkaiden tutkijoiden, meriveden näytteidenottajien ja laboranttien parakkikylä. ”Rajasaarelaisina” tunnettu työsarka kuuluu nyt Helsingin ympäristökeskuksen toimialaan.

Niemistö työskenteli Suomen Merentutkimuslaitoksessa yli 20 vuotta. Hänen erikoisalanaan oli merenpohjan tutkimus, sedimentologia. Idearikas ja käsistään taitava Niemistö kehitti yhä kansainvälisessä käytössä olevan näytteenottimen, Niemistö Corer’in, josta myöhemmin kehittyivät uudet versiot Gemini ja Gemax. Niemistö keräsi tutkimusmatkoillaan aineistoa sekä Itämeren alueelta että Antarktisen meren sedimenteistä ja teki lähes sata tieteellistä ja arvostettua artikkelia.

Kielitaitoisena, asiantuntevana ja taitavana neuvottelijana tunnettu Niemistö joutui moniin kansainvälisiin työryhmiin ja komiteoihin. Hänen kykyjään arvostettiin niin, että kun Suomen ainoa 1952 rakennettu merentutkimuslaiva Aranda piti peruskorjata, Niemistö kutsuttiin johtamaan urakoita ja neuvotteluja telakoiden kanssa. Kun Suomi lopulta tarvitsikin uuden valtamerikelpoisen aluksen, lankesi sen suunnittelu Niemistölle.

Niemistö oli tukemassa myös Afrikan maiden ensimmäistä meriongelmien konferenssia Maputossa Mosambikissa 1998, jonka järjestämisestä ja rahoituksesta Suomi vastasi.

Lauri Niemistö oli pari vuosikymmentä Suomen ruotsinkielisten ammattikalastajien järjestötoimintaan erilaisissa luottamustehtävissä. Hän harrasti myös Lions-toimintaa ja golfia. Lintujen tarkkailu ystävien kera ja klassinen musiikki olivat hänelle tärkeitä.

Läheisilleen hän oli rakastava esikuva, humaani, vaatimaton, aina auttava ja lämmintä huumoria viljelevä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit