Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kielenhuoltaja toi Kelaan uuden asenteen

Kielivahti Kaino Laaksonen on opettanut työtovereitaan kirjoittamaan asiakkaille tiiviisti ja selkeästi.

Ihmiset
 
Jonne Heinonen / HS
Kelan vastaava kielenhuoltaja Kaino Laaksonen kertoo kelalaisten olevan aidosti kiinnostuneita hyvästä kielestä. ”Ei kukaan halua tehdä työtä, jos koko ajan moititaan.”
Kelan vastaava kielenhuoltaja Kaino Laaksonen kertoo kelalaisten olevan aidosti kiinnostuneita hyvästä kielestä. ”Ei kukaan halua tehdä työtä, jos koko ajan moititaan.” Kuva: Jonne Heinonen / HS
Kolme nopeaa

Missä Kelalla olisi vielä parannettavaa? 

1 Tiiviys ja läpinäkyvyys

”Tässä on yhä tekemistä. Päätöksen perustelujen on selvittävä asiakkaalle heti, ettei hänen tarvitse kysyä.”

 

2 Lisäselvityspyynnöt

”Varmin tapa saada asiakas toimittamaan oikeat paperit on edelleen jokin muu kuin kirjallinen yhteydenotto.”

 

3 Yleisviestintä

 ”Tätä pitäisi saada entistä enemmän, jotta asiakkaat tietäisivät omat oikeutensa. Jos etuuksiin ei ole edellytyksiä, hakeminen työllistää turhaan sekä asiakkaita että Kelan työntekijöitä.”

”Olen aina sanonut olevani lapsellisen innostunut kielestä. En voi sille mitään”, kertoo kielenhuoltaja Kaino Laaksonen, 64.

Laaksonen on tehnyt töitä Kelan kielenkäytön parantamiseksi kolmekymmentä vuotta. Huhtikuun lopussa hän siirtyi viettämään eläkepäiviään.

Laaksonen muutti 1970-luvun alussa Lappeenrannasta Helsinkiin. Hän opiskeli suomen kielen maisteriksi ja piti Helsingin yliopistossa pitkään kielenhuoltokursseja.

Vuonna 1986 Laaksonen tuli Kelaan tieteellisten julkaisujen toimittajaksi. Pian virastossa alkoi levitä tieto hänen ”erikoisharrastuksestaan”. Kielenhuolto ei ollut Kelassa upouusi asia, mutta aiemmin siitä olivat huolehtineet Kielitoimistosta tilatut kouluttajat.

”Työni oli pitkään ihmeellistä tasapainottelua julkaisujen teon ja kielenhuollon välillä. Vuodesta 2002 olen voinut keskittyä pelkkään kielenhuoltoon”, Laaksonen kertoo.

Hänen mukaansa kielenhuollon merkitys kasvoi viimeistään siinä vaiheessa, kun Kelan käsiteltäviksi tulivat eläkeasioiden lisäksi opiskelijoiden ja lapsiperheiden etuudet.

”Eläkeläiset olivat vähään tyytyväisiä eivätkä juuri antaneet palautetta, mutta asiakaskunnan muuttuminen muutti myös kielen vaatimuksia.”

Laaksonen kertoo kelalaisten suhtautuvan kieleen vakavasti.

”Se on heidän tärkein työkalunsa. Ei kukaan halua tehdä työtä, jos koko ajan moititaan.”

Kielenkäytön muutostarve kävi selväksi viimeistään internetin läpimurron yhteydessä 1990-luvun puolivälissä. Kela alkoi kiinnittää huomiota muun muassa ohjetekstiensä pituuteen.

Laaksosen mukaan tarvittiin suuri asenteenmuutos: piti ymmärtää, että tavallinen kansalainen ei kaipaa loputtoman mittaisia lakiteknisiä selityksiä vaan haluaa päästä heti jyvälle siitä, miten hänen tulee toimia.

Toinen virstanpylväs oli vuosi 2011, jolloin Kela alkoi selkiyttää päätöskirjeitään ja hakulomakkeitaan. Työ jatkuu, koska asiakkaiden ja eri etuusyhdistelmien määrä pakottaa käyttämään tietojärjestelmiä, jotka tuottavat tekstiä automaattisesti.

”Emmehän me voi tehdä miljoonia päätöksiä ilman valmiita tekstejä. Niiden muokkausmahdollisuudet ovat vieläkin vähän huonot. Aiemmin ne olivat tosi huonot”, Laaksonen kertoo.

Hän on myös laatinut kelalaisten käyttöön kieliohjeita ja pitänyt Kelan henkilöstölehdessä Kielipostia-palstaa.

Kaino Laaksonen on ollut Kelassa selvästi pidetty ja arvostettu työntekijä. Kun hän juhli kuusikymppisiään vuonna 2011, kollegat antoivat lahjaksi 16-sivuisen Kaino-aikakauslehden, jossa käydään läpi Laaksosen elämää, uraa ja merkitystä muille. Lehden tekstit ovat täynnä lämminhenkistä huumoria – ja tahallisia kirjoitusvirheitä.

Laaksosta on kuvailtu vilkkaaksi karjalaiseksi, joka auttaa työtovereita monessa muussakin asiassa kuin kielenhuollossa. Nuoremmat ovat kutsuneet häntä martaksi. Laaksonen uskoo luonteestaan olleen apua.

”Työhöni on kuulunut kouluttamista ja esiintymistä. Harva haluaa kuunnella murjottavaa opettajaa.”

Energisyys näkyy siinäkin, että Laaksonen toimi pitkään yhtenä äidinkielen ylioppilaskokeita tarkastavista sensoreista. Hän pitää nuorten kokelaiden tekstejä korvaamattomana näkymänä kielen muutokseen.

”Valtaosa kirjoittaa oikein hyvin. Sitten on niitä, joille kirjoittaminen tuottaa vaikeuksia. Se on harmi: enää ei ole sellaista ammattia, jossa ei tarvitsisi kirjoittaa. Tosin hyvilläkään kirjoittajilla ei ole enää välttämättä oikeinkirjoitus hallinnassa.”

Nykyistä tekstien kirjoakin Laaksonen haluaa ymmärtää: hyvää kieltä on sellainen, joka sopii tiettyyn tilanteeseen.

Vaikka Laaksonen kertoo viime vuosien olleen uransa hohdokkaimpia, hiljattain hän rupesi ajattelemaan, että ehkä elämässä on muutakin kuin työ.

”Vajaa vuosi sitten alkoi tuntua, että 41 vuoden työura on ihan riittävä.”

Tylsyys tuskin iskee eläkkeelläkään: Laaksosen elämään mahtuu aviomiehen, tyttären ja lapsenlapsen lisäksi matkailua, ruoanlaittoa, sienestystä, marjastusta ja jazzia.

”Uudessa elämässäni saatan myös ryhtyä tekemään vapaaehtoistyötä”, hän paljastaa.

Kelan uusi kielenhuoltaja on jo valittu. Tehtävään riitti halukkaita: tiukoista kelpoisuusvaatimuksista huolimatta hakijoita oli toistasataa.

Millaisia terveisiä virkakielen konkari Kaino Laaksonen haluaa lähettää seuraajalleen?

”Toivon hänenkin muistuttavan, että Kelan tekstit on tarkoitettu asiakkaille, ei muille viranomaisille. Yksikään viranomainen ei ole itsetarkoitus.”

Jonne Heinonen / HS
”Työni oli pitkään ihmeellistä tasapainottelua julkaisujen teon ja kielenhuollon välillä. Vuodesta 2002 olen voinut keskittyä pelkkään kielenhuoltoon”, Laaksonen kertoo.
”Työni oli pitkään ihmeellistä tasapainottelua julkaisujen teon ja kielenhuollon välillä. Vuodesta 2002 olen voinut keskittyä pelkkään kielenhuoltoon”, Laaksonen kertoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit