Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olen yliopistomies ja pohjimmiltani ekonomisti”, ministeri Antti Tanskanen sanoo

Antti Tanskanen ei pyrkinyt johtopaikoille, mutta tiede- ja talouselämä toi niitä hänen eteensä.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Sara Aaltio / HS
”Yhteinen euro kytkeytyneenä Saksan voimakkaaseen säästövimmaan ja ylijäämään luo pysyviä ongelmia Euroopalle”, pohtii Antti Tanskanen.
”Yhteinen euro kytkeytyneenä Saksan voimakkaaseen säästövimmaan ja ylijäämään luo pysyviä ongelmia Euroopalle”, pohtii Antti Tanskanen. Kuva: Sara Aaltio / HS
Kolme nopeaa

Merkittävimpiä suomalaisia 

1 Mikael Agricola

”Hänen pohjatyönsä suomen kielen kehittämiseksi oli hyvin ratkaisevaa Suomen myönteiselle tulevaisuudelle, lukuisin tavoin.”

 

2 Anders Chydenius

”Argumentoi tukevasti talouden vapauden puolesta. Vapaa markkinatalous allokoi kansantalouden resurssit paremmin kuin merkantilistinen keskusvalta.”

 

3 Uno Cygnaeus

”Luotiin pohja sille, että kaikki kansankerrokset voisivat päästä sivistyksen piiriin. On hyvä jopa kysyä, paljonko Pisa- menestyksistä selittyy hänen uudistuksillaan.”

Joillekin ihmisille sitä vaan kertyy työtä ja tointa. Ministeri Antti Tanskanen on tällainen monen paikan mies, joka on aktiivisimpina vuosinaan istunut Jyväskylän yliopiston, Suomen akatemian ja OP-Pohjolan keulilla.

Päälle puolentusinaa suuryhtiön hallituspaikkaa, ja vielä äsken Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtajuus.

Oletko, Antti Tanskanen, saanut tarpeeksi vaikutusvaltaa?

”Kyllä. Kulloinenkin tehtävä on sitten määrännyt sen, miten ja mihin suuntaan olen pyrkinyt vaikuttamaan ja asioita kuljettamaan”, hän vastaa lounasravintolan pöydässä.

Vastaus tulee äärivaatimattomaan tapaan, ilman itsetehostuksen häivääkään.

”En ole uraani juurikaan kaavaillut. Esimerkiksi Akatemian pääjohtajaksi pyysivät viikko ennen pestin alkua.” Kutsujia olivat Esko Ahon hallitus ja opetusministeriö joulun 1991 tienoilla.

”Kansantaloustiedettä 1960-luvulla opiskellessani en ikinä miettinyt, mikä se mahdollinen työpaikkani joskus on. Ekonomisti-nimitystä ei vielä edes tunnettu.”

Asia kuulostaa hänen suustaan peräti uskottavalta.

Mänttäläisen kauppiasperheen poika valitsi yliopistonsa pääaineen mukaan. Kun Tampereen yliopistolla saattoi suuntautua kansainväliseen talouteen, ratkaisu oli tehty, ilman että Tanskanen olisi lukiossa edes kuullut mainittavan sanaa kansantaloustiede.

Kansantaloustiedettä liki halveerataan nykyään. Tanskanen antaa tieteenalalle silti vissiä pidempikestoista arvoa, ja parhaimmillaan se auttaa käsittämään talouselämän ja yhteiskunnan syvempiä suuntia.

”Epävarmimmillaan kansantaloustiede on täsmällisen ennustamisen ja ajoituksen kyvyiltään. Ihmisten käyttäytymistä ei ole helppo ennakoida.”

Yliopistoasioissa Tanskanen lämpenee, yltyy jopa kritiikkiin. Poliitikot näkevät yliopistojen roolin virheellisesti – liian nopeina ja mekaanisina odotuksina ja aikaperspektiiveinä, hän huomauttaa.

”90-luvun nousua lamasta selitetään väärin sillä, että poliitikot antoivat yliopistoille rahaa. Nyt on sama virhe, mutta päinvastoin: että taloudella menee huonosti siksi, että yliopistot toimivat tehottomasti.”

”Huolettaa, kun poliitikot luulevat tietävänsä, mitä pitää tutkia. Ylipäätään liikaa moititaan tieteen tasoa, yliopistothan nimenomaan valavat osaamiselle pohjaa. Eivät ne ole mitään tuotekehittelyverstaita.”

Hänen arvionsa mukaan tieteemme suhteellinen painoarvo maailmalla ei enää juurikaan nouse, mutta hän uskoo myös nykykurimuksen väistyvän.

OP-ryhmää Tanskanen luotsasi nousevan kymmenvuotisjakson, vuodet 1997–2006. Lama oli koetellut osuuspankkejakin, ja Tanskanen otti tehtäväkseen nostaa pankkiryhmän yhteishenkeä ja kohentaa vakavaraisuutta.

”Vuosituhannen alussa tähtäsin vahvistuvaan OP-ryhmään ja markkinaosuuden kasvuun.”

Johtokausi huipentui Pohjola-kauppaan vuonna 2005. Vaikeassa monipolvisessa fuusiossa paitsi torjuttiin vakuutusyhtiö Pohjolan valtaus myös luotiin melkoinen finanssitavaratalo, OP-Pohjola.

Suuruuden laskuoppi toimi: ”sekä osuuspankin että Pohjolan asiakkaat voittivat”.

Tanskanen kutsuu itseään kansanvalistajaksi. Jäätyään eläkkeelle vuonna 2007 hän sai takaisin akateemisen vapauden kommentoida maailmanmenoa.

EU:n ja euron kohtalonyhteyttä hän analysoi terävästi.

”Vaihtoehtoja on kaksi: joko euro plus liittovaltio tai markka plus ei-liittovaltio. Haihattelua, että jokin rahaliiton hienosäätö toimisi tai että euro yhdessä ei-liittovaltion kanssa kävisi päinsä”, hän hahmottelee.

Omaa rakkainta rooliaan Tanskanen harkitsee tovin.

”Olen yliopistomies ja pohjimmiltani ekonomisti, tykkään seurata ja yritän ymmärtää yleistä talouskehitystä.”

Makrotalousmiehiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?