Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriittinen sosiologi otti kantaa

Paavo Uusitalo 1939–2016

Ihmiset
 
Risto Alapuro Pekka Kosonen
Paavo Uusitalo
Paavo Uusitalo

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan ja sosiologian laitoksen monivuotinen opettaja, professori Paavo Uusitalo kuoli 5. huhtikuuta. Hän oli 76-vuotias, syntynyt 12. heinäkuuta 1939 Oulussa.

Suoritettuaan perustutkinnon Tampereen yliopistossa 1963 Uusitalo siirtyi Helsingin yliopistoon sosiologian assistentiksi. Hän siirtyi hoitamaan apulaisprofessuuria vuosiksi 1969–71, heti väiteltyään aiheesta Vankila ja työsiirtola rangaistuksena (1968). Teos edusti edistyksellistä kriminaalipolitiikkaa.

Edistykselliset kannanotot ja yleisemmin kriittisen sosiologin rooli olivat Uusitalolle ominaisia muutenkin. Hän otti mielellään kantaa, oli kysymys sitten yliopistodemokratiasta, kansalaispalkasta, johdinautoista, metrosta tai Helsinkiin aiotuista korkeista rakennuksista; kolmea edellistä hän kannatti, kahta jälkimmäistä vastusti.

Yhteiskunnallinen ja tieteellinen uteliaisuus oli ominaista Uusitalolle. Rikollisuuden kontrolliin painottuneen väitöskirjan jälkeen hän laajensi oikeussosiologista käsitystään oikeuden rooliin yleisemminkin poliittisessa säätelyssä. Tätä seurasi kiinnostus yhteiskuntasuunnitteluun.

Työttömyyden ja työn merkityksen tarkastelu johti pohdintaan erikokoisten yritysten erilaisesta verokohtelusta, ja tätä kysymystä hän analysoi varsin pitkään.

Yliopistouudistuksesta Uusitalo kiinnostui jo 1990-luvun keskittämis- ja johtamisjärjestelmien muutoksen tullessa – hänelle pienet ja luovat yksiköt olivat tärkeitä. Nyt muutokset ovat tulleet, vastarannan kiiskistä huolimatta.

Uusitalo palasi Tampereelle sosiologian professoriksi 1975–78. Sieltä hän siirtyi takaisin Helsinkiin oikeussosiologian apulaisprofessoriksi. Nimike muutettiin oikeussosiologian henkilökohtaiseksi ylimääräiseksi professoriksi 1984. Tästä tehtävästä hän jäi eläkkeelle runsaat kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

Lyhyempien ulkomaisten työrupeamien lisäksi Uusitalo otti 1990-luvun alussa pestin Gipuzkoassa Espanjassa toimivaan Instituto Internacional de Sociología Jurídicaan, ja eläkkeelle jäätyään hän ehti toimia vierailevana professorina Nikolaus Kopernikus -yliopistossa Torunissa Puolassa.

Uusitalolla oli monia luottamustehtäviä. Hän harrasti purjehdusta ja erilaisia kuvataiteen kokeiluja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit