Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaalaisen lukion opettaja Veli-Matti Palomäki tekee ja esittää Pekingissä musiikkia kiinaksi

”Unelmana on, että saisin musiikkiani täällä isomman yleisön kuultavaksi”

Ihmiset
 
Matjaž Tančič
Veli-Matti Palomäki käyttää Kiinassa nimeä Ma Wei. Palomäki tekee omia kappaleita, jotka hän sanoittaa suoraan kiinaksi.
Veli-Matti Palomäki käyttää Kiinassa nimeä Ma Wei. Palomäki tekee omia kappaleita, jotka hän sanoittaa suoraan kiinaksi. Kuva: Matjaž Tančič
Kolme nopeaa

Pekingin parhaat paikat nähdä bändejä Veli-Matti Palomäen mielestä

1. Jianghu

”Siellä on mahdollista nähdä akustisempaa meininkiä, esimerkiksi folkkia. Joskus siellä on myös jazzklubeja. Paikassa on mukava tunnelma, miljöö on miellyttävä.”

2. Yugong Yishan

”Astetta isompi paikka kuin Jianghu, samaa kokoluokkaa kuin juuri edesmennyt Mao-klubi. Enemmän rokkipaikka.”

3. 13 Club

”Metalliklubi hieman kauempana kahdesta edellisestä. Sijaitsee Wudaokoun alueella, jossa on yliopistoja ja paljon opiskelijoita.”

Peking

Pienessä baarissa tuoksuu vielä tuore maali, kun mies kitaroineen aloittelee paikan ensimmäistä elävän musiikin esitystä. Uusi baari yhdellä Pekingin Guloun alueen hutong-kujista on ensimmäistä iltaa auki yleisölle.

”Hyvää iltaa. Olen ääni Suomesta, Ma Wei”, esiintyjä ilmoittaa kiinaksi.

Hän aloittaa suomenkielisellä ja englanninkielisellä kappaleella, mutta jo kolmannen kappaleen hän laulaa kiinaksi. Se on hempeä folkballadi.

Ma Wei on suomalainen Veli-Matti Palomäki. Kiinassa hän käyttää kiinalaista nimeä kuten monet muutkin länsimaalaiset Kiinassa. Nimitys ääni Suomesta on peräisin konsertin mainosjulisteesta.

Palomäki, 29, esittää lähinnä itse tekemiään kappaleita. Suomalaiseksi lauluntekijäksi hän on sikäli harvinainen, että sanoituksia syntyy kiinan kielellä.

”Aluksi esitin kiinaksi omien, englanniksi tehtyjen kappaleiden käännöksiä. Nykyään sanoitan suoraan kiinaksi.”

Varsinaista läpimurtoa hän joutuu vielä odottelemaan, sillä yleisönä on kuusi ihmistä.

Kaksi kertaa Palomäki on kuitenkin saanut laululleen Kiinassa miljoonayleisön.

Hän esiintyi vuosina 2013 ja 2015 Hunanin television ohjelmassa nimeltä Chinese Bridge. Ulkomaalaisille korkeakouluopiskelijoille tarkoitettuun kiinan kielen puhekilpailuohjelmaan pääsee eri maissa järjestettävien karsintojen kautta.

Palomäki on osallistunut Suomen karsintaan kahdesti ja voittanut ne. Ohjelmassa esitetään puhe ja kulttuuriosuus. Palomäellä kulttuurisuus oli laulu.

Ohjelma on saavuttanut yli 30 miljoonan katsojalukuja. Hunanin televisio on yksi Kiinan katsotuimmista kanavista.

Leipätyöltään Palomäki on vantaalaisen Vaskivuoren lukion kiinanopettaja ja valtakunnallisen lukiokiinan kehityshankkeen koordinaattori. Hän on loppuvuodesta 2012 asti koordinoinut hanketta nimeltä Yanzu – kiinan kieltä lukioissa.

”Hankkeen tavoitteista on toteutunut se, että Kiina on tullut mukaan lukion opetussuunnitelmaan. Pitkän ajan tavoitteena on, että sen voi kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa.”

Kiinaa voi opiskella B3-kielenä, jonka koko oppimäärään kuuluisi kahdeksan lukiokurssia. Suomessa on kuitenkin vasta muutamassa lukiossa päästy niin pitkälle, että on järjestetty kolmoskurssi. Syy kurssien vähyyteen on oppilaiden vähyys.

”Tietojemme mukaan Suomen lukioissa on noin 200–300 vuosittaista kiinan opiskelijaa. Se ei ole kovin paljon.”

”Muutamalla lukion kurssilla ei tietenkään kovin kummoista kiinan kielen taitoa saavuta”, Palomäki myöntää. ”Mutta jos tulee Kiinaan ja osaa kieltä edes vähän, se kyllä huomataan.”

”Kiina on iso markkina-alue. Jos kiinan taidossa pääsee edes jollekin tasolle, siitä on hyötyä esimerkiksi työelämässä.”

Kiina on vaikea kieli, mutta sitä ei kannata pelästyä, Palomäki sanoo. ”Perusasiat, joilla tulee jo toimeen, eivät missään nimessä ole mitenkään mahdottomia.”

Parhaillaan Palomäki pitää taukoa Suomen-töistään. Hän on Pekingissä työharjoittelussa järjestössä, jonka kaikki muut työntekijät ovat kiinalaisia.

”Otan sen kieliharjoitteluna.”

Suomessa Palomäki on ollut näkyvä hahmo Kiinaan liittyvissä kulttuuritapahtumissa. Hän oli pääjärjestäjä viime syksynä Helsingin Malmitalolla pidetyssä Kiina Suomessa -tapahtumassa. Palomäki on myös juontanut kiinalaisen uudenvuodenjuhlan Helsingissä lasipalatsin aukiolla.

Palomäen kiinnostus Kiinaa kohtaan heräsi jo ennen teini-ikää hongkongilaisen Jackie Chanin toimintaelokuvista.

”Sitten alkoivat kiinnostaa kaikki kiinalaiset elokuvat. Musiikki on lähellä sydäntä, joten mukaan tuli myös kiinalainen musiikki.”

Palomäki opiskelee Itä-Aasian tutkimusta Helsingin yliopistossa. Gradututkimus on tarkoitus saada valmiiksi tänä vuonna.

”Tutkin siinä lähinnä Pekingissä vaikuttavia mongolivähemmistöön kuuluvia artisteja, jotka yhdistävät perinteisen kansanmusiikin vaikutteita rock- ja metallimusiikkiin.”

Musiikin tekeminen on Palomäen tavoitteena myös vastaisuudessa. Kun työharjoittelu päättyy kesällä, hän aikoo tehdä pienen kiertueen Kiinassa.

”Unelmana on, että saisin musiikkiani täällä isomman yleisön kuultavaksi. Jos joskus vietän täällä pidempiä aikoja, musiikki on asia, johon haluan panostaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit